Οδηγός ΟΣΔΕ: Όλες οι αλλαγές στην ΕΑΕ 2025 και όσα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες

Ξεκίνησαν οι οριστικοποιήσεις - Έχουν υποβληθεί 303.518 αιτήσεις
24/06/2025
10'+ διάβασμα
odigos-osde-oles-oi-allages-stin-eae-2025-kai-osa-prepei-na-prosexoun-oi-agrotes-356247

Με αλλαγές σε βασικά σημεία του πλαισίου, όπως τα κριτήρια για τον «ενεργό γεωργό», την κατάργηση της δυνατότητας μεταβολής της εισφοράς ΕΛΓΑ κατά 20%, την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ σε όλα τα αγροτεμάχια κ.ά. ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη υποβολή έχει οριστεί για την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025, χωρίς δυνατότητα παράτασης ή αποδοχής εκπρόθεσμων δηλώσεων, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

Εκτός των παραπάνω, στο επίκεντρο βρίσκονται οι αυστηρότερες προϋποθέσεις για την επιλεξιμότητα των ενισχύσεων, αλλά και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι με την ΑΑΔΕ, που ενισχύουν το πλαίσιο διαφάνειας. Επίσης, αλλαγές καταγράφονται στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και στα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes). Οι αγρότες καλούνται να προχωρήσουν εγκαίρως στην υποβολή της αίτησης, καθώς η σωστή και πλήρης συμπλήρωσή της είναι προϋπόθεση για τη λήψη των Άμεσων Ενισχύσεων, ενώ ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις μπορούν να οδηγήσουν σε ποινές ή απώλεια δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες, Πέμπτη 19 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί 303.518 αιτήσεις και έχουν οριστικοποιηθεί 10.388.

Η «ΥΧ» παρουσιάζει αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο που δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τους αγρότες που την περίοδο αυτή καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Α. Προθεσμίες Υποβολής

Για το τρέχον έτος (2025), η καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι η Πέμπτη 31.07.2025. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης μετά την ανωτέρω ημερομηνία, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη, πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.

Β. Ενεργός γεωργός

Άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε ενεργούς γεωργούς. Για το έτος ενίσχυσης ν (όπου ν το έτος υποβολής αίτησης), ενεργός γεωργός είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Δικαιούνταν να λάβει Άμεσες Ενισχύσεις έως και 5.000 ευρώ για το ν-1 έτος ενίσχυσης.
  • Δικαιούνταν να λάβουν Άμεσες Ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ για το έτος ενίσχυσης ν-1, εφόσον αποδεικνύουν ένα από τα παρακάτω:
  • Είτε ότι το ετήσιο ποσό των Άμεσων Ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το ν-1 φορολογικό έτος.
  • Είτε ότι το εισόδημα που απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το ν-1 φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος.

Ενεργοί γεωργοί θεωρούνται και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν ως σκοπό την παροχή αγροτικής εκπαίδευσης, καθώς και οι ιερές μονές του Αγίου Όρους, των οποίων οι γεωργικές δραστηριότητες δεν είναι ασήμαντες, εφόσον καλλιεργούν εκτάσεις τουλάχιστον 50 στρεμμάτων, που τους αποδίδουν έσοδα είτε πραγματικά είτε τεκμαρτά υπολογιζόμενα με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στην ετήσια ενιαία αίτηση ανώτερα των 5.000 ευρώ. Ενεργοί γεωργοί θεωρούνται και τα αγροτικά σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης της χώρας.

Γεωργοί που ασκούν δραστηριότητες που εμπίπτουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» και δικαιούνταν να λάβουν Άμεσες Ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται κατεξοχήν μη ενεργοί γεωργοί. Στην «αρνητική λίστα» εμπίπτουν δραστηριότητες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία και συγκεκριμένα αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, εφόσον δεν έχουν ως σκοπό την παροχή αγροτικής εκπαίδευσης. Οι γεωργοί της «αρνητικής λίστας» θεωρούνται ενεργοί γεωργοί εφόσον τα έσοδα από τις γεωργικές δραστηριότητες τους αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών.

Ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το ν-1 φορολογικό έτος. Ο έλεγχος βασίζεται:

  • Στους κωδικούς των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ε1 και Ε3, όπως ορίζονται κάθε έτος στις οδηγίες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ για τον ορισμό των συνολικών εσόδων, των εσόδων από γεωργικές δραστηριότητες και από μη γεωργικές δραστηριότητες και όπως έχουν συμπληρωθεί από τους γεωργούς.
  • Στους κύριους και δευτερεύοντες κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν δηλώσει οι γεωργοί στην εφορία (προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι γεωργοί ασκούν δραστηριότητες που εμπίπτουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα»).

Γ. Γενικά Στοιχεία

  • Από το έτος 2025 είναι υποχρεωτική η καταχώριση του ονόματος μητέρας.
  • Στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι αλλοδαπός, επισυνάπτει υποχρεωτικά δικαιολογητικό ταυτοποίησης από το οποίο να προκύπτει η υπηκοότητα.
  • Στην περίπτωση που ο γεωργός αιτείται ενίσχυση από την Παρέμβαση Π371 – Εξισωτική, είναι υποχρεωτική η καταχώριση του ΑΜΚΑ.
  • Στην περίπτωση που ο γεωργός συμμετέχει σε όμιλο επιχειρήσεων, θα πρέπει να καταχωρίσει τα στοιχεία της συμμετοχής του.
  • Στην περίπτωση που ο γεωργός μειώνει τη δηλωθείσα έκταση της εκμετάλλευσής του σε σχέση με το προηγούμενο έτος, θα πρέπει να δηλώνει εάν οφείλεται σε λήξη μίσθωσης ενοικιαστηρίου ή πώληση/εκμίσθωση σε τρίτο, καθώς και τους συμβαλλόμενους ΑΦΜ. Η πληροφορία λαμβάνεται υπόψη κατά τον έλεγχο δημιουργίας τεχνητών συνθηκών για τη λήψη της ενίσχυσης.
  • Καταργήθηκε η δυνατότητα μεταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ +/-20%.
  • Το ΑΤΑΚ γίνεται υποχρεωτικό τόσο για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια όσο και για τα ενοικιαζόμενα.

Δ. Παρεμβάσιες άμεσων ενισχύσεων

Δ1. Συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας

Όσον αφορά τα δικαιολογητικά απόδειξης του επιπέδου εκπαίδευσης ή επαγγελματικών δεξιοτήτων, τα οποία επισυνάπτουν οι δικαιούχοι στην ΕΑΕ έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ισχύουν τα εξής:

  1. Πτυχία, δικαιολογητικά εμπειρίας, βεβαιώσεις σεμιναρίων κ.ά., που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό συνοδεύονται υποχρεωτικά από επίσημη μετάφραση, όπως προβλέπεται σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  2. Τίτλοι σπουδών τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν εκδοθεί από καταργημένες ή μη σχολικές μονάδες της ημεδαπής ή ανάλογες σχολικές μονάδες του εξωτερικού, συνοδεύονται υποχρεωτικά από πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της Επιτροπής Ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάταξή τους σε ένα από τα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων, που είναι σε ισχύ σήμερα.
  3. Τίτλοι σπουδών μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν εκδοθεί από καταργημένες ή μη σχολικές μονάδες της ημεδαπής ή ανάλογες σχολικές μονάδες του εξωτερικού, συνοδεύονται υποχρεωτικά από βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάταξή τους σε ένα από τα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων, που είναι σε ισχύ σήμερα.
  4. Τίτλοι σπουδών του επιπέδου 3 (ΕΠΑΣ Μαθητείας-ΔΥΠΑ, ΕΣΚ-ΥΠΑΙΘ κ.λπ.) με γεωτεχνική κατεύθυνση απαλλάσσουν τον γεωργό από την υποχρέωση παρακολούθησης σεμιναρίου 150 ωρών.

Τα παραπάνω πτυχία, καθώς και τυχόν δικαιολογητικά εμπειρίας, βεβαιώσεις σεμιναρίων γεωτεχνικής κατεύθυνσης θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Προστίθενται δύο κωδικοί δικαιολογητικών:

  • 237 – Αποδεικτικά επιπέδου εκπαίδευσης.
  • 238 – Αποδεικτικά επιπέδου επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους που επιθυμούν να λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα.

Δ2. Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη & ειδική ενίσχυση βάμβακος

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στην καλλιέργεια αραβοσίτου

Ο γεωργός θα πρέπει να δηλώνει πλέον τα κιλά που χρησιμοποιεί για ενσίρωμα ή/και καρπό. Δεν απαιτείται η καταχώριση ετικετών.

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών

  • Μετονομάζεται η Συνδεδεμένη των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών σε Συνδεδεμένη Ενίσχυση Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών, εκτός κτηνοτροφικής σόγιας.
  • Προστίθεται νέα Συνδεδεμένη Ενίσχυση κτηνοτροφικής σόγιας.

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών

Ο γεωργός υποχρεούται στη δήλωση στοιχείων σπόρων – ετικετών.

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στον τομέα της σηροτροφίας

Οι εκτροφείς – σηροτρόφοι, για να κριθούν δικαιούχοι της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, θα πρέπει να παραδίδουν τα παραχθέντα κουκούλια σε μία ή περισσότερες εκ των επιχειρήσεων που ανήκουν στον Εθνικό Κατάλογο Επιχειρήσεων Αναπήνισης-Επεξεργασίας Κουκουλιών.

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στον τομέα του βόειου κρέατος – Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στον τομέα του πρόβειου και αιγείου κρέατος

Από το έτος 2025 είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS) στην περίπτωση που ο γεωργός καταχωρίζει αίτημα Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για:

  • 123 – Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του Πρόβειου και Αίγειου Κρέατος.
  • 124 – Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του Βόειου Κρέατος – Μέτρο Α (θηλάζουσες).
  • 125 – Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του Βόειου Κρέατος – Μέτρο Β (Σφαγή 11-12 μηνών).
  • 126 – Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του Βόειου Κρέατος – Μέτρο Γ (Σφαγή 13-24 μηνών).

Δ3. Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (οικολογικά προγράμματα)

Π1-31.1 – Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών

31.1-Α Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών και χειμερινών ψυχανθών, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών ποικιλιών αυτών

Για τα ECO-01.01, 01.02, 01.03 επιλέξιμες καλλιέργειες είναι όλα τα χειμερινά ψυχανθή, όχι μόνο ο βίκος, σε αντικατάσταση της μηδικής ή του βαμβακιού ή του αραβοσίτου.

31.1-Β Καλλιέργεια καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών και προσαρμοσμένων αρωματικών φαρμακευτικών φυτών

  • Καταργούνται οι κωδικοί ενίσχυσης ECO-01.07 και ECO-01.08.
  • Οι κωδικοί ενίσχυσης ECO-01.09 «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών» και ECO-01.10 «Καλλιέργεια καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών» εντάσσονται σε μία Δράση, στη νέα 31.1-Β.
  • Δεν υφίσταται πλέον η Δράση 31.1-Γ.

Π1-31.2 -Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης

Για το Οικολογικό Σχήμα 2, δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις όπως ήταν έως την ΕΑΕ 2024. Οι κωδικοί ECO-02.01 έως και ECO-02.06 καταργούνται.

Για να είναι επιλέξιμος ο γεωργός στην Παρέμβαση Π1-31.2, θα πρέπει:

  • Να έχει δικαιώματα Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης και ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΝΑΙ στα αγροτεμάχια της δράσης ή/και αίτημα Εθνικού Αποθέματος.
  • Να μετατρέπει ή να διατηρεί τουλάχιστον το 10% της αρόσιμης γης σε περιοχή οικολογικής εστίασης (ΠΟΕ). Δηλαδή, να δηλώσει:
  • Είτε ΠΟΕ 1: Γη υπό αγρανάπαυση (ΚΟΚ 6: Αγρανάπαυση).
  • Είτε ΠΟΕ 2: Ανθοφόρες ζώνες με ανθοφόρα φυτά-ξενιστές ωφέλιμων εντόμων ή εντόμων επικονιαστών (μη παραγωγικές εκτάσεις).
  • Είτε ΠΟΕ 3: Ψυχανθή, χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Να σχεδιάζει τις ΠΟΕ αναλόγως του τύπου 1, 2, 3 και να γίνεται έλεγχος ότι η έκταση με ΠΟΕ είναι >= 10% της αρόσιμης γης του δικαιούχου.

31.2-Α Περιοχές οικολογικής εστίασης

Επιλέξιμες καλλιέργειες: Αρόσιμες καλλιέργειες. Ορίζονται οι ακόλουθες επιλογές Περιοχών Οικολογικής Εστίασης:

  1. ΠΟΕ 1: Γη υπό αγρανάπαυση (ΚΟΚ 6: Αγρανάπαυση).
  2. ΠΟΕ 2: Ανθοφόρες ζώνες με ανθοφόρα φυτά-ξενιστές ωφέλιμων εντόμων ή εντόμων-επικονιαστών (μη παραγωγικές εκτάσεις).
  3. ΠΟΕ 3: Ψυχανθή, χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • ECO-02.07: Ετήσια ενίσχυση για περιοχή οικολογικής εστίασης.

Είναι επιλέξιμο προς επιλογή εάν σχεδιαστεί ΠΟΕ1 ή/και ΠΟΕ3.

  • ECO-02.08: Ετήσια ενίσχυση για περιοχή οικολογικής εστίασης με ζώνες με ανθοφόρα φυτά-ξενιστές.

Είναι επιλέξιμο προς επιλογή εάν ανάμεσα στις ΠΟΕ που επιλεγούν είναι και ο τύπος ΠΟΕ 2 (ανθοφόρες ζώνες).

Σε επίπεδο εκμετάλλευσης, δηλώνεται είτε το ECO-02.07 είτε το ECO-02.08. Ο γεωργός δεν μπορεί να ενισχυθεί και από τις δύο δράσεις σε επίπεδο εκμετάλλευσης.

Σε εκμεταλλεύσεις οι οποίες δημιουργούν την περιοχή οικολογικής εστίασης με τη συμμετοχή ψυχανθών (ΠΟΕ 3), για τη τήρηση της δέσμευσης του 10%, απαιτείται τουλάχιστον το 6% της αρόσιμης γης να αποτελείται από μη παραγωγικές εκτάσεις, δηλαδή γη υπό αγρανάπαυση (ΠΟΕ 1) ή/και ανθοφόρες ζώνες (ΠΟΕ 2).

Δηλαδή, εάν επιλεγεί:

[ΠΟΕ 1 & ΠΟΕ 2 & ΠΟΕ 3] ή [ΠΟΕ1 & ΠΟΕ 3] ή [ΠΟΕ 2 & ΠΟΕ 3], τότε για την τήρηση του «μετατροπή ή/και διατήρηση τουλάχιστον του 10% της αρόσιμης γης σε ΠΟΕ» απαιτείται τουλάχιστον το 6% της αρόσιμης γης να αποτελείται από εκτάσεις της ΠΟΕ 1 ή/και της ΠΟΕ 2.

Στην περίπτωση εγκατάστασης ή διατήρησης ζωνών με ανθοφόρα φυτά-ξενιστές (ECO-02.08), τουλάχιστον το 1% της έκτασης της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης εμπλουτίζεται υποχρεωτικά με τα ανθοφόρα φυτά-ξενιστές, σε ενιαία ζώνη στις παρυφές των αγροτεμαχίων.

Η έκταση της ανθοφόρας ζώνης προσμετράται στο ποσοστό του 10% της περιοχής οικολογικής εστίασης. Οι ζώνες με τα ανθοφόρα φυτά-ξενιστές παραμένουν στο αγροτεμάχιο τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εαρινής περιόδου (Μάρτιος – Μάιος) του έτους της αίτησης.

Σε εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ-4, στην περίπτωση που η δράση εφαρμόζεται σε αγροτεμάχιο που γειτνιάζει με υδάτινο όγκο και επιλεγεί η εγκατάσταση ανθοφόρας ζώνης, η ζώνη αυτή εγκαθίσταται στη ζώνη πλάτους τριών (3) μέτρων από τον υδάτινο όγκο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και δεν υπάρχει ισχυρή φυσική παρυδάτια βλάστηση, όπως καλαμιές. Στην περίπτωση που η εγκατάσταση της ανθοφόρας ζώνης είναι απαγορευτική στη ζώνη πλάτους τριών (3) μέτρων από τον υδάτινο όγκο, τα φυτά-ξενιστές εγκαθίστανται στις παρυφές άλλου αγροτεμαχίου.

  • Φυτά ξενιστές για ανθοφόρες ζώνες:
  1. Μείγμα σπόρων με τουλάχιστον δύο εκ των: Κορίανδρος, άνηθος, γλυκάνισος, ρόκα, βίκος, μπιζέλι, κουκί, λαθούρι, τριφύλλια, ή/και
  2. Είδη αυτοφυούς βλάστησης, εφόσον φύονται σε ικανούς πληθυσμούς: Άγριο καρότο, ασπροκέφαλο, άγριος μάραθος, άγρια ρόκα, άγριο ραπανάκι, βουνιάς η ροκόμορφη, βίκος, λαθούρι, τριφύλλια, μηδική, μεγάλη κίτρινη μαργαρίτα, ή χρυσάνθεμο το στεφανομάτικο, άγρια καλέντουλα, ανθεμίδα ή μαργαρίτα, χαμομήλι, κενταύρια, κρηπίδα ή γεράκι, αγριοράδικο ή πικραλίδα ή ταραξάκο, ζοχός, μπουράντζα ή βοράντζα ή μποράγο, έχιο, λάμιο, σκαμπιόζα, κναουτία, γεράνι, ερωδιός ο γερανοειδής, βερονίκη.

31.2-Β Δημιουργία νέων στοιχείων του τοπίου

ECO-02.09: Δημιουργία νέων στοιχείων του τοπίου (για το έτος εγκατάστασης)

  • Μέσω της δράσης, οι γεωργοί ενισχύονται για τη δημιουργία νέων στοιχείων (χαρακτηριστικών) του τοπίου σε αγροτεμάχια που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 10% της αρόσιμης γης, ως περιοχή οικολογικής εστίασης. Στον υπολογισμό του ποσοστού 10%, δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν άλλα στοιχεία τοπίου (ΜΠΕΧΤ) που προϋπάρχουν.
  • Επιλέξιμα στοιχεία τοπίου είναι οι δενδροστοιχίες ή συστάδες δέντρων ή μεμονωμένα δέντρα ή θάμνοι με τη μορφή θαμνοστοιχίας.
  • Αγροτεμάχια που έστω κι ένα τμήμα τους βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής απόλυτης προστασίας της φύσης είναι μη επιλέξιμα για τη Δράση 31.2-Β.

Π1-31.3 – Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης, με παραλλήλη ενόισχυση της βιοποικιλότητας

Οι προηγούμενοι κωδικοί ενίσχυσης ECO-03.01 έως ECO-03.04 του Οικολογικού Σχήματος καταργούνται.

31.3-A Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης

ECO-03.05: Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης

  • Επιλέξιμες καλλιέργειες: Μόνιμες και αροτραίες καλλιέργειες.
  • Ο γεωργός για να το δηλώσει θα πρέπει να είναι κάτοχος δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης ή να έχει αίτημα Εθνικού Αποθέματος.
  • Απαγορεύεται η δήλωση του ίδιου κωδικού ποικιλίας φυτού εδαφοκάλυψης με κύρια ή επίσπορη καλλιέργεια.
  • Ο γεωργός που επιθυμεί να συμμετέχει στο ECO-03.05, θα πρέπει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρότυπο ΚΓΠΚ-4 Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορεμάτων.

31.3-B Ετήσια ενίσχυση για τη δημιουργία περιοχών ενισχυμένης βιοποικιλότητας με ξενιστές επικονιαστών

ECO-03.06: Ετήσια ενίσχυση για τη δημιουργία περιοχών ενισχυμένης βιοποικιλότητας με ξενιστές

  • Επιλέξιμες καλλιέργειες: Μόνιμες και αροτραίες καλλιέργειες.
  • Ο γεωργός για να το δηλώσει θα πρέπει να είναι κάτοχος δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης ή να έχει αίτημα Εθνικού Αποθέματος.
  • Ο γεωργός που επιθυμεί να συμμετέχει στο ECO-03.05, θα πρέπει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρότυπο ΚΓΠΚ-4 Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορεμάτων.
  • Ελάχιστη έκταση αγροτεμαχίου που μπορεί να εφαρμόζεται η δράση είναι 0,1ha.
  • Θα πρέπει να δηλωθούν τουλάχιστον τρία είδη φυτών ξενιστών.

Π1-31. 4 – Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία

31.4-Α Εφαρμογή κομπόστ (ιδιοπαραγόμενο ή μη)

  • ECO-04.01 Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στις αρόσιμες καλλιέργειες.
  • ECO-04.02 Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στις κηπευτικές καλλιέργειες.
  • ECO-04.03 Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
  • ECO-04.04 Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στο ακτινίδιο και στην αμπελουργία.

31.4-Β Εφαρμογή επιτόπου κομποστοποίησης

  • ECO-04.05 Εφαρμογή της επιτόπου κομποστοποίησης.

Π1-31. 6 – Ενίσχυση για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων

31.6-Β Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (κομφούζιο) (ECO06.02, ECO-06.03, ECO-06.04, ECO-06.05, ECO-06.06)

Οι δράσεις ECO-06.03 (Δαμασκηνιά), ECO-06.05 (Οινοποιήσιμο Αμπέλι), ECO-06.06 (Επιτραπέζιο αμπέλι/ σταφίδα) είναι επιλέξιμες από την ΕΑΕ 2025 και μετά.

31.6-Γ Εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων και ακάρεων (ECO-06.07, ECO-06.08, ECO-06.25, ECO-06.26)

Η Δράση ECO-06.07 μπορεί να επιλεγεί από παραγωγούς οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο με τις εξής καλλιέργειες για εχθρό-στόχο τετράνυχων:

  • Ροδάκινα
  • Νεκταρίνια
  • Κεράσια
  • Μήλα
  • Αχλάδια

Η Δράση ECO-06.08 μπορεί να επιλεγεί από παραγωγούς οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο με τις εξής καλλιέργειες:

  • Αχλάδια για εχθρό-στόχο ψύλλα της αχλαδιάς.

Η Δράση ECO-06.25 μπορεί να επιλεγεί από παραγωγούς, οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο με τις εξής καλλιέργειες:

  • Εσπεριδοειδή για εχθρό-στόχο κοκκοειδή, αλευρώδεις, αφίδες.

Η Δράση ECO-06.26 μπορεί να επιλεγεί από παραγωγούς, οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο με τις εξής καλλιέργειες:

  • Εσπεριδοειδή για εχθρό-στόχο τετράνυχοι.

31.6-Θ Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς και τη λίπανση (ECO-06.15, ECO-06.24)

Η Δράση ECO-06.15 μπορεί να επιλεγεί από παραγωγούς, οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο με αροτραίες ή μόνιμες καλλιέργειες.

Η Δράση ECO-06.24 μπορεί να επιλεγεί από παραγωγούς οι οποίοι δηλώνουν τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο με αροτραίες ή μόνιμες καλλιέργειες.

Στο ίδιο αγροτεμάχιο δεν μπορεί να δηλωθούν και οι δύο δράσεις ECO-06.15 και ECO-06.24.

31.6-Ι Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης ή/και λιπασμάτων με παρεμποδιστές ή/και λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες (ECO-06.16, ECO-06.17)

Καταργούνται τα δικαιολογητικά:

  • 218 – Βεβαίωση προμηθευτή για την κατηγορία λιπάσματος (Π1-31.6-ΙΑ Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές).
  • 216 – Βεβαίωση προμηθευτή για την κατηγορία λιπάσματος (Π1-31.6-Ι Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης).
  • 217 – Φορολογικό παραστατικό λιπάσματος με παρεμποδιστή/αναστολέα (Π1-31.6-ΙΑ Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές).
  • 215 – Φορολογικό παραστατικό προϊόντος λίπανσης (Π1-31.6-Ι Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης).

Αυτά αντικαθίστανται από τα εξής:

  • Βεβαίωση προμηθευτή για την κατηγορία λιπάσματος (Π1-31.6-Ι «Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης ή/και με παρεμποδιστές ή/και με βιοδιεγέρτες).
  • Φορολογικό παραστατικό προϊόντος λίπανσης (Π1-31.6-Ι «Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης ή/και με παρεμποδιστές ή/και με βιοδιεγέρτες).

Καταργείται η Δράση 31.6-ΙΑ Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές (ECO-06.18, ECO-06.19). Μετονομάζεται η Δράση 31.6-ΙΒ Χρήση προϊόντων με βιοδιεγέρτες (ECO-06.20, ECO-06.21).

Π1-31.9 – Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Ασυμβατότητα με:

  • 10.1.1 Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας.
  • 10.1.2 Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας.
  • 10.1.03 Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας.
  • 10.1.04 Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (ειδικές δεσμεύσεις Α Αγρανάπαυση & Β Αμειψισπορά).
  • 10.1.04 Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (ειδική δέσμευση Γ)
  • 10.1.08 ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ (3η πρόσκληση).
  • 11 Βιολογική γεωργία (3η και 5η πρόσκληση).
  • Παρεμβάσεις ΣΣ ΚΑΠ άρθρο 70 (70-1.1.1, 70-1.1.2, 70-1.2.1, 70-1.2.2, 70-1.3.1, 70-1.3.2, 70-1.4, 70- 2.1.1, 70-3.1.1, 70-3.1.4).