Βορίδης για ΟΠΕΠΕΚΕ: «Ανέχομαι τον έλεγχο, όχι τις συκοφαντίες»

Απάντηση στις επικρίσεις και υπαινιγμούς που διατυπώνονται σε βάρος του σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου (πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Μάκης Βορίδης.
Σε εκτενή δήλωσή του στο «Χ» (πρώην Twitter), ξεκαθαρίζει το πλαίσιο των ενεργειών του, απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσής του μέσω ψευδών ισχυρισμών.
Ο κ. Βορίδης απαντά στην κριτική που του αποδίδεται για τη συμφωνία του με την απόφαση του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ περί κατανομής βοσκοτόπων, την αποκαλούμενη και «τεχνική λύση». Όπως τονίζει, η συγκεκριμένη πρακτική θεσμοθετήθηκε το 2015 και τροποποιήθηκε το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε, εφαρμόστηκε από όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού και παραμένει εν ισχύ χωρίς να έχει προσβληθεί νομικά. «Στόχος της ήταν η προστασία των ενισχύσεων και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι το να εγκαλείται για «δήθεν παράνομες ενέργειες» αποτελεί υπέρβαση κάθε ορίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Βορίδη:
«Σχετικά με δημοσιεύματα για την ευθύνη μου για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ:
- Μου αποδίδεται ευθύνη γιατί συμφώνησα με την απόφαση του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ περί κατανομής βοσκοτόπων: Η κατανομή βοσκοτόπων, η λεγόμενη και «τεχνική λύση» αποτελεί υπουργική απόφαση που νομοθετήθηκε το 2015, τροποποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και χρησιμοποιήθηκε από όλες τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ουδέποτε, δε, προσεβλήθη από οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε επίπεδο, τροποποιηθείσα δε, ισχύει μέχρι σήμερα. Το σκεπτικό της έχει επανειλημμένα αναλυθεί και πάντως στόχευε στην προστασία των ενισχύσεων και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Το να εγκαλούμαι για δήθεν παράνομες ενέργειες επειδή εφάρμοσα το νομίμως υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ξεπερνά κάθε όριο.
- Υπάρχουν υπαινιγμοί ότι ζήτησα την παραίτηση του Γρηγόρη Βάρρα διότι δήθεν ήλεγχε ΑΦΜ. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Το δε ψεύδος αυτού του ισχυρισμού αποδεικνύεται και εξ εγγράφων, θα πρότεινα δε στους υιοθετούντες τέτοιους ισχυρισμούς να σκέφτονται διπλά και τριπλά πριν υιοθετήσουν συκοφαντίες.
- Ερωτά το ΠΑΣΟΚ τι έκανα με τα 3500 ΑΦΜ που έθεσε σε έλεγχο ο κ. Βάρρας. Ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ουδέποτε αναμείχθηκα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ουδέποτε υπέδειξα οτιδήποτε σχετικό σε οποιονδήποτε. Οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ό,τι με αφορά ενήργησαν σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους χωρίς οποιαδήποτε παρέμβασή μου. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βάρρας παρητήθη τον Νοέμβριο του 2020 και εγώ έμεινα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Άρα τι ρωτάει το ΠΑΣΟΚ; Τι έκανα για τους ελέγχους μετά την παραίτηση του κ. Βάρρα; Εξ όσων γνωρίζω, συνεχίστηκαν κανονικά σε όλα τα επίπεδα, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή μου.
- Είμαι πάντα ανεκτικός στον έλεγχο των πολιτικών μου πεπραγμένων, αλλά καθόλου ανεκτικός στις συκοφαντίες. Αυτό ας ληφθεί υπόψιν από όσους χωρίς να μου αποδίδουν κάτι συγκεκριμένο με μισόλογα και υπαινιγμούς, αποπειρώνται να με σπιλώσουν».