Παγγαίο Καβάλας: Σοβαρές απώλειες για αμπέλι και αμύγδαλο από τον εαρινό παγετό

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στα αμπέλια και τις αμυγδαλιές του Παγγαίου Καβάλας μετά τον εαρινό παγετό που έκαψε τα κλήματα, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους παραγωγούς. Η πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου τον Απρίλιο για 2-3 μέρες μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν προηγηθεί έπληξε τις καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο: Πυρηνόκαρπα, αμύγδαλα, κεράσια και βερίκοκα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Καβάλας, Γρηγόρη Γρουζίδη.
«Τις επόμενες μέρες, το φαινόμενο επαναλήφθηκε. Είχαμε πολύ αυξημένες θερμοκρασίες και για δύο πρωινά έγιναν πάλι αρνητικές, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά σε περιοχές του Παγγαίου που είναι σε χαμηλό υψόμετρο. Στον ορεινό όγκο είχε πιάσει πάχνη και προκλήθηκε ζημιά στους αμπελώνες», περιγράφει.
Όπως εξηγεί, για τα αμύγδαλα έγινε αναγγελία από τον ΕΛΓΑ, κατόπιν ενδεικτικής έρευνας στο πεδίο, οι παραγωγοί δήλωσαν τη ζημιά και περιμένουν τα συνεργεία για τον ακριβή έλεγχο. Οι ίδιοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν την έκταση του φαινομένου, αλλά ο κ. Γρουζίδης σημειώνει ότι η ζημιά σε αμύγδαλα και πυρηνόκαρπα επεκτάθηκε σε πολλά χωριά.
Ο καρπός στο αμύγδαλο είναι ολοκληρωμένος και οδεύει προς ωρίμανση για να συλλεχθεί τον Σεπτέμβριο. «Σε ορισμένες περιοχές, οι αμυγδαλιές δεν έχουν καθόλου καρπό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ζημιά κυμαίνεται στο 50%-70%».
Αγωνία για το αμπέλι
Επίσης, αναμένουν αναγγελία και για το αμπέλι, όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές τόσο σε οινοποιήσιμο όσο και σε επιτραπέζιο σταφύλι. «Θεώρησαν από τα θερμόμετρα που είχε τοποθετήσει το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ ότι δεν είχε χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή μας, όμως, δεν υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός για να καταγράψει την ευρύτερη περιοχή, άρα ένα θερμόμετρο σε ένα χωριό δεν γίνεται να δείξει τις θερμοκρασίες σε όλο το Παγγαίο».
Τονίζει, ακόμη, ότι σε ορισμένες περιοχές προκλήθηκε παγετός. «Τους ζητούμε να έρθουν να διαπιστώσουν τη ζημιά και να απαντήσουν από πού προήλθε, μια και δεν αναγνωρίζουν ότι υπήρξε παγετός». Εστιάζοντας στην εικόνα της αμπελοκαλλιέργειας, εξηγεί ότι τα πρώτα μούρα που πέταξε το αμπέλι, τα οποία θα άνθιζαν και θα έφτιαχναν το σταφύλι, είναι καμένα. «Τα πρώτα κάηκαν. Τώρα πετάει τα δεύτερα, αλλά τα τσαμπιά είναι πολύ μικρότερα και σε ελάχιστη ποσότητα. Ο καρπός θα είναι μειωμένος και πιο παρασιτικός, επομένως δεν θα είναι εμπορεύσιμα».
Αναφερόμενος στις παρούσες καιρικές συνθήκες, ο κ. Γρουζίδης κάνει λόγο για προβλήματα που προκαλούν στο αμπέλι η αυξομείωση της θερμοκρασίας, οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η αυξημένη υγρασία δημιουργώντας ανησυχία για εμφάνιση ασθενειών. «Η φροντίδα είναι πολύ αυξημένη, αλλά ό,τι και να κάνουμε τα μικρόβια και οι μύκητες ευνοούνται περισσότερο από την υγρασία», καταλήγει.