Ορόσημο για το Κλίμα και τη Βιοποικιλότητα – Πόσο Έτοιμοι Είμαστε;

12/04/2025
4' διάβασμα
orosimo-gia-to-klima-kai-ti-viopoikilotita-poso-etoimoi-eimaste-350789

Το 2030 αποτελεί έτος σταθμό για την επίτευξη διαφόρων περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων. Με μόνο 5 χρόνια να απομένουν, έρευνες δείχνουν ότι απαιτείται εντονότερη και πιο συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, και να περιοριστεί η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το έργο BIOFIN-EU διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση βιώσιμων λύσεων και τη στήριξη πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη φύση.

Πρόοδος και Προκλήσεις στην Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΕΕ

Η δεύτερη έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2025, αξιολογεί την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους του 8ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (8ΠΔΠ). Επισημαίνει ότι, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα, απαιτούνται περαιτέρω και πιο συντονισμένες προσπάθειες για την πλήρη επίτευξη των στόχων έως το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση δείχνει θετική πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η ενίσχυση των πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική σε άλλους τομείς. Ιδιαίτερα, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων απαιτεί άμεση προσοχή. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στους τομείς της ενέργειας, της μετακίνησης και της διατροφής, ώστε να πετύχουμε ουσιαστική αλλαγή.

 Βιώσιμες Λύσεις και Οικονομικές Ευκαιρίες

Για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να υιοθετήσουμε βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Η υπερβολική χρήση των φυσικών πόρων όχι μόνο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ρύπανσης στον αέρα, το νερό και το έδαφος, αλλά ασκεί επίσης σοβαρή πίεση στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Η αναμόρφωση των προτύπων αυτών θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μια οικονομία πιο αποτελεσματική, βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Πολλές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είτε μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων είτε με χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι λύσεις που βασίζονται στη φύση (Nature-based Solutions – NbS) προσφέρουν μια από τις πιο υποσχόμενες και βιώσιμες πορείες προς το μέλλον. Αυτές οι λύσεις αξιοποιούν τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων για να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Παράλληλα, προσφέρουν οφέλη για την ανθρώπινη ευημερία και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Εκτός όμως από την άμεση επένδυση σε λύσεις που βασίζονται στη φύση, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν το κεφάλαιο του ιδιωτικού τομέα για να επιτύχουν θετικά προς τη φύση αποτελέσματα, παρέχοντας κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε NbS. Δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον και πολιτικές που να υποστηρίζουν τέτοιες επενδύσεις, οι κυβερνήσεις μπορούν να συνδυάσουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα με τις ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο τη χρηματοδότηση των λύσεων, αλλά και την κλιμάκωσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ρόλος του έργου BIOFIN-EU

Το Ευρωπαϊκό έργο BIOFIN-EU παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση οικονομικών πόρων και στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την υιοθέτηση λύσεων που βασίζονται στη φύση (NbS). Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα πληροφοριών μεταξύ των φορέων που αναπτύσσουν τέτοιες λύσεις και των κύριων πηγών χρηματοδότησης, διευκολύνοντας τη μετατόπιση της ροής των επενδύσεων από πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον σε πρωτοβουλίες που το προστατεύουν και το αποκαθιστούν. Έτσι, συμβάλλει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, προσφέροντας τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη.

Η επιτυχία των πρωτοβουλιών αυτών εξαρτάται από τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων – κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και κοινωνίας. Μέσα από τη συνεργασία και την καινοτομία, η Ευρώπη μπορεί να διαμορφώσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον, διατηρώντας την οικολογική ισορροπία και ενισχύοντας τη φυσική κληρονομιά της.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: