Πλατύκαμπος: Την Τρίτη συλλαλητήριο στην πλατεία της Λάρισας και μετά στην Αθήνα οι αγρότες

Με έντονη διάθεση αυτοκριτικής, καθώς παρατηρείται -με τις πολλές Συντονιστικής Επιτροπές που υπάρχουν- διάσπαση του αγροτικού μετώπου αλλά και με αγωνιστική διάθεση καθώς δεν προτίθενται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια στην επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα τους από την κυβέρνηση συνεδρίασαν το μεσημέρι της Κυριακής στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου τα Όργανα των κτηνοτρόφων και των αγροτών απ όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Ουσιαστικά η χθεσινή συνεδρίαση αναλώθηκε στα οργανωτικά ζητήματα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετέχουν –δυναμικά όπως φαίνεται- όλοι οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, με πρωτεργάτες βέβαια τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Εν ευθέτω χρόνο θα ακολουθήσει συζήτηση για την μορφή και το χρονοδιάγραμμα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. όλα όμως δείχνουν ότι η πανελλαδική συγκέντρωση την Τετάρτη 18 του μήνα στην πρωτεύουσα θα είναι η απαρχή του αγώνα. Όσον αφορά στους λαρισαίους, αυτοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα πραγματοποιηθεί νομαρχιακό συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας συνεδριάζει με αποκλειστικό θέμα το αγροτικό πρόβλημα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Κυριάρχησε η αυτοκριτική

Η χθεσινή συνεδρίαση στα γραφεία του ΑΣ Πλατυκάμπου ξεκίνησε με τους οικοδεσπότες, τους διοικούντες της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ.κ. Ν. Παλάσκα, Γ. Μπαρδανίκα, Γ. Γκρίνια (εκπροσωπούσε και τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι τον εξουσιοδότησαν τηλεφωνικά να ψηφίσει υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων) να παρουσιάζουν την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση του κόστους παραγωγής και να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκότοπους, από τα οποία εξαρτάται μια σειρά προγραμμάτων και κατά συνέπεια πληρωμών τους.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Γιώργος Διδάγγελος ανέφερε ότι “ο φετινός αγώνας θα πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή, να αποφευχθούν οι άστοχες κινήσεις οι οποίες δημιουργούν αντίδραση και τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό (βλέπε μπλόκα στους δρόμους)” και πρόσθεσε τον προβληματισμό του για όσους εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά προηγούμενες κινητοποιήσεις και εξελέγησαν δήμαρχοι, νομάρχες ακόμη και ευρωβουλευτές.

Ο εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών Πιερίας Γιάννης Δηγαλής μίλησε για τον προβληματισμό που έχουν οι νέοι παραγωγοί από τις πολλές Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και αναρωτήθηκε μήπως θα έχει ενδιαφέρον η σημερινή σύσκεψη να συντονίσει αυτές τις Συντονιστικές Επιτροπές, ώστε οι αγρότες να κατέβουν ενωμένα στους δρόμους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης Χρ. Βάγια, ο οποίος ζήτησε οι προσπάθειες των συνεταιριστών να επικεντρωθούν στην δημιουργίας μιας κοινής Επιτροπής που θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες. “Δεν χρειάζεται να πάμε από χωριό σε χωριό για να πείσουμε τους αγρότες να βγούνε στους δρόμους. Τα προβλήματα θα τους βγάλουν από μόνα τους. Ας επικεντρωθούμε στον συντονισμό δράσης”.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζιότζιος πρόσθεσε ότι “αυτοί που διέσπασαν το αγροτικό κίνημα έχουν ήδη καταδικασθεί στη συνείδηση των ελλήνων παραγωγών”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμη Παλακίδη, ο οποίος υποστήριξε πως “στο συλλαλητήριο στην Αθήνα το λεγόμενο Συντονιστικό δεν πρέπει να πάει στο γραφείο του υπουργού. Τι να κάνει; Να βγάλει φωτογραφίες μαζί του; Αν θέλει ο υπουργός, να κατέβει κάτω στον κόσμο και να μιλήσει, όπως κάνουν και πριν τις εκλογές. Όσον αφορά στο συλλαλητήριο στην Αθήνα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο δράσης. Τι θα κάνουμε μετά; Θα αποχωρήσουμε; Θα ναι σαν να πήγαμε για τουρισμό στην Αθήνα. Μήπως πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο για διήμερη παραμονή, με ποικίλες δράσεις. Και ας μην έχουμε στο απυρόβλητο τους βουλευτές, οι οποίοι μας δουλεύουν άγρια. Από την μία είναι στο πλευρό μας κι όταν έρχονται τα μέτρα τα ψηφίζουν γιατί υποτίθεται δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς”.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Ξηραδάκης πρότεινε κατάληψη στον υπουργείο Οικονομικών. “Ξέρουμε ότι θα φέρουν τα ΜΑΤ, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε τόσο ταξίδι για το θεαθήναι. Εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση το παραδέχτηκε: Δεν κυβερνά αυτή, αλλά οι έξω. Ε! ας στείλουμε ένα δυναμικό μήνυμα και στο εξωτερικό”.

Η Μυρτώ Λύκα από την ενιαία επιτροπή αγροτών και κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας ζήτησε επίσης την δημιουργίας μιας ολιγομελούς επιτροπής, η οποία θα συντονίσει όχι μόνο το συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά και τις μετέπειτα κινητοποιήσεις.

Τις εμπειρίες του από παλιότερες κινητοποιήσεις αλλά και τις προτάσεις του για ένα πετυχημένο συλλαλητήριο στην Αθήνα κατέθεσε στην χθεσινή σύσκεψη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και συστράτευση. “Είδατε τι έγινε στο συλλαλητήριο με τους Πόντιους. Κάποιοι θα επιχειρήσουν ίσως κάποια προβοκάτσια. Πρέπει να συνεννοηθούμε με την αστυνομία. Σε παλιότερες καθόδους μας στην Αθήνα, αυτή είχε επιδοθεί σε πόλεμο νεύρων. Μας κατέβασαν 5 χλμ μακριά από το Σύνταγμα, υποτίθεται για κυκλοφοριακούς λόγους, μέχρι και έλεγχο στα ελαστικά των λεωφορείων που μας μετέφεραν, έκαναν οι αθεόφοβοι.

Τέλος ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος τόνισε ότι “η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας πρέπει να είναι μαζικό. Είναι υποχρέωση έναντι των παιδιών μας να αντιδράσουμε. Δεν διαφωνούμε γενικά στην φορολόγηση, όπως κάποιοι παραπληροφορούν, αλλά στην δίκαιη φορολόγηση, όταν υπάρχει εισόδημα. Οι φετινές κινητοποιήσεις δεν είναι εθιμοτυπικές, αλλά αναγκαστικές ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Όποιος έρθει στα χωριά θα καταλάβει σε ποιο σημείο βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας”.

Η ΕΟΑΣΝΛ με Κύπριους αγρότες

Την ώρα που θα εξελίσσεται το νομαρχιακό συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών θα συναντηθεί στην Λάρισα με αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ της Ε.Ε που μειώνει ως 50% μέχρι το 2019 τις αγροτικές και κτηνοτροφικές ενισχύσεις και ενημέρωση για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ στην Λάρισα.

Γ. Ρούστας