Τρομάζει ο «χάρτης» των ζημιών από τον ισχυρό παγετό

31/03/2025
10'+ διάβασμα
tromazei-o-chartis-ton-zimion-apo-ton-ischyro-pageto-349651

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αφού ο πρόσφατος παγετός του Μάρτη «έκαψε» χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, συμπύρηνα ροδάκινα, ακτινίδια, αχλάδια, αμύγδαλα, κηπευτικά, αμπέλια κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό πως, από τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Μαρτίου έως και το Σάββατο 22 Μαρτίου, σε πολλές αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου καταγράφηκαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, «καίγοντας» τις δενδροκαλλιέργειες, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Όπως προκύπτει από το εκτενές ρεπορτάζ των ανταποκριτών της «ΥΧ», οι οποίοι κατέγραψαν τον «χάρτη» των ζημιών, στα χωριά των πληγεισών νομών επικρατεί μεγάλη στεναχώρια και κατήφεια.

Τα δέντρα στις πρώιμες ποικιλίες ήταν σε πλήρη ανθοφορία και ο πολυήμερος παγετός «έκαψε» τα άνθη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ζημιές στα πυρηνόκαρπα ακόμα και σε ποσοστό 100%. Σύμφωνα με τις αναφορές των αγροτών, οι φετινές παραγωγές τινάχθηκαν στον «αέρα», καθώς δεν περιμένουν έσοδα, ενώ τα έξοδα των αγροτικών οικογενειών «τρέχουν» καθημερινά. Μάλιστα, η αγωνία των παραγωγών εντείνεται, καθώς μετά τον ισχυρό παγετό μέρα με τη μέρα η ανθόπτωση συνεχίζεται. Έτσι, ο φόβος τους μεγαλώνει για το τελικό εύρος της ζημιάς που έχει προκληθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες και για τις όψιμες ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων που ήταν σε προανθικό στάδιο, το οποίο δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Όπως αναφέρουν οι αγρότες, οι φετινές παραγωγές τινάχτηκαν στον «αέρα», καθώς δεν περιμένουν έσοδα, ενώ τα έξοδα των αγροτικών οικογενειών «τρέχουν» καθημερινά

Οι αγρότες ζητούν από την πολιτεία να δοθούν άμεσα προκαταβολές στους πληγέντες, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την απαλλαγή τους από ασφαλιστικές εισφορές, να διευκολυνθούν στις υποχρεώσεις τους για την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, για τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, σε δάνεια κ.λπ.

Ξεκίνησαν οι αναγγελίες των ζημιών

Οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές πληγείσες περιοχές, όπως και οι δηλώσεις ζημιάς των αγροτών στους τοπικούς ανταποκριτές του Οργανισμού.

Από την πλευρά του, το ΥΠΑΑΤ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, και τη συμμετοχή των υφυπουργών, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα, του γενικού γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, και του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, αποφασίστηκε η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ για το ζήτημα του παγετού.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο ertnews.gr, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε: «Μετά το δεκαπενθήμερo θα έχουμε μία εκτίμηση για το κόστος της ζημιάς, με αναφορές από τους προϊσταμένους, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις ζημιάς, τις οποίες θα επεξεργαστούμε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα ξέρουμε ποιο είναι το τίμημα που θα πρέπει να δοθεί ως αποζημίωση».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διευκρίνισε τον τρόπο που δίδονται οι αποζημιώσεις στους αγρότες που έχουν υποστεί καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν στάδια τα οποία καλύπτονται από τον κανονισμό, όπως είναι οι καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας».

Για τις καλλιέργειες που δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «θα μελετηθεί εάν μπορούν να ενταχθούν σε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις από χρηματοδοτικά προγράμματα». Από την πλευρά του ο ΥφΑΑΤ, Χρ. Κέλλας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε πληγείσες περιοχές της Λάρισσας, διαβεβαίωσε τους παραγωγούς πως «στο ΥΠΑΑΤ θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις σε όλες τις ποικιλίες των καλλιεργειών και θα μελετήσουμε την δυνατότητα προκαταβολής αποζημίωσης».

Μεγάλο το πλήγμα στα πυρηνόκαρπα της Πέλλας και της Ημαθίας

Σημαντικές ζημιές στα πυρηνόκαρπα, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 100%, προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι καταστροφές στη φυτική παραγωγή σε Πέλλα και Ημαθία στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων είναι σχεδόν ολοκληρωτικές, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις στην καρπόδεση των επόμενων ποικιλιών.

«Το εμπορικό ροδάκινο και νεκταρίνι κι ό,τι ήταν περιόδου από τέλη Μαΐου έως και μέσα Ιουνίου είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένα σε όλες τις περιοχές της Ημαθίας. Η ωρίμανση έχει σχέση και με την ανθοφορία. Μετά τις 20 Ιουνίου, οι ποικιλίες έχουν λιγότερες ζημιές, αλλά με σοβαρή επιφύλαξη για την επόμενη φάση, που είναι η καρπόδεση και μπορεί να υπάρχει καρπόπτωση. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε σε περίπου 20 ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας και πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής «Ο Αλέξανδρος», Στέφανος Νταούκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, τόσο σε Ημαθία όσο και σε Πέλλα, τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες είναι σημαντικά. Στην Κουλούρα Ημαθίας, οι καταστροφές από τον παγετό της προηγούμενης εβδομάδας είναι μεγάλες και, όπως λέει, υπάρχουν κτήματα που έχουν καταστραφεί κατά 100%, ανάλογα με την περιοχή, αλλά και την ποικιλία. «Έχουμε ήδη κάνει έξοδα την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και ζητούμε να αποζημιωθούμε για αυτά στο σύνολό τους. Είναι θέμα επιβίωσης των παραγωγών», τονίζει ο κ. Χαλκίδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες θα είναι μεγάλες, καθώς εκτός από τους αγρότες πλήττονται τα διαλογητήρια φρούτων, τα ψυγεία, οι μονάδες μεταποίησης και το εποχικό προσωπικό, που απασχολείται κάθε χρόνο σε αγροτικές επιχειρήσεις.

    Εικόνες από τις ζημιές σε πυρηνόκαρπα στη Μακεδονία.

Δραματική χαρακτηρίζουν την κατάσταση αγρότες από την Πέλλα και κάνουν λόγο για οικονομική ασφυξία. «Ο παγετός ισοπέδωσε τα βερίκοκα, με τις ζημιές να φτάνουν στο 100%. Στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια υπάρχουν χωράφια με ζημιές στο 80% με 90% , ενώ και στα συμπύρηνα ροδάκινα οι απώλειες φτάνουν στο 40% με 50%. Ακόμα δεν έχει φανεί το μέγεθος της πραγματικής ζημιάς. Ήδη, σε πολλά δέντρα με επιτραπέζια ροδάκινα βλέπουμε ότι δεν έγινε σωστή καρπόδεση, καθώς οι καρποί είναι ατροφικοί σαν στραγάλια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσάτσας, γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας «χτυπήθηκαν» σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά οι αμυγδαλιές (που ήταν στο καρπίδιο), όπως και τα αμπέλια, αλλά και ροδάκινα και νεκταρίνια, που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας

Πάγωσαν οι ανθισμένες αμυγδαλιές στον Δήμο Αμφίπολης

Στον Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, οι χαμηλές θερμοκρασίες υπό του μηδενός, που επικράτησαν στις 19 και 20 Μαρτίου, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, καθώς υπήρχε μία πολύ καλή ανθοφορία και οι αγρότες μας περίμεναν μια εξίσου πολύ καλή παραγωγή. Εντούτοις, όπως διαφαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για το εισόδημα των παραγωγών αμυγδάλου του Δήμου Αμφίπολης, φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο, αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 80% των εξόδων της καλλιέργειας. Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, κάνω έκκληση να στηριχθούν άμεσα οι αγρότες μας από την πολιτεία, διότι η οικονομική τους ρευστότητα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, είναι πλέον περιορισμένη», αναφέρει σε επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φρανστανλής, ο οποίος ζητά, μεταξύ άλλων, να ενισχυθούν άμεσα οικονομικά οι αγρότες.

«Κάηκαν τα οπωροφόρα στο Αμύνταιο

Σημαντικές καταστροφές στα ανθισμένα οπωροφόρα δέντρα σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή του Αμυνταίου, στις τοπικές κοινότητες Βεγόρας και Μανιακίου, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά είναι ολική, με τους παραγωγούς να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την οικονομική τους επιβίωση.

Ο παγετός που σημειώθηκε στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας έφτασε τους -8 βαθμούς Κελσίου στις 20 Μαρτίου, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες, καθώς τα δέντρα βρίσκονταν ήδη σε ανθοφορία.

Μετρούν τις πληγές τους οι Θεσσαλοί παραγωγοί

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί του Νομού Λάρισας, ιδιαίτερα οι δενδροκαλλιεργητές, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στα δέντρα και στα αμπέλια ο πρόσφατος παγετός, όταν ο υδράργυρος άγγιξε σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους -5 βαθμούς.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας «χτυπήθηκαν» σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε πρώτη φάση, κι ενώ συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά οι αμυγδαλιές (που ήταν στο καρπίδιο), όπως και τα αμπέλια, αλλά και ροδάκινα και νεκταρίνια, που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης, αρκετοί αγρότες προσπάθησαν να περιορίσουν τις ζημιά, ανάβοντας φωτιές στα κτήματά τους, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτοδιοίκηση, ΕΛΓΑ και Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε διαδικασία αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι παραγωγοί δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι «το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες». Έναν ακόμη Μάρτιο, οι παραγωγοί είναι στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η καλοκαιρία που προηγήθηκε συντέλεσε στο να ανθίσουν τα δέντρα και ο παγετός της 20ής Μαρτίου τα κατέστρεψε.

Στον Τύρναβο, οι αμπελοκαλλιεργητές είναι ανάστατοι, καθώς το 2023 είχαν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές του περονόσπορου, πέρυσι της ακαρπίας και φέτος ήρθε ο παγετός να ολοκληρώσει την καταστροφή και να θέσει θέμα επιβίωσης των παραγωγών και βιωσιμότητας του κλάδου. Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ «σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών».

Εικόνες από την αυτοψία για τις ζημιές στη Θεσσαλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου, Χρήστος Τασούλας, ανέφερε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των παραγωγών μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για παρατεταμένη παγωνιά (σ.σ. από τις 12.00 το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης 19/3). Ο παγετός ήταν έντονος και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε κάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες – κλαδέματα, ραντίσματα κ.ά. Η συνέχεια είναι δύσκολη. Σκεφτείτε ότι, στα αχλάδια, το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το στρέμμα. Όπως και να έχει, με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν, αυτές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος». Από την πλευρά του, ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα Συκουρίου, Κώστας Μητροδήμος, επαναφέρει για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα επιδότησης και ενίσχυσης των παραγωγών για αντιπαγετική – αντιχαλαζική προστασία: «Τόσα χρόνια, το κράτος, με τις όποιες αποζημιώσεις καταβάλλει, έστω με καθυστέρηση, θα μπορούσε να επιδοτήσει αντιπαγετικά συστήματα για να γλιτώσουμε και εμείς και ο Οργανισμός την καταστροφή. Η πολιτεία επιδοτεί την αντιπαγετική προστασία στα εσπεριδοειδή της Πελοποννήσου, αλλά όχι στις ευαίσθητες αμυγδαλιές του θεσσαλικού κάμπου. Εάν θυμηθούμε και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν πέρυσι σε συναδέλφους μας της Μαγνησίας και όχι του Νομού Λάρισας, τότε φαίνεται ότι πράγματι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται ένα εκατομμύριο δέντρα με αμυγδαλιές, ενώ συνολικά στον νομό καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 720 ευρώ το στρέμμα, οπότε όλοι καταλαβαίνουν ότι η όποια αποζημίωση δοθεί σε καμία περίπτωση δεν θα καλύψει την φετινή απώλεια παραγωγής.

«Μπαμπεσιές» του Μάρτη στα ανθοφόρα δέντρα της Στερεάς Ελλάδας

Προβλήματα από την τελευταία επέλαση του χιονιά φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί σε δύο δενδρώδεις καλλιέργειες που ευδοκιμούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει στις αμυγδαλιές, ενώ τα ερωτηματικά παραμένουν για τις επιπτώσεις του παγετού στις ακτινιδιές. Σε ό,τι αφορά τις ελιές, η μέχρι τώρα εικόνα δεν δείχνει να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Γκολφομήτσο, οι αμυγδαλιές στην περιοχή της Άγναντης Φθιώτιδας δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα, με ποσοστό καταστροφής που ξεπερνά το 90%. «Ήδη είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της γονιμοποίησης των ανθέων και ο καρπός είχε σχηματιστεί, αλλά η καταστροφή ήταν μεγάλη. Δυστυχώς, ο χιονιάς και ο παγετός που ακολούθησε δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους», περιγράφει. Ο ίδιος, μαζί με τον αδερφό του, καλλιεργούν πάνω από 1.000 δέντρα, στα οποία είχαν ολοκληρώσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται, με σημαντικό κόστος.

Ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής, την ένταση της χιονόπτωσης, αλλά και του παγετού, είχαμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, όπως δηλώνει ο Ευθύμιος Κασούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας «Almoland». «Οι περιοχές σε χαμηλά υψόμετρα δεν επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό σε σύγκριση με τις ορεινές, όπου είχαμε και τα μεγαλύτερα προβλήματα», καταλήγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Αντώνη Κοντελέ, παραγωγού αμυγδάλων από τον Έξαρχο Λοκρίδας. Όπως υποστηρίζει, «οι θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή έπεσαν κάτω από τους -4°C και σίγουρα υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ανθοφορία, αλλά και στο δέσιμο των καρπών».

Σε ό,τι αφορά το ακτινίδιο, ο Βασίλης Μουστερής αναφέρει από την περιοχή της Μακρακώμης ότι «είναι νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα, αλλά σίγουρα οι καιρικές συνθήκες με την επέλαση του χιονιά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, επιφέροντας αρνητικό αποτέλεσμα».

«Χτυπήθηκαν» οι κερασιές στον Έβρο

Αντιμέτωποι με τον παγετό ήρθαν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων (κερασιές) στο Φυλάκιο Έβρου και την ευρύτερη περιοχή, από τις 19 μέχρι τις 22 Μαρτίου. Ο παραγωγός-γεωπόνος Στέλιος Μπαχτσεβανίδης εξηγεί ότι οι χειρότερες μέρες ήταν τα ξημερώματα της Τετάρτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου. Οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -3 βαθμούς σε κάποια χωριά. Πριν τον παγετό, ο ίδιος έκανε παρεμβάσεις με φύκια και αμινοξέα, επίσης έχει απλώσει δίχτυ πάνω από τις κερασιές, αλλά κάποιοι συνάδελφοί του έχουν απόλυτη καταστροφή. Η εικόνα που δείχνουν μέχρι στιγμής τα δέντρα του δεν είναι ολικής ζημιάς. Έχει 24 στρέμματα παραγωγικά και άλλα έξι μη παραγωγικά. «Η καταστροφή είναι στο προανθικό στάδιο και δεν την αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ», λέει, αναμένοντας ελέγχους. Ελπίζει ότι θα υπάρξει κρατική ενίσχυση για τις κερασιές, όπως συνέβη το 2021, εξαιτίας της πανελλαδικής και τεράστιας έκτασης της ζημιάς.

Ο κ. Μπαχτσεβανίδης δεν γνωρίζει αν στα δέντρα του θα προκύψουν σοβαρότερες συνέπειες, όπως η ακαρπία. «Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να ανθίζουν και θα φανεί κάπως καλύτερα», εξηγεί και τονίζει ότι χρειάζεται αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ στα πυρηνόκαρπα λόγω της κλιματικής κρίσης. «Την Κυριακή (16/3) είχαμε 28 βαθμούς Κελσίου και την Τετάρτη -3. Την Κυριακή (16/3), η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα ήταν στα Δίκαια Έβρου, 29,1 βαθμοί και την Τρίτη -4 βαθμοί (στα Δίκαια)», αιτιολογεί. Σημειώνει ότι χρειάζεται και αντιπαγετική προστασία, σύμφωνα με την αντιχαλαζική και την αντιβρόχινη.

«Περιμένω από τον Σεπτέμβρη να βγει πρόσκληση για τα αντιχαλαζικά. Τους τηλεφώνησα και δεν έχουν απάντηση να μου δώσουν» προσθέτει, ψέγοντας τις δραματικές καθυστερήσεις. Τέλος, χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη τη χρονιά, καθώς οι καλλιεργητικές φροντίδες στο κεράσι είχαν προχωρήσει, τα έξοδα έγιναν και αν η παραγωγή είναι κακή δε θα πληρωθούν ούτε οι παραγωγοί ούτε οι γεωπόνοι.

Αυτοψία σε πληγείσες καλλιέργειες από τον ΥφΑΑΤ, Χρ. Κέλλα

 

Αυτοψία σε πληγείσες από τον παγετό περιοχές του Νομού Λάρισας έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, για να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της ζημιάς. Ο κ. Κέλλας ενημέρωσε δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συνεταιριστές και παραγωγούς για την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, όπου σε πρώτη φάση αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Οριοθέτηση των περιοχών και εντοπισμός των καλλιεργειών με ευθύνη των προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ, κατόπιν επισκέψεων από συνεργεία γεωπόνων εκτιμητών του Οργανισμού.
  • Παρακολούθηση της εξέλιξης των επιπτώσεων του φαινομένου στις δενδροκαλλιέργειες για μια χρονική περίοδο 5-7 ημερών.
  • Συλλογή αρχικών εκτιμήσεων από τους προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ και υποβολή σχετικής έκθεσης προς τη Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
  • Έκδοση αναγγελιών ζημιών και υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους παραγωγούς σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.
  • Μετά την παρέλευση της δεκαπενθημέρου προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ θα προβούν σε αρχική εκτίμηση του κόστους και θα υποβάλουν την έκθεσή τους προς την πολιτική ηγεσία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Ενίσχυση των γραφείων των Υποκαταστημάτων με προσωπικό, με τη διοίκηση του Οργανισμού να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των υπαλλήλων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

 

Ζημιές σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία

Η Αρκαδία, η Αργολίδα και η Κορινθία είναι οι περιοχές που έπληξε ο διήμερος παγετός που «χτύπησε» δενδροκαλλιέργειες που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε ανθοφορία. «Στις 20 Μαρτίου, η θερμοκρασία έπεσε στους -8 βαθμούς, ενώ την επόμενη νύχτα έπεσε στους -5. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν ζημιές τα πρώιμα ροδάκινα και σε κάποιες περιοχές εκτάσεις με αχλάδια. Ζημιές έχουν υποστεί και κάποιες καρυδιές, αλλά και μερικές καλλιέργειες αμπελιών. Ο ΕΛΓΑ έχει ειδοποιηθεί και θα κάνει τις εκτιμήσεις του, ενώ από την πλευρά μας ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις», δήλωσε ο Νίκος Αγράφας, παραγωγός πρώιμων ροδάκινων από τον Δάρα Αρκαδίας.

Στην Αργολίδα, ο παραγωγός Γιάννης Καλογερόπουλος επισημαίνει ότι «οι ζημιές είναι εκτεταμένες, με μεγάλο θύμα τις Ναβαλίνες, που τις πέτυχε ο πάγος στην ανθοφορία. Ζημιές έχουν υποστεί και τα Μέρλιν, καθώς και όλες οι ποικιλίες μανταρινιών. Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η απώλεια στα πυρηνόκαρπα και φυσικά στα βερίκοκα. Η έκταση της ζημιάς είναι πολύ μεγάλη και στις Ναβαλίνες, κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες για την παραγωγή του 2025». Στην Κορινθία, όπως δήλωσε η επόπτρια του ΕΛΓΑ, Αγγελική Πανταζοπούλου, πραγματοποιούνται αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, καθώς ο ισχυρός παγετός που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες, με τα πρώιμα σταφύλια (σουλτανίνα) και τα βερίκοκα να πλήττονται ιδιαίτερα.