Ηλεία: Κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αγροτουρισμός στη νέα ψηφιακή εποχή

Η ύπαιθρος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, αλλά και νέες δυνατότητες. Σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο αγροτουρισμός καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την παραγωγή, την τεχνολογία και την τοπική κοινωνία. Με αυτή την αφετηρία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συνδιοργάνωσαν εσπερίδα, με τίτλο «Κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αγροτουρισμός στη νέα ψηφιακή εποχή».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Πανόπουλου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών συλλόγων. Την έναρξη της εσπερίδας πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνιος Φιλιππής, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γαρδίκης, αρχιερατικός επίτροπος Λαμπείας, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ανάληψη του Σωτήρος», Λούης Μπαντούνας.
Η πρώτη εισήγηση, με τίτλο «Βιώσιμος τουρισμός υπαίθρου σε καιρούς πολυκρίσης: Αναγκαία ερωτήματα και κριτικές επισημάνσεις», παρουσιάστηκε από τη Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ανέδειξε κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό τουριστικών δραστηριοτήτων, προκειμένου ο τουρισμός της υπαίθρου να ανταποκρίνεται στις αρχές της βιωσιμότητας. Τόνισε πως απαιτείται μια ολιστική στρατηγική, που θα σέβεται τη φέρουσα ικανότητα του κάθε προορισμού, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός δεν πρέπει να λειτουργεί ως λύση ανάγκης, αλλά να αναδεικνύει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.
Στη συνέχεια, η Δρ Βάγια Καντζούρα, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσε τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των μολύνσεων από παράσιτα στα μηρυκαστικά, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της χρήσης φαρμάκων. Επίσης, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SPARC (www.wormsparc.com), το οποίο προωθεί την εφαρμογή ορθών και βιώσιμων πρακτικών μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας γνώσης, που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαλεία και πρακτικές λύσεις για τους κτηνοτρόφους.
Από την πλευρά του, ο Δρ Αναστάσιος Σαράτσης, εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επικεντρώθηκε στα νοσήματα που προκαλούν τα τσιμπούρια στα μικρά μηρυκαστικά. Ανέπτυξε ζητήματα που αφορούν τη βιολογία και την οικολογία των εξωπαρασίτων, καθώς και την επιδημιολογία των ασθενειών που μεταδίδουν. Παράλληλα, παρουσίασε σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους καταγραφής για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των πληθυσμών τους.
Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ρούλας Αντωνίου και του Γιώργου Παπαϊωάννου (Τρύφων), ιδρυτικών μελών της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Στην καρδιά της μέλισσας», που δραστηριοποιείται στην Καλλονή Τζουμέρκων. Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην εμπειρία δημιουργίας του συνεταιρισμού, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο συνέργειες μεταξύ της μελισσοκομίας, της φιλοξενίας, της εστίασης και της βιολογικής καλλιέργειας μύρτιλου συνέβαλαν στην αναζωογόνηση μιας ορεινής αγροτικής περιοχής.
Το κοινό συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με την παραμονή των νέων στον τόπο τους, την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από την αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνολογίας.