Επίσημα στην παραγωγή χαλλουμιού τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Ανακάμπτει η κατανάλωση φέτας στην ελληνική αγορά, μετά την πτώση που έφεραν οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές λιανικής πώλησης από τις γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία το 2022 και το 2023.
Στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου εργοστασίου χαλλουμιού στη Λευκωσία, στελέχη της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. («Όλυμπος») ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι το πρώτο επτάμηνο του 2024 οι εξαγωγές της φέτας κινήθηκαν ανοδικά κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η φέτα της «Όλυμπος» κινείται με διψήφια ανάπτυξη ξεπερνώντας τους ρυθμούς της αγοράς. Όμως, όπως είπαν οι ίδιοι, η κατανάλωση στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά 70% από τα υψηλά των προηγούμενων ετών (προ 2022). Σύμφωνα με τις πηγές της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, πλέον οι ελληνικές εξαγωγές είναι 90.000 τόνοι φέτα, ενώ η εγχώρια κατανάλωση περιορίζεται στους 30.000. Η διοίκηση του ομίλου, που διαθέτει στην αγορά τα εμπορικά σήματα «Όλυμπος», «Ροδόπη» και «Τυράς», εκτιμά ότι οι τιμές παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα θα κινηθούν κάτω από το 1,5 ευρώ/κιλό για τα συμβόλαια γάλακτος της επόμενης γαλακτοκομικής περιόδου, που ξεκινά συνήθως Οκτώβριο.
Τα εγκαίνια στην Κύπρο
Με πλήθος προσκεκλημένων από Ελλάδα και Κύπρο εγκαινιάστηκε χθες στη Λευκωσία το νέο εργοστάσιο του Ομίλου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. («Όλυμπος») για την παραγωγή ΠΟΠ Χαλλουμιού.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του εργοστασίου, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου, έξω από την κυπριακή πρωτεύουσα.
Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί επένδυση 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή (τυρί σαν μυζήθρα), με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως, η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.
Η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και το εργοστάσιο βρίσκεται σε στάδιο έναρξης λειτουργίας, παράγοντας τις πρώτες ποσότητες.
«Πράσινη» επένδυση
Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε, για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων, όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW.
Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.
Φέτα, χαλλούμι και ελληνικό γιαούρτι σε κοινό εξαγωγικό καλάθι
Στις προδιαγραφές της επένδυσης αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Ζωή Σαράντη. Η κα Σαράντη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το νέο εργοστάσιο στην Κύπρο είναι μία επένδυση στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, καθώς προσθέτει το χαλλούμι, ένα προϊόν που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, στο προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο. Αξιοποιώντας την παρουσία στις διεθνείς αγορές και τη θετική εικόνα που έχει χτίσει ο όμιλος ως ποιοτικός και αξιόπιστος παραγωγός αυθεντικών γαλακτοκομικών προϊόντων, θα είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του εξωτερικού μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα περιλαμβάνουν τη φέτα, το χαλλούμι και το ελληνικό γιαούρτι. Ευελπιστούμε ότι η εγκατάσταση αυτή θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του χαλλουμιού και θα αποκαλύψει συνέργειες, που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την κοινή παρουσία ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα με την επένδυση αυτή, ενισχύεται η οικονομία της Κύπρου, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία. Στόχος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ είναι πάντα η βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών μέσα από την ανάδειξη αυθεντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.»
Ομιλίες από τους καλεσμένους υπουργούς
Την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου.
Η κα Παναγιώτου στην ομιλία της είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επένδυση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία-Hellenic Dairies, «αναμφίβολα θα ενισχύσει την οικονομία μας, ενώ ταυτόχρονα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο με το πλέον σημαντικό αγροδιατροφικό προϊόν του τόπου μας, που δεν είναι άλλο από το χαλλούμι.
Το χαλλούμι ΠΟΠ αποτελεί τον σημαντικότερο πρεσβευτή της κυπριακής γαστρονομίας. Αποτελεί εθνικό πλούτο της χώρας μας, ο οποίος συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του νησιού με συνολικές εξαγωγές για το έτος 2024 αξίας 186 εκατομμυρίων ευρώ και πέραν των 10.000 θέσεων εργασίας.
Η σημερινή μεθοδολογία παρασκευής παραδοσιακού χαλλουμιού με σύγχρονες μεθόδους και υποδομές επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση της παράδοσης μπορεί να συνδυαστεί, αλλά και να ενισχυθεί μέσα από τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας, της καινοτομίας και της γαστρονομικής υπεροχής.»
Σύνδεση της τυροκομικής παράδοσης της Λάρισας και της κατεχόμενης Βατυλής
Στη συνέχεια, η κα Παναγιώτου πρόσθεσε: «Εδώ, στις παρυφές της πρωτεύουσας του νησιού, με συνδετικό κρίκο τον “λευκό χρυσό” της Κύπρου, ενώνονται η επιχειρηματική τεχνογνωσία, που γεννήθηκε 60 περίπου χρόνια πριν στη Λάρισα, με την παράδοση της κατεχόμενης Βατυλής, που αναπτύχθηκε και μεγάλωσε από την εταιρεία Κουρούσιης. Δυο κτηνοτροφικές περιοχές που το μεράκι των ανθρώπων, οι οποίοι μεγάλωσαν στα βοσκοτόπια τους, μετεξελίχθηκε σε σύγχρονες υποδομές, τα προϊόντα, των οποίων κατακλύζουν σήμερα την ελλαδική και την κυπριακή αγορά. Και δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να βλέπεις τη γνώση της παράδοσης να μετεξελίσσεται σε μία σύγχρονη υποδομή, που έρχεται να θέσει και να αναπτύξει τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην αγορά του χαλλουμιού.»
Τη σημασία της επένδυσης για την τοπική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας – Εμπορίου-Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου.
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Κέλλας δήλωσε αμέσως μετά: «Μια ακόμη, μεγάλη επένδυση, που αναδεικνύει τη θεσσαλική επιχειρηματικότητα και ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Με οδηγό την καινοτομία και την εξωστρέφεια, τα “Ελληνικά Γαλακτοκομεία”, στέλνουν μήνυμα ισχύος της ελληνικής οικονομίας.
Εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία, στο νέο εγχείρημα.»
Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα ξεχωριστό δείπνο από κυπριακές «σπεσιαλιτέ» που ετοίμασε ο executive σεφ Ανδρέας Ανδρέου, και ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι.