Ξεκίνησε η προνυμφοκτονία στην περιφέρεια

30/03/2025
3' διάβασμα
xekinise-i-pronymfoktonia-stin-perifereia-349620

Ξεκίνησε η προνυμφοκτονία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου, έγιναν οι πρώτες ενέργειες καταπολέμησης λόγω της παρουσίας προνυμφών και διενεργήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι εστιών αναπαραγωγής.

«Δεν περίμενα να βρούμε προνύμφες στις 10 Μαρτίου, με δεδομένο ότι είχαμε παγωνιά σε περιοχές της περιφέρειάς μας», σχολιάζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων, Κώστας Βενετίδης, σημειώνοντας πως εμφανίστηκαν ορισμένες προνύμφες στα νότια τμήματα του Έβρου, της Ξάνθης και της Καβάλας.

Η καταπολέμηση των προνυμφών έγινε με επίγεια μέσα. Ο ίδιος αξιολογεί ότι λόγω της κλιματικής κρίσης το πρόγραμμα ενδέχεται να εφαρμοστεί για μεγάλο διάστημα. Πέρυσι, ξεκίνησε στο τέλος Μάρτη και διήρκησε μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Φέτος, άρχισε νωρίτερα και πιθανώς θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβρη. Θυμίζει ότι στο παρελθόν είχε διάρκεια μόλις τριών μηνών και σταδιακά επιμηκύνεται, με στόχο την αποτελεσματικότητά του. «Είναι κρίσιμα τα ζητήματα υγείας, εξαιτίας των ασθενειών που μεταφέρουν. Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει στρατοπεδεύσει στη χώρα μας», σημειώνει. Υπογραμμίζει, δε, ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, καθώς η περιφέρεια έχει όλα τα χαρακτηριστικά που τις ευνοούν: Υδροβιότοπους, υγρασία με ζέστη το καλοκαίρι.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο Έβρος, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία. «Κατά μήκος του ποταμού Έβρου έχουν 600-700 χιλιάδες ορυζώνες και δεν ψεκάζουν. Αυτό μάς απασχολεί ιδιαίτερα», τονίζει ο κ. Βενετίδης. «Φέτος, επιχειρούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα πιλοτικά drones, για να καλύπτουν περιοχές όπου δε μπορεί να πλησιάσει όχημα ή ελικόπτερο, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», συμπληρώνει. Την επόμενη χρονιά θα βγει ένα μεγάλο τριετές πρόγραμμα.

Ενημέρωση

Ο κ. Βενετίδης επισημαίνει ότι καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διαδραματίζουν τα καιρικά φαινόμενα και οι πολίτες. Επί παραδείγματι, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υγρασία. «Οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν στις αυλές τους να κλείνουν τους βόθρους, να μην έχουν λύματα», προειδοποιεί. Σημειώνει, δε, ότι ξεκίνησαν μια ενημερωτική καμπάνια με έντυπα και θα δώσουν έμφαση στις πιο «επικίνδυνες» περιοχές, που είναι η παρέμβρια πλευρά του Έβρου, η Κεραμωτή και η Χρυσούπολη στην Καβάλα και οι νότιες περιοχές σε Ξάνθη και Ροδόπη. Όταν δεν συμμορφώνονται οι πολίτες, θα αναλαμβάνουν δράση οι υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Βενετίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενημερωτικά σποτάκια, καθώς επίσης και ημερίδες.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: