«Κλιματικός» συναγερμός στην περιφέρεια

Υπό το βάρος της όλο και πιο αισθητής κλιματικής κρίσης, επιστημονικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς στη Δυτική Ελλάδα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πρόληψης και προσαρμογής στις ακραίες καιρικές συνθήκες που πλήττουν την περιοχή.
Το κλίμα αλλάζει λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και διαφοροποιείται από τη φυσική κλιματική αλλαγή ως προς την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Έτσι, η εντεινόμενη απειλή της ξηρασίας, οι συχνότερες και σφοδρότερες δασικές πυρκαγιές, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών πολιτικής προστασίας έρχονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα, παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον μεσογειακό κυκλώνα Daniel, που έπληξε την περιοχή το 2023.
Όπως εξήγησε ο Αθανάσιος Αργυρίου, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Daniel γεννήθηκε στις βόρειες ακτές της Αφρικής και πέρασε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις κύριες επιπτώσεις να εντοπίζονται στα Ιόνια νησιά. Μάλιστα, η Δυτική Ελλάδα φαίνεται να γλύτωσε τα χειρότερα, καθώς θα μπορούσε να είχε υποστεί τεράστιες απώλειες. «Αν η τροχιά του κυκλώνα ήταν λίγο διαφορετική, πιθανώς το 2023 να είχαμε καταστροφές ανάλογες με αυτές στο Πήλιο και στη Θεσσαλία», δήλωσε ο καθηγητής.
Ο κ. Αργυρίου υπογράμμισε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Όπως εξήγησε, τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια ευνοούν την εμφάνιση παρατεταμένης ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών, ενώ οι ήπιοι χειμώνες γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτοι, οδηγώντας σε αιφνίδιες πλημμύρες. Ειδική αναφορά έγινε στο καλοκαίρι του 2024, κατά το οποίο καταγράφηκε ένας από τους πιο μεγάλους σε διάρκεια καύσωνες στην Ευρώπη, με 16 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασιών άνω των 39,1 βαθμών Κελσίου. Η έλλειψη νερού είχε δραματικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή της Δυτικής Ελλάδας, ενώ στην ημιορεινή Αιγιάλεια καταστράφηκε σχεδόν το 50% των αμπελώνων, σύμφωνα με το δίκτυο Οινοξένεια.
«Germ of Life – Ψηφιακή Διαχείριση Κινδύνου Ξηρασίας»
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο «Germ of Life – Ψηφιακή Διαχείριση Κινδύνου Ξηρασίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Euro-MED και εθνικούς πόρους.
Ο καθηγητής κ. Αργυρίου, ο οποίος είναι ο συντονιστής του έργου, ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ευφυούς συστήματος πρόγνωσης ξηρασίας, βασισμένου σε τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα από δορυφορικά και επίγεια συστήματα.
Πιλοτικά, το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Αιγιάλεια, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί μετεωρολογικοί σταθμοί που συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά αξιοποιούνται από την περιφέρεια και είναι διαθέσιμα στους καλλιεργητές, ώστε να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.
«Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις στην παραγωγή, εφόσον υπάρξει σωστός συντονισμός και πρόληψη», τόνισε κλείνοντας ο καθηγητής.