Εκσυγχρονισμός εργοστασίου για την ΕΒΟΛ

Με επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνολική δαπάνη 2,23 εκατ. ευρώ
13/05/2025
2' διάβασμα
eksygchronismos-ergostasiou-gia-tin-evol-352806

Ολοκλήρωσε το επενδυτικό της σχέδιο, ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της η ΕΒΟΛ, η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία του Βόλου. Στις 31 Μαΐου θα υποβληθεί προς το ΥΠΑΑΤ το τελευταίο αίτημα πληρωμής, προκειμένου ο συνεταιρισμός να εισπράξει την τελευταία δόση. Η επένδυση συγχρηματοδοτείται κατά 54,65% από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του υποέργου «SUB1 Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» της Δράσης «Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εντάχθηκε για χρηματοδότηση τον Ιούλιο του 2022 και περιλαμβάνει:

  • Εκσυγχρονισμό κτηρίου.
  • Απόκτηση οχήματος για μεταφορά πρώτων υλών εντός του εργοστασίου.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας).
  • Επένδυση για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.

Το συνολικό ποσό της εγκεκριμένης δαπάνης έφτασε τα 2,23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. είναι η επιδότηση. Την επόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, όπου ο πρόεδρος, Στέφανος Διακομής, θα θέσει προς έγκριση το νέο επενδυτικό πλάνο και θα δώσει μια εικόνα για την πορεία των πωλήσεων και των κερδών για το 2024.

Η συνεταιριστική επιχείρηση ασκεί παρεμβατική πολιτική στην τιμή του αγελαδινού, του γίδινου και του πρόβειου γάλακτος και διασφαλίζει από τις υψηλότερες τιμές πανελλαδικά, στηρίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων στα χωριά γύρω από τον Βόλο, τα χωριά του Δυτικού Πηλίου, του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσει τις πωλήσεις της σε αξία και όγκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έκλεισε το 2023 με κύκλο εργασιών 22,4 εκατ. ευρώ, από 18,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αύξηση 22,33%.

Η μερίδα του λέοντος, 19,9 εκατ. ευρώ (από 17,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), έρχεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα, ήτοι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, με το σήμα ΕΒΟΛ και με ιδιωτική ετικέτα (private-label). Το αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 300.629 ευρώ αντίστοιχα και τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 267.978 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα αποτελέσματα του 2024 θα παρουσιαστούν στη Γενική Συνέλευση μελών του ερχόμενου Ιουνίου.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: