Πυρηνόκαρπα: Πάνω από 30% η μείωση στο βιομηχανικό ροδάκινο

Έως 250.000 τόνους η αναμενόμενη παραγωγή – Με «ανοιχτές» τιμές παραδίδουν οι αγρότες στα κονσερβοποιεία
15/07/2025
5' διάβασμα
pyrinokarpa-pano-apo-30-i-meiosi-sto-viomichaniko-rodakino-357742

Με εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο η συγκομιδή του βιομηχανικού ροδάκινου στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στα μέσα της εβδομάδας άρχισε και η παράδοση του προϊόντος στις βιομηχανίες για την παρασκευή κομπόστας, χυμών, φρουτοσαλάτας κ.ά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή βιομηχανικού παρουσιάζει μείωση πάνω από 30%. Επισημαίνεται ότι η περσινή παραγωγή ανήλθε σε περίπου 400.000 τόνους.

Σε σύσκεψη της Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και Αχλαδιού της ΕΘΕΑΣ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Γιαννιτσά, συζητήθηκαν διεξοδικά οι επιπτώσεις των ανοιξιάτικων παγετών στα φρούτα που οδηγούνται στη μεταποίηση. Στη συνάντηση τέθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μικρής προσφοράς στα βιομηχανικά ροδάκινα, με την εκτίμηση των ιθυνόντων για τη φετινή παραγωγή να κυμαίνεται στους 230.000-250.000 τόνους. Στη συνάντηση επισημάνθηκε, επίσης, ότι ο παγετός συνέβαλε στη μείωση της παραγωγής ορισμένων ποικιλιών αχλαδιού σε ποσοστό της τάξης του 100%.

Καθορισμό τιμής ζητούν οι αγρότες

Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν να ανακοινωθούν άμεσα από τους κονσερβοποιούς οι τιμές του προϊόντος, αφού, όπως επισημαίνουν, παραδίδουν και φέτος με «ανοιχτές» τιμές τη σοδειά τους στα εργοστάσια.

«Δεν γίνεται να ζητιανεύουμε, ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Όπως για κάθε προϊόν που πωλείται, έτσι πρέπει και για το βιομηχανικό ροδάκινο να ανακοινωθεί άμεσα μια τιμή για να μπορέσουμε κι εμείς να καλύψουμε τα βασικά μας έξοδα για αγροεφόδια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τίποτα νεότερο και για το θέμα των προκαταβολών για τις ζημιές που πάθαμε από τους παγετούς, αλλά και τις απώλειες στην παραγωγή από το φαινόμενο της παραμόρφωσης των φρούτων.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης για το ροδάκινο, γιατί αποτελεί την πλέον δυναμική καλλιέργεια και πρέπει να κρατηθεί. Από τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα συμπύρηνα ζουν πάρα πολλές αγροτικές οικογένειες στην περιοχή μας, ενώ τα προϊόντα μας στηρίζουν μια σειρά επαγγελμάτων και εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Μάλιστα, αγρότες από την Πέλλα δήλωσαν στην «ΥΧ» ότι αρκετοί παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν άμεσα κάποια χρήματα στα χέρια τους για να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους, προτιμούν να πουλήσουν τα συμπύρηνα ροδάκινα σε εμπόρους, οι οποίοι, στη συνέχεια, τα στέλνουν για εξαγωγές ως επιτραπέζια ροδάκινα.

«Από τη στιγμή που οι κονσερβοποιοί δεν ανακοινώνουν τιμές, πολλοί αγρότες αυτή την περίοδο στην περιοχή μας, προτιμούν να δώσουν τα συμπύρηνα στην τιμή των 60 λεπτών το κιλό σε εμπόρους που τα προορίζουν για εξαγωγές», τόνισε ο Γιώργος Τσάτσας, πρόεδρος της ΟΠΑΣ Πέλλας.

Αγωνία μεταποιητών για ενδεχόμενο δασμών από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, ανέφερε πως η καμπάνια του βιομηχανικού ροδάκινου ξεκίνησε με την παράδοση των πρώιμων ποικιλιών και μιλώντας για την κατάσταση στην αγορά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αγωνία και τον προβληματισμό των μεταποιητών για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ. «Η παράδοση του προϊόντος στα εργοστάσια ξεκίνησε. Η φετινή παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου εξαιτίας των παγετών είναι μειωμένη σε ποσοστό 30%. Στις πρώιμες ποικιλίες Κατερίνα και Ρομέο δεν είχαμε πρόβλημα με την παραμόρφωση, τα προϊόντα ήταν καθαρά. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες ποικιλίες και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Ο ίδιος επεσήμανε και την πίεση που παρατηρείται φέτος στην αγορά των μεταποιημένων φρούτων από την Κίνα: «Από τη μια πλευρά, έχουμε μεγάλη αγωνία με τη στάση της Αμερικής, αν θα επιβάλει δασμούς και, από την άλλη, έχουμε την πίεση στον ανταγωνισμό με την Κίνα, η οποία πουλά την κομπόστα στη χονδρική κατά 20% χαμηλότερα».

Σε ό,τι αφορά το βιομηχανικό βερίκοκο, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε σε αναλυτικά στοιχεία ανά την επικράτεια για τη φετινή παραγωγή, που, σε ορισμένες περιοχές, παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση. Συγκεκριμένα, λόγω των ζημιών, που προκάλεσαν ο φετινός παγετός και οι καιρικές συνθήκες, η μείωση της παραγωγής βερίκοκου στην Κεντρική Μακεδονία (πλην της Χαλκιδικής) και στη Θεσσαλία αγγίζει το 80%, ενώ στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΕ, η μείωση στην παραγωγή φτάνει στο 40%.