«Ασπίδα προστασίας» της περιφέρειας απέναντι στην κλιματική κρίση

Πρωτοβουλίες και ασκήσεις για τους κινδύνους πλημμύρας-φωτιάς
11/05/2025
4' διάβασμα
aspida-prostasias-tis-perifereias-apenanti-stin-klimatiki-krisi-352722

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται και για την αντιμετώπιση κινδύνων πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο. Σε πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, υποστήριξε ότι «ο μηχανισμός της περιφέρειας παραμένει σε ετοιμότητα, ενώ το βασικό δόγμα της πολιτικής του δεν βασίζεται απλά στη λέξη “resistance” (δηλ. “αντιστέκομαι”), αλλά “resilience” (που σημαίνει “ανθεκτικότητα”), η οποία σου προσφέρει τη δυνατότητα να φέρεις έναν χώρο που παραμορφώθηκε στην προτέρα κατάσταση».

Ο κ. Κουρέτας ανέφερε, επίσης, ότι «δεν επαναπαυόμαστε στα περσινά θετικά αποτελέσματα, καθώς πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επενδύουμε στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και στον ταχύτερο συντονισμό».

Άσκηση πυρκαγιάς

Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας άσκηση με υποθετικό σενάριο την ταυτόχρονη εκδήλωση δασικών πυρκαγιών σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στα επεισόδια της άσκησης, με την ονομασία «Πύρινη λαίλαπα», η οποία αφορούσε οκτώ δήμους της Θεσσαλίας, εξετάστηκε η αντιμετώπιση του φαινομένου, οι διαδικασίες ενεργοποίησης φορέων και υπηρεσιών, ο έλεγχος των υπαρχόντων σχεδίων, η συνεργασία με εθελοντές (Ραδιοερασιτέχνες, Αερολέσχες κ.ά.) και η οργάνωση προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ασκήσεις ετοιμότητας για πλημμύρες και σεισμό, με στόχο να εντοπιστούν τυχόν παραλείψεις ή προβλήματα και να επιλυθούν άμεσα.

Πρόβλεψη πλημμυρών

Ένα καινοτόμο και στρατηγικής σημασίας έργο για την πρόγνωση πλημμυρών ξεκινά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από συμφωνία μεταξύ ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και εκπροσώπων της περιφέρειας. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόγνωσης πλημμυρικών φαινομένων στα ποτάμια και τις λεκάνες απορροής της περιοχής. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία της περιφέρειας και δύο κορυφαίων επιστημονικών ομάδων της χώρας, της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΜΕΤΕΟ-ΕΑΑ) και του Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΕΥ-ΕΛΚΕΘΕ), όπως παρουσίασε ο κ. Κουρέτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο ίδιος σημείωσε πως «το έργο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιφέρειας απέναντι στην κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης και προστασίας για τους πολίτες και τις υποδομές της περιοχής».

Το σύστημα θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μοντέλων πρόγνωσης πλημμυρικού κινδύνου, με έμφαση στη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα αξιοποιούν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο δεδομένα βροχόπτωσης και μεταβολής στάθμης ποταμών, στοχεύοντας σε ειδοποιήσεις 5-10 ώρες πριν από το πιθανό επεισόδιο. Επίσης, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη βελτίωση αριθμητικών υδρομετεωρολογικών μοντέλων, με επίκεντρο τη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού, με σκοπό, μέσω της σύζευξης πολλαπλών μετεωρολογικών προσομοιώσεων, να παραχθούν αξιόπιστες προγνώσεις για την επιφανειακή απορροή και τη ροή στο ποτάμιο δίκτυο, με απώτερο στόχο την παροχή έγκαιρων ειδοποιήσεων πλημμυρικών επεισοδίων 24-48 ώρες πριν από την εκδήλωσή τους.

«Τα πρώτα αποτελέσματα των μοντέλων θα τα έχουμε στη διάθεσή μας σε 4-5 μήνες και θα ολοκληρωθούν σε ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης. Για τον σκοπό αυτόν, στην υφιστάμενη υποδομή του δικτύου μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών θα προστεθούν δέκα νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί και τέσσερις νέοι υδρολογικοί (σ.σ. σταθμήμετρα)», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: