Τέλος στις παρεκκλίσεις των προτύπων 7 και 8 – Σε εφαρμογή από το 2024 οι αλλαγές για την Αιρεσιμότητα

Καταργείται και με την βούλα η απαίτηση διατήρησης του ελάχιστου ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις από το πρότυπο ΚΓΠΚ 8. Παράλληλα σε ισχύ τίθεται για το έτος ενίσχυσης 2024 ο έλεγχος εφαρμογής της αμειψισποράς, όπως προβλέπεται από το πρότυπο Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 7, στο οποίο προστίθεται και μία επιπλέον πρακτική.
Τα παραπάνω καθορίζονται, μεταξύ άλλων, σε τροποποιητική απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την εφαρμογή της Αιρεσιμότητας, καταργώντας ουσιαστικά τις παρεκκλίσεις από τα πρότυπα ΚΓΠΚ σχετικά με την υποχρέωση αμειψισποράς σε αρόσιμη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό (ΚΓΠΚ 7) και την τήρηση ελάχιστου ποσοστού των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία (ΚΓΠΚ 8, πρώτη απαίτηση) στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023- 2027 για το έτος υποβολής αιτήσεων 2023.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος της τροποποιητικής «είναι η προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, μετά την έγκριση της 1ης τροποποίησης του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, αλλά και την ψήφιση του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1468 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΕ) 2021/2115 και (ΕΕ) 2021/2116 όσον αφορά τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση, τα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, τις τροποποιήσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΑΠ, την επανεξέταση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΑΠ και τις εξαιρέσεις από τους ελέγχους και τις κυρώσεις».
Τυρφώνες
Στο πλαίσιο αυτό, με την τροποποιητική, ορίζεται ότι από το έτος 2025 θα εφαρμοστούν κανόνες προστασίας των τυρφώνων.
Όργωμα
Στο πρότυπο ΚΓΠΚ 5, ενώ ορίζεται ότι σε αγροτεμάχια αροτραίων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους, «ο γεωργός δύναται να καθυστερήσει την άροση έως 15 ημέρες μετά την έναρξη του ως άνω διαστήματος για λόγους φυτοπροστασίας ή εάν επικρατούν αντίξοες κλιματικές συνθήκες, οι οποίες τεκμηριώνονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας». Σε αυτή την περίπτωση, μετά την άροση πρέπει να ακολουθεί σπορά χειμερινής καλλιέργειας ή φυτών εδαφοκάλυψης.
ΚΠΓΚ 6 «Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες»
Στα αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες πρέπει να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο κατά την περίοδο από τις 15/12 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για τα αγροτεμάχια μονίμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 10%.
Δύο οι πρακτικές Αμειψισποράς
Οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν κάθε χρόνο αμειψισπορά με εναλλαγή καλλιεργειών από διαφορετικά βοτανικά γένη τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, ώστε εντός 3 καλλιεργητικών περιόδων κάθε αγροτεμάχιο με αροτραία καλλιέργεια να έχει καλλιεργηθεί με τουλάχιστον δυο κύριες καλλιέργειες διαφορετικών βοτανικών γενών. Για τις ανάγκες εφαρμογής του προτύπου, η ετήσια αγρανάπαυση θεωρείται καλλιέργεια διαφορετικού βοτανικού γένους.
Εναλλακτικά, στις περιπτώσεις που σε αγροτεμάχιο της εκμετάλλευσης με αροτραία καλλιέργεια, καλλιεργείται ανελλιπώς για τρία χρόνια, μετά τη συγκομιδή της κυρίας καλλιέργειας, ενδιάμεση ως δευτερεύουσα καλλιέργεια, με γένος διαφορετικό από την κύρια, το χρονικό περιθώριο αλλαγής της κύριας καλλιέργειας στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, επεκτείνεται από 3 σε 4 χρόνια. Εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την ενδιάμεση καλλιέργεια έως 4 εβδομάδες πριν τη σπορά της επόμενης καλλιέργειας.
Από την υποχρέωση της αμειψισποράς εξαιρούνται τα αγροτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες, αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά και η γη υπό αγρανάπαυση.
Η υποχρέωση αμειψισποράς συνδέεται με το αγροτεμάχιο, ακόμα και αν αυτό δηλώνεται στην ΕΑΕ διαφορετικών δικαιούχων από έτος σε έτος.
Σημειώνεται πως εναλλακτικά της παραπάνω πρακτικής της αμειψισποράς, οι γεωργοί μπορούν να εφαρμόζουν ετήσια διαφοροποίηση καλλιεργειών.
ΚΓΠΚ 8
Με την τροποποιητική καταργείται η απαίτηση διατήρησης του ελάχιστου ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις από το πρότυπο ΚΓΠΚ 8. Οι γεωργοί οφείλουν πλέον να τηρούν τα ακόλουθα:
- Να διατηρούν τα χαρακτηριστικά του τοπίου (αναβαθμίδες, εκτάσεις γης σε αγρανάπαυση κα.) που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων, ή και στο όριο αυτών εφόσον δεν παρεμβάλλεται μη επιλέξιμο στοιχείο.
- Απαγορεύεται η κοπή φυτοφρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30ης Ιουνίου κάθε έτους.
- Απαγορεύεται η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000.
Δικαιούχοι του ΠΑΑ
Σύμφωνα με την τροποποιητική, εφαρμόζεται έλεγχος Αιρεσιμότητας σε δικαιούχους των μέτρων του ΠΑΑ που λαμβάνουν ενισχύσεις και από το ΣΣ ΚΑΠ.
Δείτε εδώ αναλυτικά την 1η τροποποιητική για την εφαρμογή του καθεστώτος της Αιρεσιμότητας