Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Κατάρτιση στην τυροκομική τεχνολογία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Τυροκομία: Επιστήμη και Τέχνη», παρέχει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Πιο αναλυτικά, σκοπός του προγράμματος είναι η αξιόπιστη εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην τυροκομική τεχνολογία, στις ορθές πρακτικές και τους κανονισμούς που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή διάφορων κατηγοριών τυριών. Έχει οργανωθεί με σκοπό την παροχή βασικών γνώσεων για την τυροκομία, καθώς και για τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις που συνδέονται με αυτήν. Δίνει τη δυνατότητα της διά ζώσης συμμετοχής σε διαδικασίες παραγωγής ορισμένων εμβληματικών τυριών ή τουλάχιστον της σύγχρονης παρακολούθησης από απόσταση σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι καινοτομίες που διαθέτει είναι οι εξής:
- Δυνατότητα διά ζώσης ή σύγχρονης εξ αποστάσεως παρακολούθησης της πρακτικής διαδικασίας παραγωγής.
- Βιωματική εκπαίδευση με συμμετοχή σε παραγωγή εμβληματικών ελληνικών τυριών.
- Χρήση μοναδικού ημιπιλοτικού εξοπλισμού του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ.
- Διδασκαλία από εξειδικευμένους καθηγητές και ερευνητές με εμπειρία σε θεωρία και πράξη.
- Εστίαση σε παραδοσιακά και καινοτόμα τυριά με πολιτιστική και εμπορική σημασία.
- Σύνδεση εκπαίδευσης με πραγματικές ανάγκες της αγοράς και προοπτικές ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
- Αρχάριους τυροκόμους, που επιθυμούν να αποκτήσουν αξιόπιστες πιστοποιημένες βασικές γνώσεις τυροκομίας.
- Έμπειρους τυροκόμους, που θέλουν να αυξήσουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και να εμβαθύνουν στο αντικείμενο.
- Πτυχιούχους θετικών ή οικονομικών επιστημών, με ενδιαφέρον για τον κλάδο της αγροδιατροφής.
- Φοιτητές, σπουδαστές και αποφοίτους ειδικοτήτων σχετικών με γεωπονία, τεχνολογία τροφίμων, διατροφή, αγροτουρισμό, γαστρονομία κ.ά.
- Νέους και νέες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της παραγωγής τυριών.
- Επαγγελματίες του πεδίου της γαστρονομίας, που επιθυμούν να αποκτήσουν ουσιαστική τεχνογνωσία στην τυροκομία.
- Απασχολούμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, με σκοπό να βελτιώσουν και να πιστοποιήσουν την τεχνογνωσία τους.
- Επαγγελματίες και εργαζόμενους στον γαλακτοκομικό τομέα ή στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
- Λάτρεις των τυριών και της τυροκομίας.
Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 16/5. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΓΠΑ.