Με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωβουλευτών οι δασμοί στα λιπάσματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

19/05/2025
2' διάβασμα
me-ti-symfoni-gnomi-ton-evrovoulefton-oi-dasmoi-sta-lipasmata-tis-rosias-kai-tis-lefkorosias-349010

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΙΝΤΑ) ενέκρινε την αύξηση των δασμών κατά 50% σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από την ΕΕ. Πρόκειται κυρίως για ζάχαρη, ξύδι, αλεύρι και ζωοτροφές.

Το εγκεκριμένο κείμενο προβλέπει, επίσης, δασμό 6,5% για τα λιπάσματα που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συν 40 έως 45 ευρώ σε δασμούς ανά τόνο για την περίοδο 2025-2026. Οι δασμοί ανά τόνο θα αυξηθούν σταδιακά ανά έτος και θα φτάσουν τα 430 ευρώ ανά τόνο έως το 2028. Τα έσοδα από τα λιπάσματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θεωρείται από την Ε.Ε. ότι συμβάλλουν άμεσα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές στην ΕΕ των υπό εξέταση εμπορευμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση της παραγωγής λιπασμάτων στην Ε.Ε.

Η νομοθεσία αναθέτει επίσης στην Επιτροπή να παρακολουθεί και να ενεργεί για τον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών που θα μπορούσαν να βλάψουν την εσωτερική αγορά και τον γεωργικό τομέα της ΕΕ.

Το σχέδιο κανονισμού εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 2 αποχές.

Η μόνιμη εισηγήτρια για τη Ρωσία Inese Vaidere (ΕΛΚ, LV) δήλωσε: «Αυτός ο κανονισμός για τη σταδιακή αύξηση των τελωνειακών δασμών για τα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα βοηθήσει να αποτραπεί η Ρωσία από το να χρησιμοποιεί την αγορά της ΕΕ, για να χρηματοδοτεί την πολεμική της μηχανή. Δεν είναι αποδεκτό ότι τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας από τη Ρωσία, η ΕΕ εξακολουθεί να αγοράζει κρίσιμα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες- στην πραγματικότητα, οι εισαγωγές αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η πρόταση θα ενισχύσει επίσης την παραγωγή λιπασμάτων στην ΕΕ, η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από τις φθηνές ρωσικές εισαγωγές, ενώ θα δώσει χρόνο στους αγρότες να προσαρμοστούν.»

Η πρόταση της Κομισιόν θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Μαΐου από όπου προβλέπεται ότι θα υπερψηφιστεί.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: