Σημαντικές οι ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν από την ψηφιακή μετάβαση του αμπελοοινικού τομέα

Πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης και εξέλιξης μέσω της τεχνολογίας χαρακτηρίζεται ο αμπελοοινικός τομέας από πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Πανεπιστημίου Geisenheim, που καταγράφει ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν ανταγωνιστικές και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Η έρευνα ανατέθηκε στο πανεπιστήμιο από την ProWein, την εμπορική έκθεση για κρασιά, και καταγράφει ότι o κλάδος του κρασιού υιοθετεί ολοένα και περισσότερο εξατομικευμένες ψηφιακές λύσεις προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις λύσεις διαχείρισης επιχειρήσεων και μάρκετινγκ να είναι οι πιο διαδεδομένες.
Στα τέλη του 2023, το πανεπιστήμιο Geisenheim διεξήγαγε την ετήσια έρευνα με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 ειδικών του κλάδου από όλο το μήκος της αλυσίδας κρασιού παγκοσμίως. Σε αυτήν, συμμετείχαν οινοπαραγωγοί από βασικές αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης και τρίτων χωρών, εξαγωγείς και εισαγωγείς, εξειδικευμένοι έμποροι κρασιού και εκπρόσωποι από τους τομείς των υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και ξενοδοχείων.
Η τεχνολογία στο χωράφι
Ο αμπελοοινικός τομέας, σύμφωνα με την έρευνα, λειτουργεί μέσω μιας σύνθετης αλυσίδας που χωρίζεται σε διάφορα στάδια, όπως αυτά της αμπελοκαλλιέργειας, της παραγωγής κρασιού, του μάρκετινγκ και των πωλήσεων. Κάθε στάδιο απαιτεί προσαρμοσμένες τεχνικές και ψηφιακές λύσεις. Όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στο χωράφι, η έρευνα καταγράφει ότι οι αμπελώνες φυτεύονται χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία GPS, ενώ οι εργασίες που απαιτούνται κατά την καλλιεργητική περίοδο μπορούν να υποστηριχθούν από ψηφιακά εργαλεία. Επίσης, αρκετοί είναι οι αμπελώνες, σύμφωνα με την έρευνα, που χρησιμοποιούν ρομπότ για τη συγκομιδή. Ωστόσο, όπως καταγράφεται, η χρήση της τεχνολογίας στο χωράφι είναι περιορισμένη σε σχέση με τη μεταποίηση του κρασιού, στην οποία το 40% περίπου των συμμετεχόντων χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία.
Όσον αφορά τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στην πώληση των κρασιών, η έρευνα καταγράφει ότι τα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στον κλάδο του κρασιού, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας. Πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Περίπου δύο στις τρεις επιχειρήσεις κρασιού λειτουργούν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ περισσότερες από μία στις τέσσερις χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες ή εμφανίζονται σε ηλεκτρονικά καταστήματα λιανοπωλητών για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Εκπαίδευση στα ψηφιακά εργαλεία
Όσον αφορά την εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, ο κλάδος του κρασιού, σύμφωνα με την έρευνα, αναγνωρίζει την ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων σε όλη την αλυσίδα κρασιού και την επένδυση σε νέα ψηφιακά εργαλεία. Το 72% των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνεί με αυτή την άποψη, ενώ μόνο το 7% διαφωνεί.