Νέες ασυμβατότητες μεταξύ Eco Schemes και Γεωργοπεριβαλλοντικών – Τι αλλάζει για τους αγρότες

10/07/2025
1' διάβασμα
nees-asymvatotites-metaxy-eco-schemes-kai-georgoperivallontikon-ti-allazei-gia-tous-agrotes-344416

Αλλαγές στους επιτρεπόμενους συνδυασμούς μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων (Eco Schemes) της ΚΑΠ 2023-2027 και των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ 2014-2022 φέρνει τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β, 3523).

Οι αλλαγές αφορούν ασυμβατότητες σε επίπεδο αγροτεμαχίου, βοσκοτόπου ή ζωικού/μελισσοκομικού κεφαλαίου, με στόχο την αποτροπή διπλής χρηματοδότησης και την αποφυγή εφαρμογής μη συμβατών πρακτικών.

Κύρια σημεία

Η νέα απόφαση επισημαίνει μια σειρά από περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός μέτρων:

  • Μέτρα 10 και 11: Υφίσταται ασυμβατότητα όταν οι δεσμεύσεις των εν λόγω μέτρων δεν έχουν λήξει. Για το 2025, επηρεάζονται συγκεκριμένα τα αγροτεμάχια ενταγμένα στην 6η πρόσκληση της δράσης 10.1.04.
  • Μη επιλεξιμότητα καλλιέργειας: Εάν μια καλλιέργεια δεν είναι επιλέξιμη σε κάποια παρέμβαση, τότε δεν μπορεί να συνδυαστεί με οικολογικό πρόγραμμα.
  • Ψηφιακό εργαλείο: Δεν μπορεί να επιλεγεί μόνο του. Πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από άλλη δράση του μέτρου 31.6 και υπόκειται στους περιορισμούς αυτής.
  • Ασυγκόμιστα αγροτεμάχια: Εάν εφαρμόζεται η δέσμευση ασυγκόμιστου, δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός με άλλα οικολογικά μέτρα.
  • Αγρανάπαυση και χλωρά λίπανση: Οι ειδικές δεσμεύσεις της δράσης 10.1.04, όπως η αγρανάπαυση (δέσμευση Α) και η χλωρά λίπανση (δέσμευση Γ), οδηγούν σε ασυμβατότητα με άλλα μέτρα.

Εξαίρεση

Η μόνη εξαίρεση που προβλέπεται αφορά την περίπτωση της καταπολέμησης του ψευδόκοκκου στο αμπέλι (παρέμβαση 70-1.3.2), όπου επιτρέπεται συνδυασμός με άλλο οικολογικό μέτρο.

Δείτε ΕΔΩ την Απόφαση

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: