Μ. Κυκριλής, διευθυντής Μάρκετινγκ, Πλαστικά Κρήτης: «Η βιομηχανία πλαστικών κάλυψης θερμοκηπίων έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία»

Αγγούρι και ντοματίνι έχουν κερδίσει στρέμματα εις βάρος της ντομάτας στην Κρήτη
04/06/2025
5' διάβασμα
m-kykrilis-diefthyntis-marketingk-plastika-kritis-i-viomichania-plastikon-kalypsis-thermokipion-echei-exelichthei-simantika-tin-teleftaia-dekaetia-354689

Την εικόνα του για το πώς έχει διαμορφωθεί ο κλάδος των θερμοκηπίων στην Κρήτη την τελευταία δεκαετία και τις νέες τάσεις του μέλλοντος δίνει στην «ΥΧ», ενόψει του τριημέρου της Agroexpo, ο διευθυντής Μάρκετινγκ της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης και γεωπόνος, Μανώλης Κυκριλής.

Έχει αλλάξει το παραγωγικό προφίλ των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων στην Κρήτη;

Το παραγωγικό προφίλ, σε γενικές γραμμές, είναι σταθερό. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι, τα τελευταία χρόνια, το αγγούρι έχει κερδίσει κάποια στρέμματα από την ντομάτα, κυρίως λόγω της δυσκολίας της καλλιέργειας, της αύξησης του κόστους λόγω της Tuta absoluta και του ιού της καστανής ρυτίδωσης. Επίσης, οι εισαγωγές ντομάτας ζημιώνουν σημαντικά τους παραγωγούς τις περιόδους που αναμένουν να έχουν ένα καλό εισόδημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα. Υπολογίζεται, ακόμα, ότι περίπου 3.000 στρέμματα με καλλιέργειες τύπου τσέρι (ντοματίνια) έχουν αντικαταστήσει την κλασική ντομάτα. Πιπεριές και μελιτζάνες είναι σταθερές καλλιέργειες. Οι ανθοκομικές καλλιέργειες, οι οποίες παλαιότερα κατείχαν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Υπάρχει μείωση ή αύξηση των εκτάσεων με θερμοκήπια στο νησί την τελευταία δεκαετία και γιατί;

Οι θερμοκηπιακές εκτάσεις παρουσιάζουν στασιμότητα και σε κάποιες περιοχές μικρή μείωση την τελευταία πενταετία. Κατά τη γνώμη μας, αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

  • Το μεγάλο κόστος αγοράς γης και η δαπανηρή διαμόρφωσή της για να γίνει κατάλληλη για θερμοκήπιο.
  • Η λειψυδρία, που τείνει να γίνει πολύ μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.
  • Η έλλειψη εργατών αφενός και το αυξημένο κόστος που επιφέρει αυτή η έλλειψη.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των θερμοκηπιακών εκτάσεων και το παραγωγικό προφίλ στην περιφέρεια με ορίζοντα το 2030;

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θερμοκηπιακές εκτάσεις σε ορίζοντα πενταετίας θα ακολουθήσουν τη σημερινή τάση: Θα μειώνεται, έστω και με βραδείς ρυθμούς η συνολική έκταση, αλλά θα μεγαλώνει ο μέσος κλήρος. Πριν από δέκα χρόνια, ο μέσος κλήρος ήταν 6-7 στρέμματα, σήμερα είναι πάνω από δέκα. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν λιγότεροι αγρότες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά οι εκτάσεις και η παραγωγή τους θα είναι μεγαλύτερες για κάθε αγρότη, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, με αποτέλεσμα καλύτερη κερδοφορία σε όσους παραμείνουν. Επίσης, η γη, λόγω τουρισμού, λογικά θα γίνει ακριβότερη και, αν προσθέσουμε και τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα όρια του αιγιαλού, αλλά και τις άδειες που χρειάζονται τα νέα θερμοκήπια, τα πράγματα δυσκολεύουν για θεαματικές αυξήσεις θερμοκηπίων.

Ποιες νέες τάσεις βλέπετε να επικρατούν στο μέλλον;

Το βέβαιο είναι ότι, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, γίνονται διεθνώς πολύ εντατικές έρευνες για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της παραγωγής των κηπευτικών: Η υδροπονία εξελίσσεται και μπορεί να αναβαθμίσει ποσοτικά και ποιοτικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, σε σημαντικό βαθμό.

Η παρακολούθηση του περιβάλλοντος μέσα στο θερμοκήπιο μπορεί πλέον να γίνεται αρκετά οικονομικά, τοποθετώντας αισθητήρες που καταγράφουν το μικροκλίμα και δίδουν οδηγίες βελτίωσης, ακόμη και απομακρυσμένα, μέσω της κινητής τηλεφωνίας.

Η βιομηχανία πλαστικών που καλύπτουν τα θερμοκήπια έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, τόσο από πλευράς διάρκειας ζωής, όσο και από πλευράς συνεισφοράς στη βελτίωση της παραγωγής και της παραγωγικότητας των καλλιεργειών:

  • Ο μέσος χρόνος ζωής φθάνει τα 8-10 χρόνια, πράγμα αδιανόητο πριν από 10 ή 15 χρόνια.
  • Το φως που εισέρχεται μέσα στο θερμοκήπιο φθάνει το 92%-93% και μπορεί να ανταγωνίζεται πλέον το φως των γυάλινων.
  • Η αντισταγονική ιδιότητα των πλαστικών τελευταίας γενιάς συνεισφέρει ουσιαστικά στην υγεία και στην παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
  • Οι ποιοτικές βελτιώσεις, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, δίδουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να διαμορφώσει το μικροκλίμα του θερμοκηπίου, κάνοντάς το πιο φιλικό στην εκάστοτε καλλιέργεια και εποχή που φυτεύεται.

Τα στελέχη της εταιρείας μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου στη διάρκεια της Agroexpo Ιεράπετρας, για να εξηγήσουν αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολύ σύγχρονων φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων, καθώς και τις ωφέλειες που προκύπτουν για τις καλλιέργειες.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: