Αργολίδα: Ικανοποίηση για τα πρώιμα βερίκοκα

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαμόρφωση της τιμής στα Μπεμπέκου
19/06/2025
3' διάβασμα
argolida-ikanopoiisi-gia-ta-proima-verikoka-355744

Στην ποικιλία Μπεμπέκου στρέφεται το ενδιαφέρον των παραγωγών βερίκοκου της Αργολίδας, μετά τη συγκομιδή των πρώιμων, που είχε πολύ καλή εξέλιξη. Από την άλλη εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή του βιομηχανικού βερίκοκου, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει γίνει γνωστή η τιμή του, αφού οι έμποροι και οι βιομήχανοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αναφερόμενος στην πορεία των πρώιμων, ο παραγωγός Θωμάς Φάκλαρης δηλώνει ότι «αν και η παραγωγή ήταν μειωμένη, η τιμή τους ξεκίνησε στα 2 ευρώ και τώρα κλείνουμε με τις μεσαίες ποικιλίες. Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Μπεμπέκου, η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Η μείωση της παραγωγής έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον των βιομηχανιών. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πεσμένες τιμές των τελευταίων ετών οδήγησαν αρκετούς παραγωγούς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η τιμή για τα Μπεμπέκου την περασμένη χρονιά ήταν στα 45 λεπτά». Κλείνοντας, ο κ. Φάκλαρης τονίζει ότι «για να συνεχισθεί αυτή η καλλιέργεια, πρέπει να αλλάξουν οι τιμές, ώστε να υπάρχει σοβαρός λόγος για να ασχοληθούμε».

«Μείωση 20% στις ευαίσθητες περιοχές»

Ο γεωπόνος και παραγωγός Δημήτρης Κοδέλας, προσθέτει ότι «όπου δεν πέρασε ο πάγος, είχαμε καλή συγκομιδή. Στις ευαίσθητες περιοχές, η μείωση έφθασε το 20%. Οι τιμές στα πρώιμα κινήθηκαν από 1,50 έως 2 ευρώ και θεωρώ ότι ήταν σε καλά επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρώιμες ποικιλίες, ο κ. Κοδέλας επισημαίνει ότι «υπάρχουν τα Mogador, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση, αλλά επειδή βγαίνουν νωρίς έχουν μια ζήτηση. Εάν, όμως, βρέξει, τότε βγάζουν σημαντικά προβλήματα, που τα αποκλείουν από την αγορά.

Επίσης, υπάρχει και η ποικιλία Wonder Cot, που εξαρτάται από το ψύχος του χειμώνα για να πάει καλά, ενώ παράλληλα δεν κατεβάζει πολλά κιλά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνεται ασύμφορη. Γενικά, οι παραγωγοί είναι στο στάδιο του ψαξίματος, ώστε να μην υφίστανται τις συνέπειες των προβλημάτων».

Σχετικά με τα Μπεμπέκου και τη θεωρία ότι η ποικιλία αρχίζει να ξεπερνιέται, ο κ. Κοδέλας αναφέρει ότι «είναι παραγωγικά, κατεβάζουν κιλά και με τις τιμές που έχει η κομπόστα τα τελευταία χρόνια δίνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω από τα 50 λεπτά/κιλό. Τα Μπεμπέκου είναι μία σταθερή ποικιλία, προσαρμοσμένη στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Για φέτος, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, μια τιμή γύρω στα 60-70 λεπτά θα είναι ικανοποιητική».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: