Ν. Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΜΚ: «Πρωταγωνίστρια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) επενδύει δυναμικά στην τεχνολογική πρόοδο, αξιοποιώντας πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Την ίδια ώρα, με 600 ενεργές ψηφιακές υπηρεσίες, η ΠΚΜ πρωτοπορεί σε διαδικασίες ηλεκτρονικής διαχείρισης και αδειοδοτήσεων, βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα με το κράτος, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ, Νίκος Τζόλλας.
Ποια είναι η στρατηγική της ΠΚΜ για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη νέα ψηφιακή εποχή;
Η στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη: Πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται γρήγορα, διαφανώς και αποδοτικά. Βασικός μας στόχος είναι η εφαρμογή προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, που επιταχύνουν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων, μειώνουν τη γραφειοκρατία και ενισχύουν τη λογοδοσία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ψηφιοποίηση των μητρώων καθ’ ύλην αρμοδιοτήτων, καθώς και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων μας με το κεντρικό κράτος, ώστε οι πληροφορίες να διακινούνται αυτόματα και με ασφάλεια.
Το 2024-2025 ενεργοποιήσαμε 600 ψηφιακές υπηρεσίες, αριθμός που κατατάσσει την ΠΚΜ πρώτη στην Ελλάδα, και εξυπηρετήσαμε πάνω από 228.000 πολίτες. Η ψηφιοποίηση αυτή επέφερε εξοικονόμηση 5,5 εκατ. ευρώ για τους πολίτες, με μείωση 4,6 εκατ. χιλιομέτρων σε μετακινήσεις, καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες προσφέρονται πλέον απομακρυσμένα.
Παράλληλα, επενδύουμε σε δράσεις εξωστρέφειας, με στόχο την οικοδόμηση ψηφιακής κουλτούρας στην κοινωνία, ώστε να γίνει ευκολότερη η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή μας στη διεθνή έκθεση BEYOND 2025, όπου παρουσιάσαμε 13 θεματικές ενότητες με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες. Στόχος μας είναι, μέσα από τέτοιες δράσεις, να φέρνουμε σε επαφή ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και δημόσιες δομές, δείχνοντας έμπρακτα ότι η τεχνολογία είναι εργαλείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ποια προγράμματα υλοποιούνται και ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους η ΠΚΜ καινοτομεί περισσότερο;
Αυτή την περίοδο, υλοποιούμε δύο κρίσιμες δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ. Η πρώτη, προϋπολογισμού 13,1 εκατ. ευρώ, αφορά επενδύσεις για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας σε δημόσιους φορείς, ενώ η δεύτερη, 7 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών δημόσιων υπηρεσιών της ΠΚΜ. Σε οργανωτικό επίπεδο, καινοτομούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών μας, αξιοποιώντας εργαλεία όπως η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η γεωχωρική χαρτογράφηση αδειοδοτήσεων, η ενιαία διαχείριση χρηστών (Active Directory), καθώς και συστήματα όπως το e-plate, το e-student, το Elector και η νέα ψηφιακή πλατφόρμα booking, μέσω της οποίας οι πολίτες κλείνουν πλέον online ραντεβού για εξετάσεις οδήγησης.
Ταυτόχρονα, σε χωρικό επίπεδο, η Κεντρική Μακεδονία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η εγκατάσταση μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών την καθιστά πόλο έλξης επενδύσεων. Η τριπλή έλικα δημόσιος τομέας – επιχειρηματικότητα – έρευνα λειτουργεί συντονισμένα. Οι νέοι μας επιστρέφουν στη χώρα, βρίσκοντας πλέον αξιόλογες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το οικοσύστημα logistics ενισχύεται, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να εξελίσσεται σε πύλη εμπορίου για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η ΠΚΜ πρωτοπορεί στην πράξη, με συνεκτική στρατηγική και απτά αποτελέσματα.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την καινοτομία σήμερα;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αισθανθεί ο πολίτης ότι η τεχνολογία τον αφορά και τον εξυπηρετεί. Δεν αρκεί να προσφέρουμε ψηφιακές λύσεις, πρέπει να είναι κατανοητές, φιλικές και προσβάσιμες. Στην ΠΚΜ, δεν μιλάμε απλώς για ψηφιοποίηση, μιλάμε για μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης σε ένα ανθρώπινο, ευέλικτο και λειτουργικό μοντέλο. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες: Την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, την πρόσβαση των startups σε κεφάλαια, την ανάγκη για θωράκιση των ψηφιακών υποδομών και την πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων. Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε τεχνολογική επένδυση, αλλά σε στρατηγικό σχεδιασμό.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό οφείλουν πλέον να εμπεριέχουν σαφώς την έννοια της διαλειτουργικότητας, της ανταλλαγής καλών πρακτικών, της αξιοποίησης υπαρχουσών λύσεων και της ομογενοποίησης διαδικασιών μεταξύ των φορέων. Μόνο έτσι θα πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, θα μειώσουμε το λειτουργικό κόστος και –κυρίως– θα σταματήσει να είναι ο πολίτης ο «φορέας πληροφορίας» που πρέπει κάθε φορά να μαθαίνει εξαρχής «πώς λειτουργεί» κάθε υπηρεσία. Το κράτος οφείλει να είναι ενιαίο, όχι μόνο στην πολιτική του, αλλά και στη λειτουργία του.