Δήμος Θεσσαλονίκης: Επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του και κερδίζει τη μάχη της γραφειοκρατίας

Μια σημαντική νίκη απέναντι στη γραφειοκρατία του Δημοσίου θέλει να καταφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής ανάπτυξής του, βελτιώνοντας αισθητά την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του, πέτυχε να μειώσει την προσέλευση των πολιτών για πληρωμή στα ταμεία του δήμου και να αυξηθεί, από πλευράς δημοτών, η χρήση του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ κατά +792%.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Χατζής, στη διάρκεια ομιλίας του στο 33ο Money Show στη Θεσσαλονίκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει μια σημαντική web based εφαρμογή, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Εξυπηρέτησης Πολίτη «e-Πολίτης», που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την πρωτοποριακή εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας NEUROPUBLIC.
Μείωση γραφειοκρατίας
Όπως είπε ο κ. Χατζής, από την εφαρμογή του «e-Πολίτης», αλλά και από την αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του δήμου, επιτεύχθηκε μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και περιορισμός των δαπανών. Όλα τα έσοδα έχουν πλέον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF), ενώ τα ειδοποιητήρια ανεβαίνουν άμεσα στο e-Πολίτης και υπάρχει εμφάνιση των ειδοποιητηρίων στην προσωπική καρτέλα του οφειλέτη.Σημαντικό είναι ότι από πέρσι γίνεται αποστολή ειδοποιητηρίων σε πιστοποιημένα e-mail φυσικών προσώπων μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (ΕΜΕΠ). Συγκριτικά, και λόγω της δυνατότητας που δίνει το e-Πολίτης, το 2024 προσήλθαν στα ταμεία 50.944 δημότες έναντι 54.493 το 2023, ενώ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 800% οι ηλεκτρονικές πληρωμές (110.245 το 2024 έναντι 58.430 το 2023), αποτελώντας το 68% του συνόλου των συναλλαγών, με το 2025 να διαγράφεται πιο ανοδικό (70% ηλεκτρονικές πληρωμές – 30% προσέλευση στο ταμείο).
Αναβάθμιση κεντρικών εφαρμογών και υποδομών
Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση όλων των κεντρικών εφαρμογών και υποδομών του, προκειμένου να στηρίξει τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που ετοιμάζει. Σημείωσε, ακόμη, ότι είναι από τους πρώτους δήμους που, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χρησιμοποίησε το ΕΜΕΠ.
Από τα πιστοποιημένα e-mail που έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο, ο δήμος απέστειλε 361.969 e-mail σε μοναδικούς ΑΦΜ, παραδόθηκαν τα 117.740 (ποσοστό 32,5%), με την αμεσότητα της ενημέρωσης των πολιτών (αυτοί που μπήκαν να το δουν) να φτάνει κοντά στο 50% από την πρώτη ημέρα της αποστολής των e-mail.
Τα χρήματα που «γλύτωσε» ο δήμος από τη μη χρήση χαρτιού και αποστολή ταχυδρομείου στους 117.740 δημότες, χωρίς το κόστος των εργαζομένων στον δήμο που θα απασχολούνταν για αυτήν τη δουλειά, είναι περίπου 106.000 ευρώ. Η εφαρμογή «e-Πολίτης» έχει, ακόμη, διαλειτουργικότητα με εφαρμογές του φορέα, αλλά και άλλων δημόσιων και μη οργανισμών, ενώ από την αναβάθμιση και την επέκταση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικών Υπηρεσιών (ΟΠΣΟΥ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί η NEUROPUBLIC, υπάρχει διαλειτουργικότητα με το σύστημα Parkpal για τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κωδικός RF της ηλεκτρονικής κλήσης, η οποία καταχωρίζεται και οριστικοποιείται στο νέο ΟΠΣΟΥ άμεσα και αυτοματοποιημένα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, από τις 41.000 κλήσεις, που έχουν κοπεί τους τελευταίους πέντε μήνες, με περίπου 5 ευρώ που κόστιζε η κλήση ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μια εξοικονόμηση κοντά στα 200.000 ευρώ. Τέλος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διαθέτει, επίσης, πλατφόρμα για την ψηφιακή ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και εφαρμογή –της οποίας οι δυνατότητες αναμένεται να επεκταθούν– με την ονομασία «Βελτιώνω την πόλη μου», όπου καταχωρίζονται προβλήματα και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες στην πόλη. Στη διάρκεια της πολυετούς χρήσης της εφαρμογής, οι υπηρεσίες του δήμου έχουν διαχειριστεί πάνω από 200.000 αιτήματα.