Πανελλήνιο Δίκτυο συγκροτούν οι Ενεργειακές Κοινότητες των Περιφερειών

Τη συγκρότηση Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών των Περιφερειών της χώρας αποφάσισε η πανελλαδική συνάντηση των εκπροσώπων των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών των Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η απόφαση καταδεικνύει την κοινή βούληση των συμμετεχόντων για κοινό βηματισμό και πλαίσιο ως προς την υλοποίηση του Προγράμματος «Απόλλων», αλλά και την κοινή αγωνία όλων για τον ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων στο μέλλον ως προς τη διάχυση και ενίσχυση της Ενεργειακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Στη συνάντηση που ήταν μια πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και του προέδρου της ΕΚΠΠΕ Θεσσαλίας, αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης Πολιτών, Γιάννη Αναστασίου, συμμετείχαν οι 12 Ενεργειακές Κοινότητες των Περιφερειών που έχουν δημιουργηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος «Απόλλων», δηλαδή πέραν της Θεσσαλίας, οι ΕΚΠ του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Ιόνιων Νήσων, της Πελοποννήσου, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Βόρειου Αιγαίου. Μετά το πέρας της πανελλαδικής συνάντησης, όπου συζητήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων», πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον σύμβουλο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αλιάγα, ο οποίος
διαβεβαίωσε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα στηρίξει και θα συνεχίσει την υλοποίηση του Προγράμματος «Απόλλων».
Στη συνάντηση, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το «Απόλλων» είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο συμψηφισμού της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, το οποίο θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις ΔΕΥΑ, τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που συμμετέχουν στις Ενεργειακές Κοινότητες.
Οι εκπρόσωποι των Ενεργειακών Κοινοτήτων, μετά από ουσιαστική διαλογική συζήτηση επί των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος –στις αρχές του 2026 εκτιμάται να προκύψουν και οι πρώτες συμβάσεις υλοποίησης–, επεσήμαναν πως η αρχική πρόβλεψη μείωσης του ενεργειακού κόστους κατά 50% από την υλοποίηση του προγράμματος παραμένει στο τραπέζι ως αφετηρία συζήτησης με την πολιτεία, όπως και η αντίστοιχη τιμή που μένει να οριστεί για την επίτευξη του εν λόγω στόχου καθολικά για τα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων.