ΕΔΟΑΟ: Στα σκαριά οι πρώτες ομάδες διαχείρισης για τους οίνους ΠΟΠ

Στη φάση της υλοποίησης της ιδέας για τη δημιουργία ομάδων διαχείρισης για κάθε ζώνη παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ελλάδας επιδιώκει να περάσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» η πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση διά στόματος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, της σύστασης ομάδας εργασίας για την προώθηση όλων των θεμάτων του κλάδου του κρασιού. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ.
Μέσα στο επόμενο 20ήμερο, σύμφωνα με την κα Σπυροπούλου, «θέλουμε να έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στην ομάδα εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συζήτηση με το υπουργείο για το θέμα των ομάδων διαχείρισης των οίνων ΠΟΠ». Πρόκειται για το πιο σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί τον κλάδο, διότι σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη τέτοιες ομάδες, είτε τα ονομάζουν φορείς, είτε συμβούλια είτε αλλιώς. Το επόμενο βήμα θα είναι η επικαιροποίηση του περιεχομένου των εγκεκριμένων φακέλων ΠΟΠ.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η κα Σπυροπούλου, «για παράδειγμα, ο φάκελος ΠΟΠ για τον οίνο Μαντινείας χρονολογείται από το 1982, οπότε χρειάζεται σίγουρα τροποποιήσεις σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και επικαιροποίηση». Ο πρωταρχικός στόχος, πάντως, θα είναι η συλλογική διαχείριση των ΠΟΠ οίνων και των ποικιλιών με τις οποίες παράγονται, τόσο εντός της ελληνικής αγοράς όσο και στο εξωτερικό.
Εκδήλωση οινογνωσίας για το Μοσχοφίλερο
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου, η ομάδα των Mantinians, των οινοποιείων που βρίσκονται στην ΠΟΠ ζώνη της Μαντινείας, συστήθηκαν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, σε μία εκδήλωση οινογνωσίας στο «Lost Roots» wine bar, στο Θησείο.
Επίσημα, οι Mantinians «γεννήθηκαν» τον Απρίλιο του 2024, όταν εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, με πρόεδρο την Ανδριανή Τσέλεπου. Στόχος τους είναι η προώθηση των κρασιών της ζώνης κάτω από ένα όνομα. Τα οινοποιεία που αποτελούν τους Mantinians είναι:
- Αμπελοτεμάχιο 211
- Οινοποιείο Βερβενιώτη
- Juliet and Romeo Wines
- Κτήμα Καλογερόπουλου
- Οινοποιείο Μορόπουλου
- Οινοποιία Μποσινάκη
- Οινοποιείο Μπουτάρη
- Novus Winery
- Κτήμα Παναγόπουλου
- Κτήμα Παπαγεωργίου
- Κτήμα Σπυρόπουλου
- Οινοποιείο Τρουπή
- Κτήμα Τσέλεπου
Πρωταγωνιστής της Μαντινείας είναι το Μοσχοφίλερο, μία από τις τέσσερις εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες (μαζί με Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο) στην προσπάθεια που κάνουν οι θεσμικοί φορείς του κρασιού για προώθηση των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό. Η ΠΟΠ ζώνη της Μαντινείας έχει περίπου 15.000 στρέμματα αμπελώνων με περισσότερα από 30 οινοποιεία.