Fruitilisious from Europe: Ένα δυναμικό πρόγραμμα ως εργαλείο εξωστρέφειας

23/05/2025
3' διάβασμα
fruitilisious-from-europe-ena-dynamiko-programma-os-ergaleio-exostrefeias-353909

Το προγράμμα «Fruitilisious from Europe» παρουσίασαν σε δημοσιογράφους, εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου, καθώς και σε στελέχη της αγοράς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βάμβακος Πέλλας και η ΟΠ Οπωροκηπευτικών, την περασμένη Τρίτη, σε εκδήλωση στην Αθήνα.

Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με την πρόεδρο του συνεταιρισμού, Ευμορφία Καρυπίδου, είναι η ανάδειξη των ωφελειών από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων για τους καταναλωτές στη Γαλλία και την Ελλάδα. «Το πρόγραμμα αφορά μια τριετή δραστηριότητα, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει στόχο να προωθήσει ευρωπαϊκά ροδάκινα, κεράσια και βερίκοκα στις δύο αυτές χώρες. Η καμπάνια στοχεύει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της ανώτερης ποιότητας των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, καθώς και των αυστηρών προτύπων παραγωγής και επεξεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, προβάλλοντας την εξαιρετική γεύση αυτών των φρούτων. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μαντοκούδης, γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος του συνεταιρισμού, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συνεταιρισμού, εστιάζοντας κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των καλλιεργειών. Όπως σημείωσε, «από τα 27 μέλη του συνεταιρισμού μας, περίπου οι 20 είναι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών. Το 30% των μελών μας αποτελείται από γυναίκες – και αυτό είναι για εμάς ένα σημαντικό δυναμικό προτέρημα. Επίσης, ο συνεταιρισμός μας διαθέτει τρεις γεωπόνους, οι οποίοι είναι και μέλη και παραγωγοί ταυτόχρονα».

Εστιάζοντας σε αριθμητικά στοιχεία, και ειδικότερα στον τομέα των φρούτων, υποστήριξε ότι διακινούνται ετησίως πάνω από 4.000 τόνοι ροδάκινα (επιτραπέζιο και συμπύρηνο), 300 τόνοι βερίκοκα και περίπου 100 τόνοι κεράσια.

Η κοινωνική αιρεσιμότητα στην πράξη

«Ο τζίρος μας ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, με αυξητική τάση», δήλωσε ο κ. Μαντοκούδης και συνέχισε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για έναν νεοσύστατο συνεταιρισμό με μόλις τέσσερα και πλέον χρόνια λειτουργίας, εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνολογίες και έχουμε πιστοποίηση όλων των δραστηριοτήτων μας τόσο στην παραγωγή όσο και στην κοινωνική αιρεσιμότητα των εργατών γης, μέσω του πιστοποιητικού GRASP, καθώς και του GLOBAL GAP για την παραγωγή».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των καλλιεργειών της περιοχής, τόνισε ότι η δενδροκομία, υπό το βάρος της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. «Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για το μέλλον της. Ο παγετός, η ανομβρία, το χαλάζι, οι βροχοπτώσεις, αλλά και οι ώρες ψύχους είναι ζητήματα που επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις φυτονόσους που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, τότε γίνεται φανερό ότι η παραγωγή της περιοχής μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πραγματικότητα», επεσήμανε.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: