Έβρος: Προτάσεις έργων υποδομών εγγείων βελτιώσεων 51,2 εκατ. ευρώ από τον ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου

Συνεχίζει τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες αντιμετώπισης της λειψυδρίας και τον μακροχρόνιο προγραμματισμό εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης η διοίκηση του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου Έβρου, επιδιώκοντας να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και τη διασφάλιση των υδάτινων πόρων.
Ο γραμματέας του ΤΟΕΒ, Κώστας Αλεξανδρής, σχολιάζει ότι τα προβλήματα λειψυδρίας και μειωμένων αποθεμάτων νερού υφίστανται και φέτος, γι’ αυτό προετοιμάζονται για τη νέα αρδευτική περίοδο υπό δύσκολες συνθήκες. «Έχουμε προμηθευτεί νέα αντλητικά συγκροτήματα και προσπαθούμε να εκσυγχρονιζόμαστε, έτσι ώστε να μπορούμε να αντλούμε από το υπάρχον νερό του ποταμού Έβρου, για να τροφοδοτούμε τους παραγωγούς», σημειώνει.
Φέτος, προχώρησαν νωρίτερα σε προσλήψεις προσωπικού, κυρίως εξάμηνης διάρκειας. «Η μεγάλη αλλαγή των καιρικών συνθηκών υποχρεώνει να ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα η αρδευτική περίοδος. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, προσλάβαμε 21 άτομα. Ταυτόχρονα, συνιστούμε στους παραγωγούς να ετοιμαστούν», αναφέρει ο κ. Αλεξανδρής.
Επίσης, τοποθέτησαν με ίδιους πόρους ένα σύστημα inverter για την αυτόματη λειτουργία της πίεσης και προμηθεύτηκαν νέες αντλίες, ώστε να ανεβάσουν την απόδοσή τους σε νερό και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας. «Επιπλέον, προγραμματίστηκε η τοποθέτηση αντλιών στο ποτάμι και το κλείσιμο του χωμάτινου φράγματος στο Φυλάκιο Εγνατία», προσθέτει. Ο ίδιος εξηγεί πως λειτουργούν ως αποθήκη νερού με χωρητικότητα πάνω από 1 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Ο ΤΟΕΒ έχει περιοχή ευθύνης 85.000 ποτιστικά στρέμματα. «Στη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα αρδευτούν 45.000 στρέμματα, γιατί στα υπόλοιπα καλλιεργούνται σιτηρά», διευκρινίζει ο κ. Αλεξανδρής. Την ίδια στιγμή, περιμένουν την εξέλιξη για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας, σχετικά με τη διαχείριση των νερών του ποταμού Άρδα (παραπόταμος του Έβρου).
«Ως ΤΟΕΒ προσπαθούμε να σχεδιάζουμε μελέτες για την κατασκευή νέων αρδευτικών συστημάτων, που θα μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση νερού. Θα ετοιμάσουμε τη μελέτη για ένα μεγάλο φράγμα, που μπορεί να γίνει στην περιοχή. Ο ΤΟΕΒ χρηματοδότησε τα τεύχη δημοπράτησης και είμαστε σε αναζήτηση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης», περιγράφει ο κ. Αλεξανδρής.
Ο ίδιος τονίζει την ουσιαστική συμβολή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης στον σχεδιασμό του Οργανισμού, αλλά και στον αγώνα που δίνει για να δημιουργηθούν σοβαρές υποδομές άρδευσης, που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους του Έβρου να μείνουν και να καλλιεργήσουν στον τόπο τους. Μέσα από τη συνεργασία, προχωρά το υπόγειο αρδευτικό έργο Πετάλου, ύψους 8.240.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να υπογράψει ο ανάδοχος και ακολούθως να εγκατασταθεί.
Ο ίδιος προσθέτει ότι μέχρι το τέλος Απριλίου ο ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου σε συνεργασία με τον δήμο και την περιφέρεια θα καταθέσουν τέσσερις προτάσεις έργων προς ένταξη στο Μέτρο του ΣΣ-ΚΑΠ 2023-2027 «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων», συνολικού προϋπολογισμού 51.200.000 ευρώ:
- Έργο 1: Αρδευτικό, υπόλοιπο Φερών, Δορίσκου, Μοναστηρακίου, Λουτρών. Προϋπολογισμός: 28 εκατ. ευρώ.
- Έργο 2: Ανασχεδιασμός – αντικατάσταση – βελτίωση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων Δέλτα Έβρου (Ανατολικό-Δυτικό). Προϋπολογισμός: 10,2 εκατ. ευρώ.
- Έργο 3: Εκσυγχρονισμός πιεστικού αντλιοστασίου άρδευσης και αναβάθμιση κυρίως αρδευτικού αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου. Προϋπολογισμός: 10 εκατ. ευρώ.
- Έργο 4: Μελέτη φράγματος Ιτέας. Προϋπολογισμός: 3 εκατ. ευρώ.