Η παραγωγή παραμένει «στοίχημα»… υψηλού ρίσκου

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα για την κερασοκαλλιέργεια σε όλη τη χώρα, όπως αυτή καταγράφεται από τους δημοσιογράφους της «ΥΧ». Οι απώλειες είναι τεράστιες, φθάνοντας μέχρι και το 100% κατά τόπους, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν οι ανοιξιάτικοι παγετοί και οι βροχές (βλ. ρεπορτάζ στις σελ. 6-7).
Σε αυτόν τον στρωμένο με εμπόδια δρόμο, η πορεία που ακολουθεί το «πληγωμένο» κεράσι δεν είναι μοναχική, καθώς οι εκτεταμένες ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων και άλλων προϊόντων), που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, φέρνουν τέτοια ζητήματα ακόμη και στο προσκήνιο της Βουλής, με σχετική ερώτηση να κατατίθεται και αυτή την εβδομάδα προς τον ΥπΑΑΤ, σχετικά με τις βροχοπτώσεις του 2024 (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 9).
Συχνά, δε, στα προβλήματα με τις απώλειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. παγετοί, βροχοπτώσεις) προστίθεται και το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της παραμόρφωσης των φρούτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πυρηνόκαρπων και, κυρίως, των ροδάκινων της Ημαθίας, η οποία συνεχίζει να προκαλεί διάχυτο προβληματισμό στις τάξεις των παραγωγών (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 8). Χωρίς πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των προσβεβλημένων οπωρώνων και δίχως ενισχύσεις για το χαμένο εισόδημα των πληγέντων παραγωγών, προκοπή με κωλυσιεργίες και λύσεις-ημίμετρα δεν υφίσταται.
Οι αγρότες, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν προβεί σε όλες τις δαπάνες για τις καλλιέργειές τους πριν ενσκήψει η καταστροφή (και, άρα, δεν θα «ρεφάρουν» από τη διάθεση του προϊόντος τους στην αγορά), ή που παρεμποδίζονται και αλλάζουν τον προγραμματισμό των καλλιεργειών τους λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών (βλ. ρεπορτάζ για βιομηχανική ντομάτα στη σελ. 42), χρειάζονται ένα «δίχτυ» ασφαλείας. Ένα ολιστικό σύστημα προστασίας, που να τους προστατεύει με βεβαιότητα και σαφήνεια από τους κινδύνους, αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που να καλύπτουν πλήρως την «τρύπα» στην παραγωγή τους.
Μέχρι να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, οι αγρότες θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς άτυπης ομηρίας, έχοντας επίγνωση ότι κάθε χρηματικό έξοδο για τη γεωργική παραγωγή είναι και μια ξεχωριστή επένδυση υψηλού ρίσκου, η οποία θα ευοδωθεί… καιρού και ασθενειών επιτρεπόντων.