AGRIFOOD4FUTURE: Κάνε την αγροτική σου επιχείρηση πρωτοπόρο στην ψηφιακή γεωργία

Αγρότες και startups από Ελλάδα και εξωτερικό δοκιμάζουν σύγχρονες τεχνολογίες στο χωράφι
12/05/2025
5' διάβασμα
agrifood4future-kane-tin-agrotiki-sou-epicheirisi-protoporo-stin-psifiaki-georgia-352754

Eνας «ανοιχτός αγρός», που δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες από επτά χώρες –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες, καθώς και να έρθουν σε επαφή με ερευνητές και επιχειρήσεις, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο άμεσο μέλλον. Με αφορμή το «Open Innovation Test Farm Program», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «AGRIFOOD4FUTURE», νεοφυείς επιχειρήσεις που καινοτομούν στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Μαΐου 2025.

Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν τις ιδέες τους θα επιλέξουν την κατάλληλη δοκιμαστική αγροτική εκμετάλλευση για την αξιολόγηση της τεχνολογίας τους και, αφού οι καινοτομίες δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες, οι συμμετέχοντες θα λάβουν ανατροφοδότηση για τη βελτίωση των λύσεών τους.

Όσον αφορά τους Έλληνες αγρότες, έχουν και εκείνοι τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή για να καταστήσουν διαθέσιμες τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και να γίνουν πρωτοπόροι στην εφαρμογή τους στο χωράφι.

«Γεωργία του Μέλλοντος»

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στη «Γεωργία του Μέλλοντος», όπως την οραματίζονται οι υπεύθυνοι του έργου AGRIFOOD4FUTURE. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Φωτάκης, κύριος ερευνητής στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ), που συμμετέχει στο έργο ως επιστημονικά υπεύθυνος, «“η Γεωργία του Μέλλοντος” δεν είναι κάτι μακρινό ή ουτοπικό. Είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακής σοφίας και νέας τεχνολογίας: Έξυπνη χρήση του νερού, ελάχιστη σπατάλη, προστασία της φύσης και αξιοποίηση της γνώσης για να στηριχθεί η τοπική παραγωγή. Περιλαμβάνει λύσεις όπως τα βιολογικά σκευάσματα, η γεωργία ακριβείας, τα αγροδασικά συστήματα και, κυρίως, η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της υπαίθρου.

Σκοπός του έργου είναι να φέρει στο προσκήνιο τις δεξιότητες, τις ιδέες και τις καινοτομίες που χρειάζεται η αγροδιατροφή για να γίνει πιο βιώσιμη, πιο έξυπνη και πιο φιλική στο περιβάλλον. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι νέοι αγρότες, οι μικρές επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες, με στόχο να ενισχυθούν μέσα από εκπαίδευση, συνεργασίες και πρακτικές λύσεις».

Εκπαιδευτικές δράσεις

Στον τομέα της τεχνολογίας, το έργο δίνει έμφαση στην κατάρτιση των αγροτών και των επιχειρήσεων, ώστε να αξιοποιούν σύγχρονα εργαλεία – από εφαρμογές για το κινητό μέχρι δορυφορικά δεδομένα που βοηθούν στις αποφάσεις στο χωράφι. «Δεν πρόκειται απλώς για ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά για απλοποίηση της καθημερινότητας του παραγωγού», εξηγεί ο κ. Φωτάκης. Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του έργου, το οποίο θα είναι πρακτικό και ευέλικτο: Μεικτά σεμινάρια, ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό, επισκέψεις και πιλοτικές δράσεις. Θα αφορά όσους θέλουν να ξεκινήσουν ή να εξελίξουν μια βιώσιμη αγροτική δραστηριότητα, είτε ως παραγωγοί είτε ως επιχειρηματίες αγροδιατροφής». Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να το βρει στην ιστοσελίδα του έργου.

Πληροφορίες έργου

Το έργο υλοποιείται από 23 εταίρους σε επτά χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία), ενώ η Ελλάδα συμμετέχει μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ΙΔΕ. Η ομάδα μας έχει αναλάβει να καταγράψει τις ανάγκες σε γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται σήμερα οι άνθρωποι της παραγωγής, ώστε να είναι έτοιμοι για τις προκλήσεις του αύριο.

Αυτήν τη στιγμή, το έργο βρίσκεται στη φάση που συλλέγονται καλές πρακτικές και χαρτογραφούνται οι ανάγκες κάθε χώρας. Μέσα στο 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκπαιδευτικές δράσεις, με στόχο να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στον σύνδεσμο https://agrifood4future.com/event-item/open-innovation-test-farm-program/. Οι αγρότες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην πρόσκληση μπορούν να επικοινωνήσουν με τον επιστημονικά υπεύθυνο στο email: [email protected].

Βιολογικά λιπάσματα και αρωματικά φυτά

Παράλληλα με το AGRIFOOD4FUTURE, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών συμμετέχει και έχει συντονίσει αντίστοιχα ακόμη δύο έργα που αξίζει να αναφερθούν:

  • Το BioFertilizers (Ι3 Europe), που αναδεικνύει τη χρήση βιολογικών λιπασμάτων ως μια πιο φιλική λύση για το περιβάλλον και τους αγρότες. Το έργο προσφέρει εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και δράσεις επιτόπιας εφαρμογής (https://i3-4-biofertilizers.eu).
  • Το WildMApsFit (Erasmus+), που δημιούργησε ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο για να βοηθήσει καλλιεργητές να επιλέξουν τα κατάλληλα αρωματικά φυτά και μικρούς δασικούς καρπούς, ανάλογα με το έδαφος και το κλίμα της περιοχής τους (https://storymaps.arcgis.com/stories/4c4ff210b2504787add37a832fbbbf35).

«Όλα τα παραπάνω έργα έχουν έναν κοινό στόχο: Να δώσουν στους ανθρώπους της αγροτικής παραγωγής τη δύναμη της γνώσης, της καινοτομίας και της συνεργασίας – με σεβασμό στη γη, στους ανθρώπους και στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Φωτάκης.