Ροδάκινο: «SOS» για την παραμόρφωση των καρπών

11/05/2025
6' διάβασμα
rodakino-sos-gia-tin-paramorfosi-ton-karpon-352717

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ροδακινοκαλλιέργειας κρούουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας προς την πολιτεία εξαιτίας της ασθένειας στα πυρηνόκαρπα, που εξακολουθεί να προκαλεί την παραμόρφωση των φρούτων, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Πέλλα και την Ημαθία. Όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, το πρόβλημα παραμένει και τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αφού σε πολλά χωράφια με επιτραπέζια ροδάκινα –που γλύτωσαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς και είχαν καρπόδεση– στα πρώτα αραιώματα εντοπίζονται παραμορφωμένοι καρποί.

«Στις περιοχές που δεν χτυπήθηκαν από τον παγετό και υπάρχουν φρούτα, οι παραγωγοί μέρα με τη μέρα βρίσκουν παραμορφωμένους καρπούς. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να υπάρξει από την πολιτεία στήριξη και συντονισμός. Αρχικά, θα πρέπει να μας δώσουν συμβουλές οι γεωπόνοι από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας για το πώς θα χειριστούμε την κατάσταση, αλλά και το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να εξετάσει τους τρόπους στήριξής μας. Το φαινόμενο δυστυχώς επεκτείνεται στον νομό μας και φοβόμαστε για το μέλλον της ροδακινοκαλλιέργειας», είπε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, ο οποίος μαζί με άλλους παραγωγούς της Ημαθίας στις αρχές της εβδομάδας σε συνάντηση με τον βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ, Τάσο Μπαρτζώκα, επεσήμανε το πρόβλημα της παραμόρφωσης των καρπών και τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στο εισόδημα των παραγωγών πυρηνόκαρπων. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαρτζώκας φέρνει το θέμα των παραμορφωμένων στη Βουλή, με Αναφορά προς το ΥΠΑΑΤ που κατέθεσε την Τετάρτη, 7/5.

Από την πλευρά του, ο παραγωγός Μάριος Δουλγερίδης από τον Πολυπλάτανο Ημαθίας υπογράμμισε: «Περιμένουμε εδώ και έναν χρόνο να μας πουν οδηγίες, τι να κάνουμε και, πρωτίστως, αν θα πρέπει να εκριζώσουμε τα δέντρα από τα χωράφια που βρέθηκαν παραμορφωμένα φρούτα». Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, 12/5, θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της ΠΕ Ημαθίας ευρεία σύσκεψη για τα παραμορφωμένα υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, και όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Αναγκαίες η εκρίζωση και η αναδιάρθρωση

Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει από πέρυσι πώς θα προωθηθεί τομεακό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται από την ασθένεια, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γνωστοποιηθεί επίσημα τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην καταβoλή ενισχύσεων de minimis, ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς που δήλωσαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο στα ΚΥΔ τις εκτάσεις που επλήγησαν από την ασθένεια που οδηγεί στην παραμόρφωση των καρπών. «Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι παρά τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν (σ.σ. ψεκασμοί με φυτοφάρμακα) το πρόβλημα παραμένει. Μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο της παραμόρφωσης είναι ιογενούς προέλευσης, γεγονός που είχε επισημανθεί ως μία από τις πιθανές αιτίες και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ). Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εκρίζωση των καλλιεργειών και η αντικατάστασή τους από άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες με επιδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Επομένως, μπορούμε να ζητήσουμε από την ΕΕ την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών λόγω ασθένειας με τη μεταφορά κονδυλίου από άλλη δράση του ΣΣ ΚΑΠ που έχει χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης», δήλωσε ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων (ΕΔΟΠ).

Οδηγίες της ΠΕ Πέλλας για το άκαρι που παραμορφώνει τα φρούτα

Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες προς τους παραγωγούς για την αντιμετώπιση του είδους ακάρεος (του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae) που παραμορφώνει ροδάκινα και νεκταρίνια.

Ειδικότερα, μεταφέρει στους αγρότες και τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές και γεωπόνους τα εξής: «Κατά τον τελευταίο έλεγχο δειγμάτων (κλαδιά με νέα βλάστηση και καρπούς) από τους επιλεγμένους αγρούς με παραμορφωμένα ροδάκινα (24-25 Απριλίου), διαπιστώθηκε από το εργαστήριο ακαρεολογίας του ΜΦΙ ότι οι πληθυσμοί του ακάρεος (Eriophyes) είναι κατά πολύ μειωμένοι, λόγω της εφαρμογής που έγινε στο στάδιο μετά την ολοκλήρωση της πτώσης πετάλων.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν ζωντανά άτομα. Αυτά βρέθηκαν στη βάση των ποδίσκων και στην επιφάνεια των μικρών καρπών. Λεπτομερής εξέταση βλαστών και νέας βλάστησης έδειξε απουσία του Eriophyes από αυτά τα τμήματα. Ωστόσο, το ποσοστό των καρπών που συλλέχθηκαν και οι οποίοι ήταν παραμορφωμένοι ήταν μεγάλο, παρά τον μικρό πληθυσμό του ακάρεος. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ζημιά πιθανώς να έγινε όταν το άκαρι ήταν στους οφθαλμούς και τρεφόταν από αυτούς (κατά το προηγούμενο έτος). Για περαιτέρω έλεγχο του πληθυσμού, και σε συνδυασμό με καταπολέμηση άλλων ασθενειών της ροδακινιάς, προτείνεται άμεσα ψεκασμός, με βρέξιμο θειάφι».

Επιπλέον, η ΠΕ Πέλλας εφιστά την προσοχή σε αγρότες και γεωπόνους για τα ακόλουθα:

  • Κατά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες της εγκεκριμένης ετικέτας από το ΥΠΑΑΤ, οι οποίες αναγράφονται στη συσκευασία, και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προφύλαξης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
  • Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης συμπτωματολογίας στα δέντρα του οπωρώνα, παρόλο που ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα, οι καλλιεργητές πυρηνόκαρπων πρέπει άμεσα να ενημερώνουν τη ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας στα τηλ: 2381351364, 2381351294.