Αλέξανδρος Αθανασίου, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: «Στόχος μας η αναβάθμιση των υποδομών και η βιώσιμη ανάπτυξη»

Σε μια περίοδο που τα ελληνικά νησιά καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, της κλιματικής κρίσης και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θέτει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την καθημερινότητα και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.
Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξανδρος Αθανασίου, μέσα από μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ», παρουσιάζει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής σε θέματα υποδομών και εξυπηρέτησης του πολίτη.
Ο κ. Αθανασίου μιλά για τη διαχείριση του νερού στη μάχη με τη λειψυδρία, αναλύει τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται στον πολιτισμό και τη γαστρονομία, ενώ αναδεικνύει τις δυνατότητες του αγροτουρισμού και της ντόπιας παραγωγής.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε ό,τι αφορά τα έργα και τις δράσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών;
Η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών αποτελεί για εμάς έναν από τους βασικότερους στόχους της δημοτικής μας αρχής, ως διοίκηση. Οι προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στη συντήρηση και στην αναβάθμιση των υποδομών καθημερινότητας, όπως το οδικό δίκτυο, ο δημοτικός φωτισμός, οι παιδικές χαρές και οι κοινόχρηστοι χώροι.
Παράλληλα, προσπαθούμε να ενισχύουμε τις καθημερινές μας υπηρεσίες μέσω διάφορων δράσεων και να βελτιώνουμε την καθαριότητα (αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωση), ενώ αναπτύσσουμε ψηφιακές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ανθρώπινο περιβάλλον, το οποίο να είναι εναρμονισμένο με τους ρυθμούς μιας μικρής πόλης και ενός νησιού συνολικά, τόσο στους μόνιμους κατοίκους μας όσο και στους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η λειψυδρία αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τα νησιά των Κυκλάδων. Πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το ζήτημα της επάρκειας και διαχείρισης του νερού, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο;
Πράγματι, η λειψυδρία είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τα νησιά μας και πόσω μάλλον για τον Νομό Κυκλάδων, μια και οι βροχοπτώσεις είναι λιγοστές κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ο δήμος μας έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων και σχεδιασμών που στοχεύουν στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Στοχεύουμε στη συνεχή αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης για τον περιορισμό απωλειών, ενισχύουμε τις υποδομές αφαλάτωσης και συνεργαζόμαστε στενά με τη ΔΕΥΑΣ για την παρακολούθηση της κατανάλωσης, ιδίως τους θερινούς μήνες. Επίσης, προωθούμε ενημερωτικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τη συνετή χρήση του νερού. Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την επάρκεια νερού με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες των πολιτών και του τουριστικού μας προϊόντος.
Η Σύρος διαθέτει ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Ποια είναι η στρατηγική του δήμου για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού;
Η Σύρος δεν είναι απλώς ένας προορισμός, είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό τοπόσημο. Η στρατηγική μας για την τουριστική ανάπτυξη στηρίζεται σε ένα μοντέλο ποιοτικού, βιώσιμου και πολιτιστικά προσανατολισμένου τουρισμού. Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προστασία και η αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων της Ερμούπολης, η τοπική γαστρονομία μας, αλλά και η προώθηση εκδηλώσεων και φεστιβάλ (όπως το Φεστιβάλ Αιγαίου ή το Animasyros), οι οποίες είναι απλωμένες σε διάρκεια έξι μηνών, χωρίς να παραλείπονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, η γιορτή του Καρναβαλιού και οι πασχαλινές εορτές.
Παράλληλα, προβάλλουμε τις ομορφιές του νησιού μας με στοχευμένες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, προωθώντας τη Σύρο ως έναν προορισμό τεσσάρων εποχών, με ιδιαίτερη έμφαση στον συνεδριακό, πολιτιστικό και γαστρονομικό τουρισμό. Συνεργαζόμαστε με ψηφιακούς νομάδες που έρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου, συνήθως με τις οικογένειές τους, και κάνουν τη Σύρο τόπο τους για λίγους μήνες, βιώνοντας τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση του αγροτουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής;
Η αγροτική ταυτότητα της Σύρου, αν και λιγότερο προβεβλημένη σε σχέση με την πολιτιστική, αποτελεί έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό. Ως δήμος, εργαζόμαστε για τη στήριξη και την προβολή των ντόπιων παραγωγών (είτε πρόκειται για οινοποιεία, είτε πρόκειται για τυροκομεία, καθώς και άλλες μικρές βιοτεχνίες που αναδεικνύουν τοπικά προϊόντα της συριανής γης) και τη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με την τουριστική εμπειρία.
Εξάλλου, διακρίνουμε μια ζήτηση τα τελευταία χρόνια από ταξιδιώτες που θέλουν να «γευτούν» κάτι πιο ιδιαίτερο και να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο που επισκέπτονται. Έτσι, προσπαθούμε να προωθούμε τη δημιουργία τοπικών αγορών, να συνεργαζόμαστε με φορείς για την ανάδειξη παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων μας –όπως το κρασί, το λουκάνικο, η λούζα, η κάππαρη και τα τυριά της Σύρου–, ενώ είμαστε δεκτικοί σε ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού μέσα από την αξιοποίηση της υπαίθρου, της γαστρονομίας και των πιθανών αγροτικών πολιτιστικών διαδρομών. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η σύνδεση του επισκέπτη με την αυθεντικότητα της συριανής υπαίθρου.