Βροντερό «όχι» παράκτιων στην καταγραφή των αλιευμάτων

«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, σεβόμενοι τις κοινοτικές αποφάσεις», δήλωσε ο ΥφΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας
06/04/2025
4' διάβασμα
vrontero-ochi-paraktion-stin-katagrafi-ton-alievmaton-350186

 Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι παράκτιοι αλιείς σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 2 Απριλίου, με κύριο αίτημά τους την απόσυρση υποχρεωτικής διάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταγραφή των αλιευμάτων κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Σύμφωνα με τους αλιείς, ο κανονισμός αυτός δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στο επάγγελμά τους, διότι πρέπει να κάνουν διαχωρισμό των αλιευμάτων κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.

Η καταγραφή θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, όταν γνωρίζουν ότι η μέση ηλικία των αλιέων είναι 60 χρονών και η χρήση αυτών των μέσων σε πολλούς από αυτούς είναι άγνωστη. Μαζί με τα παραπάνω, τους υποχρεώνουν να κάνουν χρήση εντοπισμού GPS, ώστε να είναι άμεση και ελέγξιμη η θέση τους από το λιμενικό. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το κόστος αυτών των συστημάτων, των πιστοποιήσεων και των ελέγχων ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ και πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Γιατί θέλει την εφαρμογή η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στην ευρωπαϊκή ζώνη και για αυτόν τον λόγο προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή συστήματα ελέγχου. Οι παράκτιοι αλιείς υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για να μειωθεί ο στόλος των μικρών και μεσαίων ψαράδων, για να επικρατήσουν οι μεγάλοι. Αυτή τους τη θέση την ενισχύουν ακόμα περισσότερο, με αφορμή την επιδότηση –από την ΕΕ– της απόσυρσης των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών, που για πολλές χώρες αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Μια κίνηση που για τους ίδιους σηματοδοτεί την εξαφάνιση του επαγγέλματος.

Συνάντηση αλιέων – Κέλλα

Στη Θεσσαλονίκη, τη Μαγνησία και σε άλλες παράκτιες περιοχές, οι αλιείς βγήκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στο μέτρο της υποχρεωτικής ζύγισης αλιευμάτων εντός των σκαφών, ενώ οι εκπρόσωποι των αλιέων στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (2/4) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον ΥφΑΑΤ, Χρήστο Κέλλα, έθεσαν τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ήρθε σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων, που έχουν πραγματοποιηθεί σε προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το υπουργείο εργάζεται προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση, σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι ελληνικό, αλλά αφορά ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο.

«Πρόκειται για εφαρμογή Κοινοτικού Κανονισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο παρακολούθησης για τη χώρα. Αν η χώρα μας δεν είχε προσαρμοστεί, θα βρισκόμασταν υπόλογοι έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στόχος του υπουργείου είναι να επιλύσουμε το θέμα με τροποποιήσεις αποδεκτές από τον κλάδο, σεβόμενοι παράλληλα και τις κοινοτικές αποφάσεις», αναφέρουν στελέχη του υπουργείου.

Ο υφυπουργός ανέφερε στους αλιείς ότι θα στείλει εγγράφως στους εκπροσώπους των αλιέων τις προτάσεις του υπουργείου, ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τις πρώτες συζητήσεις, οι εκπρόσωποί τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χ. Κέλλας, δήλωσε: «Από τη μια πλευρά, εργαζόμαστε για την τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, όπως μας επιβάλλεται, και, από την άλλη πλευρά, θέλουμε να έχουμε ικανοποιημένους τους αλιείς μας. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, σεβόμενοι τις κοινοτικές αποφάσεις. Φαίνεται ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά του υπουργείου είναι κοντά σε αυτά τα οποία διεκδικούσαν οι αλιείς μας και την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε την απάντησή τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΙΓΑΙΟ», Βαγγέλης Αραπάκης, επεσήμανε ότι ο Σύλλογος κατέθεσε τις απόψεις των μελών του, οι οποίες συμπίπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτές του υπουργείου. «Θα τις παραλάβουμε και γραπτώς τις επόμενες ημέρες, θα τις επεξεργαστούμε και, από ό,τι βλέπουμε, σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε, το θέμα θα λήξει», είπε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Παράκτιων Αλιέων Ελλάδας, Νικόλαος Σταμούλος, ανέφερε ότι «υπήρξε εν μέρει μια πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο. Περιμένουμε μια διευκρινιστική, για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».