IGC: Σταδιακή αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού

Στους 2,303 δισ. τόνους διαμορφώνονται –σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στις 17 Απριλίου– οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών την περίοδο 2024/25. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 7 εκατ. τόνους σε σχέση με την περίοδο 2023/24, ενώ εκτιμάται από το IGC ότι η παγκόσμια παραγωγή την περίοδο 2025/26 θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί στους 2,373 δισ. τόνους, λόγω των προσδοκιών για μια εξαιρετική σοδειά καλαμποκιού.
Τα αντίστοιχα μεγέθη παραγωγής για το σιτάρι (μαλακό και σκληρό) είναι 798 εκατ. τόνοι, έναντι 794 το 2023/24 και πρόβλεψη για 806 εκατ. τόνους το 2025/26. Για το δε καλαμπόκι, η παγκόσμια παραγωγή το 2024/25 θα διαμορφωθεί στους 1,218 δισ. τόνους έναντι 1,233 το 2023/24 και 1,274 το 2025/26.
Αυτόν τον μήνα, το πιο σημαντικό μέγεθος είναι οι προβλέψεις για τα αποθέματα της χρονιάς, η οποία λήγει σε δύο μήνες. Σύμφωνα με το IGC, τα αποθέματα για το σύνολο της παραγωγής δημητριακών θα φτάσουν τους 580 εκατ. τόνους – το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών. Στα ίδια ακριβώς επίπεδα βρίσκεται και η πρόβλεψη για την επόμενη εμπορική περίοδο (2025/26). Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα σιταριού θα ανέλθουν στους 268 εκατ. τόνους, μειωμένα κατά 4 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρυσι και τα αποθέματα καλαμποκιού στους 276 εκατ. τόνους, μειωμένα κατά 19 εκατ.
Κατανάλωση δημητριακών
Ενώ η παγκόσμια παραγωγή για το 2024/25 προβλέπεται χαμηλότερη σε ετήσια βάση, η καταναλωτική ζήτηση για τα δημητριακά τοποθετείται ελαφρώς υψηλότερα, λόγω της αύξησης της ζήτησης για μεταποίηση. Δηλαδή, από 2,325 δισ. τόνους το 2023/24 θα αυξηθεί στους 2,328 δισ. τόνους το 2024/25 και στους 2,373 το 2025/26. Σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω της απότομης πτώσης των κινεζικών εισαγωγών (-36 εκατ. τόνοι), το εμπόριο θα συρρικνωθεί στους 418 εκατ. τόνους (-40 εκατ.), το χαμηλότερο από το 2019/20. Το εμπόριο την περίοδο 2025/26 αναμένεται να ανέλθει σε 424 εκατ. τόνους, αλλά με όγκους μικρότερους από τον μέσο όρο, εν μέσω υποτονικού κινεζικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Σόγια
Στο πλαίσιο των συνεχόμενων ρεκόρ, η παγκόσμια χρήση σόγιας και τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα το 2024/25, με το εμπόριο να αυξάνεται επίσης στους 181 εκατ. τόνους. Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2025/26, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ (+3%), με τη Νότια Αμερική να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση.
Η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω χάρη στην αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών, τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, με τα αποθέματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή, καθώς οι μειωμένες αποστολές προς την Κίνα αντισταθμίζονται από μεγαλύτερες παραδόσεις σε μικρότερες αγορές.
Ρύζι
Για μια τετραετία (2022-2026) με συνεχόμενη αύξηση στην παραγωγή ρυζιού, η οποία όμως συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης κάνει λόγο στις προβλέψεις του το IGC. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2022/23 η παραγωγή ρυζιού ήταν 517 εκατ. τόνοι και την περίοδο 2025/26 εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 540 εκατ. τόνους. Με την άνοδο του πληθυσμού και του βιοτικού επιπέδου στις ασιατικές αγορές να στηρίζει τη ζήτηση σε επίπεδα ρεκόρ, τα συνολικά αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν: Από 173 εκατ. τόνους το 2022/23 στους 178 εκατ. τόνους το 2024/25 και 180 εκατ. την επόμενη χρονιά.