ΟΣΔΕ 2025: Εκκίνηση για την υποβολή δηλώσεων – Μπαίνουν σε λειτουργία η online πλατφόρμα και τα ΚΥΔ

Σήμερα, Παρασκευή (23/5), αναμένεται –εκτός απροόπτου– να ανοίξει επίσημα η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην «ΥΧ». Η εκκίνηση του συστήματος γίνεται παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Οργανισμός, καθώς βρέθηκε εκτός λειτουργίας για μία ημέρα, λόγω έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της online υποβολής, θα ξεκινήσει και η διαδικασία εξυπηρέτησης των παραγωγών μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα φυσικής υποβολής και υποστήριξης των αγροτών.
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη αποσταλεί τα τεύχη αρχικοποίησης που απαιτούνται για την έναρξη των δηλώσεων, καθώς και οι βασικές αλλαγές –αν και περιορισμένες–, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν με παραμετρικά αρχεία που ζητά ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αντίστοιχες τροποποιήσεις. Επιπλέον, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν στην «ΥΧ» ότι «ήδη φαίνεται το καινούργιο interface στις δηλώσεις του 2024 και του 2025, ενώ έχει επικαιροποηθεί και το χαρτογραφικό υπόβαθρο».
Εκτενέστερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα ”ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ” που κυκλοφορεί σήμερα.