Αργολίδα: Συγκρατημένες οι επενδύσεις μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης

Θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί η αποτίμηση των Σχεδίων Βελτίωσης για την Αργολίδα, με δεδομένο ότι, εκτός από τις κλασικές αγορές τρακτέρ, υπήρξαν και επενδύσεις που δημιουργούν προοπτική ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο-μελετητή Δημήτρη Βασιλόπουλο, «η εικόνα, που διαμορφώθηκε μέσα από τις προτάσεις χρηματοδότησης των Σχεδίων Βελτίωσης των παραγωγών είναι αποτέλεσμα του προσανατολισμού που υπήρχε για αγορά τρακτέρ και παρελκόμενων. Αυτό συνέβη, κυρίως, στην περιοχή της Κορινθίας, που μαζί με τη Μεσσηνία είναι οι πρώτοι νομοί σε τέτοιες επενδύσεις και ακολουθούν η Αργολίδα, η Αρκαδία και η Λακωνία. Η λογική του τρακτέρ ισχύει ακόμα».
Σχετικά με την Αργολίδα, ο κ. Βασιλόπουλος υποστηρίζει ότι «κινήθηκε σε ένα ποσοστό και στη λειτουργία κάποιων θερμοκηπίων και, κατά δεύτερο λόγο, σε αναδιαρθρώσεις. Γενικότερα, ο προϋπολογισμός ήταν σε χαμηλά επίπεδα και απόλυτα ελεγχόμενα. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες που επενδύουν, θα πρέπει να πούμε ότι κυρίως είναι παιδιά αγροτών, που θέλουν να προχωρήσουν την επένδυση, όπως π.χ. ένα θερμοκήπιο».
Για την Αργολίδα, ο ίδιος αναφέρει ότι «είναι κάτω από τον μέσο όρο στις επενδύσεις που γίνονται μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και αυτό είναι αποτέλεσμα της δυναμικής των καλλιεργητών, που όσο ζουν μέσα στην αβεβαιότητα δύσκολα θα αποφασίσουν να κάνουν επενδυτικές κινήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρω και την ανάγκη λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, που πρέπει να είναι πιο “ζεστές” σε ό,τι αφορά τη στήριξη των νέων που θέλουν να επενδύσουν και να μη μένουν στα στερεότυπα που τους απομακρύνουν. Είναι σημαντικό να νιώθει ο νέος την υποστήριξή τους και να μην μπαίνει σε απρόσωπες και τυπικές διαδικασίες».
Για τις αναδιαρθρώσεις, ο ίδιος σημειώνει ότι «στα εσπεριδοειδή υπάρχει ένα θέμα, αφού πλέον τα πορτοκάλια Λακωνίας έχουν γίνει πιο γνωστά από εκείνα της Αργολίδας, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και άλλες περιοχές. Δεν είμαι υπέρ της αλλαγής των φυτεύσεων. Όταν έχεις χτίσει ένα όνομα, όπως συμβαίνει με τα πορτοκάλια Αργολίδας, δεν μπορείς να το γκρεμίσεις για να ξεκινήσεις με ένα άλλο προϊόν από το μηδέν».
Κλείνοντας, ο κ. Βασιλόπουλος δηλώνει ότι εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα πάμε σε μεγάλα σχήματα, που θα είναι ιδιοκτησίες ομάδων παραγωγών ή ιδιωτών επενδυτών».