Μέχρι αύριο στις 3 μ.μ. οι προσφορές για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία – Όλη η πρόσκληση

06/05/2025
4' διάβασμα
mechri-avrio-stis-3-m-m-oi-prosfores-gia-tin-enaeria-antichalaziki-prostasia-oli-i-prosklisi-199417

Ο ΕΛΓΑ, μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς, προσέφυγε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, προκειμένου να προχωρήσει στην – υπερβολικά καθυστερημένη – υλοποίηση του φετινού προγράμματος εναέριας χαλαζικής προστασίας, με αρκετές υποχωρήσεις σε σχέση με την αρχική προκήρυξη. Η μεγαλύτερη υποχώρηση από όλες, είναι η μη επέκταση του προγράμματος σε άλλες περιοχές, όπως είχε ανακοινωθεί πέρυσι.

Η διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 2 περ. (α) του Ν. 4412/2016, όπως ισχύουν, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΑΔΗΣΥ, «για τη σύναψη σύμβασης για τη μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα- Πτητικού Εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και τη μίσθωση Μετεωρολογικών Ραντάρ συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για το έτος 2025 με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος, δηλαδή συνολικής εκτιμώμενης αξίας 7.400.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου δικαιώματος προαίρεσης, πλέον ΦΠΑ και αναλύεται ως κάτωθι:

Α. Μίσθωση Συστημάτων Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια μέσα (πτητικό υποσύστημα, μετεωρολογικό υποσύστημα) προκειμένου ο ΕΛΓΑ να εφαρμόσει το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (ΕΠΧΠ) με Εναέρια Μέσα για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών από το χαλάζι στις παρακάτω περιοχές, συνολικής έκτασης περίπου έξι εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων (6.200.000) στρεμμάτων – έξι χιλιάδων διακοσίων (6.200) τετραγωνικών χιλιομέτρων για το έτος 2025 με δικαίωμα προαίρεσης του ΕΛΓΑ και για το έτος 2026:

  1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
  2. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.

1) Τμήμα Α-Μίσθωση πτητικού υποσυστήματος

2) Τμήμα Β-Μίσθωση μετεωρολογικού υποσυστήματος

Για κάθε ένα Τμήμα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν χωριστή προσφορά για την οποία γίνεται χωριστή αξιολόγηση. Κάθε προσφέρων μπορεί να καταθέσει προσφορά για ένα ή και τα δυο Τμήματα.

Κάθε προσφέρων μπορεί να καταθέσει προσφορά μόνο για το Τμήμα Α ή για το Τμήμα Β ή και για τα δυο Τμήματα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει Υπερθεματιστής και για τα δυο Τμήματα (Α, Β), η διαδικασία Διαπραγμάτευσης θα κηρυχθεί άγονος.

Η διάρκεια της σύμβασης για κάθε Τμήμα ορίζεται σε ένα (1) έτος- χαλαζική περίοδος 2025, με δικαίωμα προαίρεσης του ΕΛΓΑ για ένα (1) ακόμη έτος- χαλαζική περίοδος 2026».

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ, μέχρι τις 7 Μαΐου στις 3 μ.μ., στην ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Κ.Υ.Α. 64233/08.06.2021 (Β ́2453/ 09.06.2021) των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να τονίσουμε εδώ ότι το έγγραφο της πρόσκλησης εστάλη σε δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες με ημερομηνία 25 Απριλίου 2025, την 3Δ Α.Ε. του Δημήτρη Σκεπαστιανού, που έχει «τρέξει» το πρόγραμμα τα τελευταία 30 χρόνια και στο στέλεχος της αμερικανικής Weather Modification International, Erin Fischer.

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 08/05/2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 (την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών).

Εκτιμάται ότι ακόμα και αν κλείσουν οι συμφωνίες άμεσα για την υλοποίηση του προγράμματος, τα αεροπλάνα δεν θα μπορέσουν να πετάξουν, για να βομβαρδίσουν τα χαλαζοφόρα νέφη, πριν από την 1η Ιουνίου. Τα προηγούμενα χρόνια, συνήθως, το πρόγραμμα ξεκινούσε να εφαρμόζεται από τις 20 Μαρτίου κάθε έτους και διαρκούσε μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόσκληση

Δείτε Επίσης

Οι Αγρότες Πέλλας-Ημαθίας ζητούν να σηκωθεί άμεσα το αεροπλάνο της αντιχαλαζικής προστασίας

Με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, η οργάνωση των Αγροτών Πέλλας-Ημαθίας απαιτεί να επέλθει άμεσα η συμφωνία μετά ΕΛΓΑ και αναδόχου εταιρείας, προκειμένου να πετάξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα αεροπλάνα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας. Η επιστολή έχει ως […]

06/05/2025 2' διάβασμα

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: