Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Ατμομηχανή των ευρωπαϊκών εξαγωγών το ελαιόλαδο

Οι εξαγωγικές ροές ελιάς και λαδιού της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 58% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023
10/10/2024
7' διάβασμα
atmomichani-ton-evropaikon-exagogon-to-elaiolado-334512

Το εμπόριο ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές της ΕΕ σε ελιές και ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 58% ή +1,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών, ενώ ο όγκος των εξαγωγών παρέμεινε σταθερός. Το α΄ εξάμηνο του 2024 οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 116,4 δισ. ευρώ, 1% πάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του ελαιολάδου και του καφέ, του τσαγιού και του κακάο. Οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές στα 82,7 δισ. ευρώ. Το εμπορικό πλεόνασμα διατηρήθηκε και ανήλθε στα 33,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.

Οι μεγαλύτερες αγορές-προορισμοί

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ (+8%), κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ελιάς και του ελαιολάδου. Ο τομέας αυτός οδήγησε επίσης στην αύξηση των εξαγωγών προς τη Βραζιλία, κατά 209 εκατ. ευρώ (+18%). Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εξαγωγών κατά 60% προς τον Λίβανο (+179 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης των εξαγωγών ζάχαρης).

Οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 569 εκατ. ευρώ (+2%) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2023, κατανεμημένες σε διάφορα προϊόντα, παρά τη μείωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 9% (-689 εκατ. ευρώ), μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αύξηση και μείωση εξαγωγών

Εκτός από τις ελιές και το ελαιόλαδο, οι εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης σημείωσαν, επίσης, σημαντική αύξηση κατά 146% (+435 εκατ. ευρώ), καθώς οι εξαγόμενοι όγκοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν (+180%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 12%. Οι εξαγωγές στην κατηγορία του καφέ, του τσαγιού, του κακάο και των μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά 822 εκατ. ευρώ (+20%).

Από την άλλη πλευρά, η αξία των εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ (-14%), ωστόσο, αυτό εξηγείται από τη μείωση των τιμών κατά 20% σε σύγκριση με το 2023. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 8% σε σύγκριση με το 2023, για να φθάσει τους 25,1 εκατ. τόνους το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες εξαγωγές σιταριού (+18%, +2,7 εκατ. τόνοι), παρά τη μείωση για το καλαμπόκι (-32%, -740 χιλ. τόνοι).

Σταθερές οι εισαγωγές

Οι σωρευτικές εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 82,7 δισ. ευρώ, παραμένοντας σταθερές σε σύγκριση με το 2023.

Οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία, +951 εκατ. ευρώ (+46%), ακολουθούμενες από τη Νιγηρία (+473 εκατ. ευρώ, +132%), λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από την Τυνησία υπερδιπλασιάστηκαν (+107%), κυρίως λόγω των αυξημένων ποσοτήτων και τιμών του εισαγόμενου ελαιολάδου. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από την Αυστραλία μειώθηκαν σημαντικά κατά 843 εκατ. ευρώ (-46%), λόγω των μειωμένων ποσοτήτων κραμβέλαιου, ενώ η Βραζιλία παρουσίασε μείωση κατά 634 εκατ. ευρώ (-7%), κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών των ελαιούχων σπόρων και της μείωσης των εισαγωγών καλαμποκιού. Οι εισαγωγές μειώθηκαν, επίσης, από την Ινδονησία (-489 εκατ. ευρώ, -17%), κυρίως λόγω μειωμένων εισαγωγών φοινικέλαιου, καθώς και από τον Καναδά (-462 εκατ. ευρώ, -28%), κυρίως λόγω μειωμένων εισαγωγών καλαμποκιού και σιταριού.

Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση (+2,8 δισ. ευρώ, +27%), η οποία εξηγείται κυρίως από τις υψηλές τιμές των προϊόντων κακάο. Οι εισαγωγές φρούτων και καρπών αυξήθηκαν, επίσης, κατά 808 εκατ. ευρώ (+7%).

Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ελαιολάδου

Οι σωρευτικές εισαγωγές ελιών και ελαιολάδου υπερδιπλασιάστηκαν σε αξία, αυξημένες κατά 608 εκατ. ευρώ (+132%) σε σύγκριση με το 2023, λόγω τόσο των αυξημένων όγκων όσο και των τιμών. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων φυτών είχαν τη μεγαλύτερη μείωση σε αξία σε σύγκριση με το 2023, σημειώνοντας πτώση 2,1 δισ. ευρώ (-18%), λόγω της μείωσης των τιμών εισαγωγής, ενώ οι εισαγόμενοι όγκοι παρέμειναν σταθεροί. Οι εισαγωγές δημητριακών μειώθηκαν, επίσης, κατά 1,7 δισ. ευρώ (-26%), λόγω μειωμένων τιμών (-20%) και όγκων (-8%, -1,5 εκατ. τόνοι). Τέλος, οι εισαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης μειώθηκαν κατά 459 εκατ. ευρώ (-40%), λόγω των μειωμένων εισαγόμενων όγκων.


Μειωμένη κατά 32% εκτιμάται η νέα σοδειά στην Ιταλία

Η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, κατά περίπου 32% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 244.000 τόνους. Μεγαλύτερη είναι η μείωση στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Απουλίας, της Σικελίας και της Καλαβρίας. Τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου ανακοίνωσαν οι ιταλικές αγροτικές οργανώσεις Coldiretti, Unaprol και Ismea, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G7 χωρών για τη Γεωργία, που πραγματοποιήθηκε στις Συρακούσες. Σύμφωνα με τις τρεις οργανώσεις, η έναρξη της συγκομιδής στη Σικελία με πρωιμότητα 15-20 ημερών, κυρίως λόγω της ζέστης-ρεκόρ που έχει επιταχύνει την ωρίμανση, θα φέρει το πρώτο νέο ελαιόλαδο στα τραπέζια των Ιταλών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επίσης, οι εκτιμήσεις για συνολική παραγωγή 244.000 τόνων φέρνουν την Ιταλία στην πέμπτη θέση των κυριότερων ελαιοπαραγωγικών χωρών στον κόσμο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: