Εκτός αγοράς η Καπνική Μιχαηλίδης

Οι τίτλοι τέλους για μία άλλοτε κραταιά ελληνική καπνοβιομηχανία γράφονται τις τελευταίες εβδομάδες. Η Καπνική Μιχαηλίδης βρίσκεται, πλέον, στο στάδιο της εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, με σχεδόν μηδενική δραστηριότητα, ενώ πριν από μερικά χρόνια έφτανε να έχει τζίρο πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Οι λόγοι είναι δύο: Το τεράστιο ποσό που χρωστά σε δάνεια στις τράπεζες και οι πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, στις οποίες έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια και έχουν φτάσει μέχρι και το ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά χωρίς κάποια απόφαση υπέρ της εταιρείας (υπόθεση ΠΑΕΓΑΕ και Καπνική κατά ΟΠΕΚΕΠΕ).
Για παράδειγμα, το 2012 ο τζίρος της Καπνική Μιχαηλίδης έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δάνεια.
Το 2016, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε έλεγχο των αποθηκών της θυγατρικής της Προνομιούχου Ανωνύμου Εταιρείας Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ) και διαπιστώθηκε σημαντικό έλλειμμα στις ποσότητες καπνού για τις οποίες υπήρχαν αποθηκευτικοί τίτλοι. Με άλλα λόγια, η Καπνική Μιχαηλίδης βρέθηκε υπόλογη απέναντι στις τράπεζες που τη δάνειζαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών, ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.
Έτσι, οι υφιστάμενες ποσότητες, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, κατασχέθηκαν, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες της, αλλά και οι παραγωγοί να μείνουν απλήρωτοι για τη σοδειά του 2016.
Η εξέλιξη προκάλεσε σωρεία προβλημάτων σε όλη την αλυσίδα, στους παραγωγούς, αλλά και τους εργαζομένους της Καπνική Μιχαηλίδης, ενώ έκτοτε ξεκίνησε ένα σίριαλ στις δικαστικές αίθουσες και τις αποθήκες της εταιρείας με πολλά επεισόδια.
Στην πορεία, τα δικαστήρια αναγνώρισαν την κυριότητα των παραγωγών επί των καπνών της σοδειάς του 2016. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2017, οι καπνοπαραγωγοί κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, πετυχαίνοντας να πάρουν πίσω 1.400 τόνους καπνών που τους μετέφεραν σε άλλες αποθήκες.
Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ποσότητα καπνών πρέπει να δημοπρατηθεί προς όφελος των εργαζομένων στην επιχείρηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Λίγες ημέρες αργότερα, έγινε η πρώτη δημοπρασία για περίπου 2,5 τόνους που πουλήθηκαν αντί 3,56 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χρήση του 2022 η εταιρεία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 2,07 εκατ. ευρώ έναντι 6,78 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι ζημίες της χρήσης έφτασαν τα 23 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να βρίσκονται στο δυσθεώρητο ύψος των 638,17 εκατ. ευρώ. Σε αντίστοιχο ύψος –περί τα 606,35 εκατ. ευρώ– κινούνταν και οι υποχρεώσεις, εκ των οποίων τα 318 εκατ. ευρώ αφορούσαν δάνεια, τα 193,3 εκατ. ευρώ εμπορικές υποχρεώσεις και τα 87,6 εκατ. ευρώ φόρους και τέλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2023, ο κύκλος εργασιών ήταν μόλις 169.952 ευρώ, με τις ζημίες της χρήσης στα 6,59 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο των πιστωτών έχει βρεθεί από τον Φεβρουάριο του 2024 το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κιλκίς, το οποίο είναι πλέον εκτός λειτουργίας. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, επισπεύδουσα είναι η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank AG. Το συνολικό ποσό της απαίτησης ανέρχεται σε 253,55 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός αφορά ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ., μαζί με κτηριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού.
Η τελευταία προσπάθεια για πώληση ήταν την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, οπότε η τιμή εκκίνησης είχε υποχωρήσει στα 4,22 εκατ. ευρώ. Για τις 25 Απριλίου έχει προγραμματιστεί νέος πλειστηριασμός για 520.020 κιλά καπνού διάφορων ποικιλιών, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 211.946,20 ευρώ. Ακολουθεί τον Σεπτέμβριο ένα ακόμη μεγάλο «σφυρί» για το συγκρότημα της εταιρείας στην κοινότητα Νεοχωρούδας του Δήμου Ωραιοκάστρου στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης.