Θετικές οι προοπτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας στο βαμβάκι

Η TERRA THESSALIA σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Eνιπέας» παρουσίασε προ ημερών στο κτήμα Αίγλη στα Φάρσαλα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του 4ετούς Σχεδίου Αναγεννητικής Γεωργίας. Η ερευνητική και τεχνική ομάδα εφαρμογής του σχεδίου παρουσίασε την οργάνωσή του, τις πρωτοποριακές μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τη συμβολή του στη μετατροπή του ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Eνιπέας» σε φορέα μάθησης. Επιπλέον, ανέδειξε τα σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, στη μείωση των λιπασμάτων, στην άρδευση και στην παραγωγή ζωοτροφών.
Ως προς τις θετικές προοπτικές, αναφέρθηκαν τα εξής:
- Η αποδοχή από τους παραγωγούς της επέκτασης της Αναγεννητικής Γεωργίας στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους.
- Η πιστοποίηση της εφαρμογής από διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό.
- Η ένταξη όλων των τοπικών προϊόντων του συνεταιρισμού στην Αναγεννητική Γεωργία.
Ο συνεταιρισμός, αξιοποιώντας την εμπειρία του για παραγωγή και εξαγωγή αναγεννητικού βαμβακιού, θα ακολουθήσει άμεσα την ίδια διαδρομή για τα υπόλοιπα προϊόντα (όσπρια, ντομάτα, πατάτα, σκληρό σιτάρι, αιγοπρόβειο γάλα). Αυτό που προκύπτει, τελικά, είναι ότι το παράδειγμα της εφαρμογής της Αναγεννητικής Γεωργίας στον ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Eνιπέας» υποστηρίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις να ενταχθούν στην αγροοικολογική μετάβαση, να αυξήσουν την αξία των παραγόμενων προϊόντων τους και να καταστούν ανταγωνιστικές.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι ικανά να συμβάλουν στην αναπροσαρμογή του τοπικού καλλιεργητικού και παραγωγικού συστήματος και στον σχεδιασμό βιώσιμων παραγωγικών προτύπων για τη θεσσαλική μικρομεσαία οικογενειακή εκμετάλλευση. Αυτά τα πρότυπα είναι έτοιμα να παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και, τέλος, σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής του προτύπου της αναγεννητικής γεωργίας σε παραγωγούς και οργανώσεις μέσα από τη συνεργασία της TERRA THESSALIA με τον ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Eνιπέας» και τα συνεργαζόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Στην εκδήλωση, συμμετείχαν και χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΑΤ Στρατάκος Γιώργος, ο διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, Κορασίδης Μόσχος, ο πρόεδρος του ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Eνιπέας», Καραΐσκος Αθανάσιος, ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων, Γκατζόγιας Νικόλαος, ο δημοτικός σύμβουλος Γεροβασίλης Αθανάσιος, ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Παυλονάσιος Νικόλαος, ο διαχειριστής της TERRA THESSALIA, καθηγητής, Δημήτριος Γούσιος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Αλειφτήρας Σωκράτης, καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες της TERRA THESSALIA, καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τσιμπούκας Κων/νος, Βλάχος Γεώργιος, Χατζηγεωργίου Γιάννης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Κουτσού Σταυριανή. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, γεωργικών εταιρειών, τραπεζών, φορέων, καθώς και παραγωγοί του ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Eνιπέας» και της ευρύτερης περιοχής.
Πολλαπλά τα οφέλη της Αναγεννητικής Γεωργίας
Μιλώντας στην «ΥΧ» για το πρόγραμμα της Αναγεννητικής Γεωργίας, ο διαχειριστής της TERRA THESSALIA, καθηγητής, Δημήτριος Γούσιος, εξηγεί γιατί τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Σχεδίου Αναγεννητικής Γεωργίας, που εφαρμόστηκε σε εκτάσεις του συνεταιρισμού, είναι ενθαρρυντικά: «Κατ’ αρχάς, η Αναγεννητική Γεωργία συνέβαλε θετικά στη γονιμότητα του εδάφους. Υπήρξε μία μείωση της λίπανσης σε ποσοστό 50%-70% και της χρήσης αρδευτικού νερού σε ποσοστό 20%. Αν γίνουν και οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε συστήματα γεωργίας ακριβείας και μειωθεί και η χρήση της ποσότητας του νερού, τότε το κόστος μειώνεται αισθητά για τον παραγωγό. Το σχέδιο της Αναγεννητικής Γεωργίας στο βαμβάκι είναι σημαντικό, γιατί προσφέρει ένα ποιοτικό προϊόν στον παραγωγό, το οποίο αποκτά υπεραξία στις διεθνείς αγορές. Ήδη, εκτός από τη Γαλλία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για προμήθεια του πιστοποιημένου βαμβακιού και από τη Γερμανία».
Ο κ. Γούσιος εξηγεί ακόμη πώς εφαρμόζεται το σχέδιο της Αναγεννητικής Γεωργίας, υπό την επίβλεψη της TERRA THESSALIA, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Στόχος είναι η αξιοποίηση του χωραφιού όλο τον χρόνο. Με ένα μείγμα έξι φυτών, με διαφορετικό ριζικό σύστημα, επιτυγχάνουμε το χωράφι να μην είναι γυμνό το διάστημα που δεν καλλιεργείται βαμβάκι. Έτσι, η χλωρομάζα που προκύπτει αξιοποιείται από τον παραγωγό ως ζωοτροφή, προσδίδοντάς του ένα επιπλέον εισόδημα. Ταυτόχρονα, μέσω της υγρασίας, ενισχύουμε τη γονιμότητα του εδάφους, ενώ ο παραγωγός μπορεί να αξιοποιήσει επιδοτούμενα προγράμματα, όπως τα Οικολογικά Σχήματα. Συνεπώς, τα οφέλη είναι πολλαπλά», καταλήγει ο κ. Γούσιος.