Φθιώτιδα: Σημαντικός ο ρόλος των ακρόδρυων και των συλλογικών σχημάτων στη νέα ΚΑΠ

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη δενδροκομία, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Δομοκού και του νεοσύστατου Συνεταιρισμού «Γαία Δομοκού», πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (14/6), στην έδρα του δήμου. Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο δήμαρχος, Χαράλαμπος Λιόλιος, εστιάζοντας στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στον ρόλο των συνεργατικών σχημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Κώστα Αποστολόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο της καινοτομίας μέσα από τα συλλογικά σχήματα.
Αναφερόμενος στο νέο συνεργατικό σχήμα, ο Χαράλαμπος Ψαρογιάννης, γραμματέας του συνεταιρισμού, υποστήριξε ότι η ανάγκη μετάβασης του Έλληνα αγρότη σε αγρότη επιχειρηματία, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας συνεργασιών αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του απολογισμού της ημερίδας.
«Η νέα ΚΑΠ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας, έχει σαφή προσανατολισμό στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της συμμετοχικότητας. Από το 2028, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, οι αλλαγές θα είναι δραματικές και το κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η επιβίωση των κατά μόνας αγροτών. Ως Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρυδοπαραγωγών Δομοκού “Γαία Δομοκού”, συνεχίζουμε με όραμα, έμπνευση, γνώση και πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας και των ξηρών καρπών», επεσήμανε.
Ειδικές θεματικές ομιλίες
Μέσα από ειδικές θεματικές ομιλίες, οι εισηγητές έδωσαν τη δική τους διάσταση για τον αγροτικό τομέα, αλλά και για την προοπτική των ακρόδρυων. Η Περσεφόνη Μαλέτσικα, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες καρυδιά, αμυγδαλιά, φιστικιά και φουντουκιά, τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως ξηρασία, ήπιοι χειμώνες, υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες, ακραίες μεταβολές του καιρού και όψιμοι ανοιξιάτικοι παγετοί, και επιχείρησε να δώσει κάποιες κατευθύνσεις.
Στην ομιλία της εστίασε, επίσης, στην εφαρμογή των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, δίνοντας έμφαση σε άρδευση, λίπανση, κλάδεμα και διαμόρφωση των δέντρων, «με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών, μεριμνώντας για την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος».
Για τη στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών ξηρών καρπών μίλησε ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), λέγοντας ότι η συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. «Στην αγροτική παραγωγή, χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση, εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών και αύξηση αποδόσεων. Στη μεταποίηση, επενδύσεις σε τεχνολογία και τυποποίηση. Στην εκπαίδευση, διαρκής κατάρτιση των παραγωγών και των επιχειρηματιών», συνόψισε.
Επίσης, ο ίδιος έκανε σύνδεση της παραγωγής με το ψηφιακό μάρκετινγκ, αλλά και την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και πωλήσεων. Αναφέρθηκε, ακόμη, στη χρήση ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων και προγραμμάτων και στις σύγχρονες τάσεις, που δείχνουν ότι οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα με πιστοποιημένη ποιότητα, βιωσιμότητα και ιστορία.
Κώστας Μπαγινέτας: «Στρατηγική της ΕΕ για την ανανέωση της υπαίθρου» Αναλύοντας τις δύο ανακοινώσεις της ΕΕ που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα, ο Κώστας Μπαγινέτας, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, ανέφερε ότι η πρώτη αφορούσε το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η δεύτερη το Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημόσια στήριξη μέσω της ΚΑΠ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, ωστόσο, θα πρέπει να είναι κυρίως προσανατολισμένη στους γεωργούς που δραστηριοποιούνται ενεργά στην παραγωγή τροφίμων». Ο ίδιος έκανε, επίσης, λόγο για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, που θα προσφέρει στους γεωργούς νέες ευκαιρίες για συμπληρωματικές πηγές εισοδήματος. Τέλος, αναφερόμενος στην ανανέωση των γενεών στην ύπαιθρο, είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατευθύνει τις εργασίες σχετικά με τη στρατηγική για την ανανέωση των γενεών, η οποία θα παρουσιαστεί το 2025, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη». |