Βιομηχανικό ροδάκινο: Σε 230 – 250 χιλιάδες τόνους η αναμενόμενη παραγωγή

Μείωση έως 100%  στο βιομηχανικό αχλάδι,  λόγω των ανοιξιάτικων παγετών
04/07/2025
1' διάβασμα
viomichaniko-rodakino-se-230-250-chiliades-tonous-i-anamenomeni-paragogi-203448

Οι επιπτώσεις των ανοιξιάτικων παγετών στα φρούτα που οδηγούνται στη μεταποίηση για την παρασκευή κομπόστας , χυμού φρουτοσαλάτας συζητήθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και  Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (3/07) στα Γιαννιτσά  επισημάνθηκε ότι ο παγετός συνέβαλλε στη μείωση της παραγωγής ορισμένων ποικιλιών αχλαδιού σε ποσοστό της τάξης του 100%.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης  των παραμορφωμένων φρούτων και η σε Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα και Φλώρινα.

Στη σύσκεψη τέθηκε ακόμη το ζήτημα της πολύ  μικρής προσφοράς στα βιομηχανικά ροδάκινα με την εκτίμηση των ιθυνόντων για τη φετινή παραγωγή, να κυμαίνεται σε 230.000 με 250.000 τόνους. Οι παραγωγοί αναμένουν τις προτάσεις των βιομηχανιών για τις τιμές που θα πιάσουν τη φετινή σεζόν τα συμπύρηνα ροδάκινα.

Ξεκινά η παράδοση συμπύρηνων στα εργοστάσια

Στο μεταξύ όπως ανέφερε στο ypaithros.gr o πρόεδρος της ΄Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου η καμπάνια του βιομηχανικού ροδάκινου ξεκινάει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με την παράδοση των πρώιμων ποικιλιών. «Η φετινή παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου εξαιτίας των παγετών είναι μειωμένη σε ποσοστό 30%. Η παράδοση του προϊόντος στα εργοστάσια  δειλά – δειλά ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Στις πρώιμες ποικιλίες Κατερίνα και Ρομέο δεν είχαμε πρόβλημα με την παραμόρφωση, τα προϊόντα ήταν καθαρά. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες ποικιλίες και παρακολουθούμε το φαινόμενο».