Polybot: Ρομποτική λύση που μαθαίνει από τους αγρότες ετοιμάζεται να βγει στην αγορά

30/04/2025
2' διάβασμα
polybot-robotiki-lysi-pou-mathainei-apo-tous-agrotes-etoimazetai-na-vgei-stin-agora-351879

Γερμανική ερευνητική ομάδα ετοιμάζεται να λανσάρει νεοφυή επιχείρηση με επίκεντρο την αυτόνομη συγκομιδή και ζιζανιοκτονία. Η ομάδα πίσω από το Polybot, ένα πολυλειτουργικό, τεχνητής νοημοσύνης αγροτικό ρομπότ, εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 220.000 ευρώ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καινοτομίας της Γερμανίας (SPRIND). Η χρηματοδότηση αυτή υποστηρίζει τη μετάβαση από την ερευνητική φάση στην εμπορική αξιοποίηση, με στόχο την ίδρυση μιας startup τους επόμενους μήνες.

Το Polybot, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου ELLIS Tübingen, του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης Tübingen και του Ινστιτούτου Max Planck για Έξυπνα Συστήματα, έχει σχεδιαστεί για να αυτοματοποιεί εργασίες όπως η συγκομιδή ευαίσθητων λαχανικών, η ζιζανιοκτονία και το κλάδεμα, ενώ μπορεί να μαθαίνει νέες ενέργειες απευθείας από επιδείξεις των ίδιων των αγροτών.

Έμφαση στη συγκομιδή ευαίσθητων λαχανικών

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επτάμηνης φάσης επικύρωσης, η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει τις δυνατότητες του Polybot στη συγκομιδή καλλιεργειών που απαιτούν υψηλή χειρωνακτική εργασία, όπως τα φυλλώδη λαχανικά και τα μικρού μεγέθους λαχανικά. Το ρομπότ χρησιμοποιεί προηγμένη τρισδιάστατη όραση και ενισχυτική μάθηση για να λειτουργεί με ακρίβεια σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σε αντίθεση με άλλα μηχανήματα, το Polybot μπορεί να προσαρμόζεται σε νέες εργασίες μέσω επίδειξης, γεγονός που το καθιστά πιο ευέλικτο για χρήση σε διαφορετικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να καταστήσει την αυτοματοποίηση οικονομικά βιώσιμη για καλλιέργειες που έως τώρα θεωρούνταν υπερβολικά ευαίσθητες για ρομποτική διαχείριση.

Από το εργαστήριο… στο χωράφι και μετά στην αγορά

Όσον αφορά την επιχορήγηση της SPRIND, αυτή πέρα από τη χρηματοδότηση περιλαμβάνει καθοδήγηση και υποστήριξη στην επιχειρηματική ανάπτυξη και πρόσβαση σε επενδυτές. Η ομάδα, τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιάσει την ιδέα της σε περισσότερους από 300 επενδυτές.

Εφόσον η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπορική διάθεση μιας ρομποτικής λύσης προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες των εξειδικευμένων καλλιεργειών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την ανάγκη για πιο βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.