Antler Bio: Η startup που αυξάνει την παραγωγή γάλακτος κατά 22% μέσω της τεχνολογίας

Αύξηση της γαλακτοπαραγωγής έως και 22%, άνοδο 6% στο λίπος και 5% στην πρωτεΐνη του γάλακτος υπόσχεται μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Κέιμπριτζ. Ο λόγος για την εταιρεία αγροτεχνολογίας Antler Bio, η οποία επιχειρεί να φέρει την επανάσταση στην αγελαδοτροφία μέσω της τεχνολογίας γονιδιακής έκφρασης.
Πιο συγκεκριμένα, η startup ανακοίνωσε επένδυση ύψους 3,6 εκατ. ευρώ για την κλιμάκωση του συστήματος EpiHerd. Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η The First Thirty Ventures, ένα επενδυτικό ταμείο που υποστηρίζει τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα με θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Συμμετείχαν, επίσης, η Endgame Capital και η επενδυτική ομάδα αγγέλων Generation-RE, που εστιάζει στη βιώσιμη γεωργία. Συνολικά, η Antler Bio έχει συγκεντρώσει 7,2 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και επιχορηγήσεις.
Όπως δήλωσε η Maria Jensen, CEO και συνιδρύτρια της Antler Bio, «η εισαγωγή μιας τεχνολογίας, όπως το EpiHerd, σε έναν κλάδο που δεν έχει ξαναδεί κάτι αντίστοιχο είναι μια πρόκληση, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον. Αυτή η επένδυση θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε το EpiHerd σε χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ευρώπη, να ενισχύσουμε την ομάδα μας και να συνεχίσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων – ενισχύοντας τόσο τα έσοδά τους όσο και, κυρίως, την ευζωία των ζώων τους».
Το EpiHerd ερμηνεύει πώς τα γονίδια των αγελάδων αντιδρούν σε περιβαλλοντικό στρες, διατροφή και προβλήματα υγείας, επιτρέποντας στους αγρότες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για αύξηση της παραγωγής γάλακτος, βελτίωση της ευζωίας, της γονιμότητας και της ανθεκτικότητας των ζώων.
Η Antler Bio δραστηριοποιείται σε βασικές αγορές της Ευρώπης –Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία– και συνεργάζεται με περισσότερες από 100 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η εταιρεία τονίζει πως οι βελτιώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του γάλακτος. Επίσης, καταγράφουν ότι παράγεται ένα πιο θρεπτικό προϊόν, με τις τιμές να είναι υψηλότερες για τον παραγωγό, ενώ οι αγελάδες είναι πιο υγιείς. Αυτή η ολιστική προσέγγιση ενισχύει ταυτόχρονα την κερδοφορία και την ευζωία του κοπαδιού, σύμφωνα με την εταιρεία.