Έρευνα: Οι τεχνολογίες του μέλλοντος που θα μετασχηματίσουν τον αγροτικό τομέα

Στόχος να ενισχυθεί η δουλειά του αγρότη
11/07/2025
2' διάβασμα
erevna-oi-technologies-tou-mellontos-pou-tha-metaschimatisoun-ton-agrotiko-tomea-357432

Μια αυτοματοποιημένη και βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων γεωργία προβλέπουν Κινέζοι ερευνητές για το μέλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπησή τους, με τίτλο «Overview of Agricultural Machinery Automation Technology for Sustainable Agriculture», καταγράφουν ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να αντιλαμβάνονται μακροχρόνιες μεταβολές στις καλλιέργειες θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο βήμα στον αγροτικό τομέα.

Όσον αφορά την ιδέα ενός αγροκτήματος χωρίς ανθρώπους, μπορεί να φαντάζει επιστημονική φαντασία, ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, αποτελεί απτό στόχο της αγροτεχνολογικής έρευνας. Αυτόνομα μηχανήματα –όπως ρομποτικές σπαρτικές, θεριζοαλωνιστικές χωρίς οδηγό και επίγεια ρομπότ– συνεργάζονται σε κάθε στάδιο της παραγωγής: Από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή. Τα παραπάνω έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη δουλειά του αγρότη και να αυτοματοποιήσουν εργασίες που απαιτούν κόπο και χρόνο.

Ρομποτικά σμήνη και έξυπνη συνεργασία στον αγρό

Το μέλλον δεν αφορά μόνο μεμονωμένα έξυπνα μηχανήματα, καταγράφουν οι ερευνητές, αλλά και την ομαδική τους συνεργασία. Ρομποτικά «σμήνη» από drones, ρομπότ εδάφους και γεωργικά οχήματα συνεργάζονται για να καλύψουν μεγάλες εκτάσεις με ακρίβεια και οικονομία πόρων.

Ένα drone, για παράδειγμα, μπορεί να παρακολουθεί την υγεία των φυτών με υπερφασματική κάμερα, να δημιουργεί χάρτες λίπανσης και να συντονίζεται με ρομπότ στο έδαφος για άρδευση ακριβείας. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στα πρωτόκολλα επικοινωνίας και στη διαχείριση ενέργειας για να καταστεί δυνατή η μαζική λειτουργία τέτοιων σμηνών.

Ψηφιακά δίδυμα, 5G και προσομοιώσεις αγρών

Η έννοια των «ψηφιακών διδύμων» (digital twins) εισάγει έναν εντελώς νέο τρόπο κατανόησης της γεωργίας. Με αυτή την τεχνολογία, δημιουργούνται εικονικά αντίγραφα των αγροκτημάτων, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν προσομοιώσεις σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, μπορούν να δοκιμαστούν νέες στρατηγικές χωρίς να διακινδυνεύσουν την πραγματική παραγωγή.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αγροτεχνολογία του μέλλοντος δεν αφορά μόνο την αύξηση της παραγωγής, αλλά στοχεύει σε μια ολιστική μετάβαση προς ένα μοντέλο βιώσιμης, υπεύθυνης και κοινωνικά δίκαιης παραγωγής τροφής.