Λίγα τα στρέμματα, αλλά με καλές αποδόσεις και ποιότητα το σκόρδο

Ολοκληρώθηκε, στο μεγαλύτερο ποσοστό, η συλλογή του καλλιεργούμενου σκόρδου στη χώρα μας, με καλές αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Η ζήτηση για το προϊόν αυτό από την εγχώρια αγορά φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, όμως, δυστυχώς, η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν τη ζήτηση. Η έλλειψη εργατικών χεριών, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, η δημιουργία υποδομών μεταποίησης, καθώς και το υψηλό κόστος παραγωγής αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουκούτση, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Λάρισας, η φετινή παραγωγή στην περιοχή του δείχνει να είναι ικανοποιητική σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Το 70% του παραγόμενου σκόρδου ξεπερνά την α’ κατηγορία, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις τελικές τιμές. Ο ίδιος επισημαίνει ότι προς το παρόν οι τιμές, συγκριτικά με πέρυσι, δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Για την α’ κατηγορία κυμαίνονται στα 22 λεπτά το τεμάχιο, ενώ για τη β’ κατηγορία στα 18 λεπτά το τεμάχιο.
Ο κ. Κουκούτσης δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της καλλιέργειας του σκόρδου, θεωρώντας πως μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγροτικό τομέα της περιοχής. «Το γεγονός ότι οι τιμές στο καλαμπόκι, το βαμβάκι και τα σιτηρά –που κυριαρχούν στην περιοχή– έχουν καταρρεύσει, καθιστά το σκόρδο μία αξιόλογη εναλλακτική για πολλούς παραγωγούς. Για να ευδοκιμήσει, ωστόσο, ένα τέτοιο μοντέλο, απαιτείται η στήριξη της πολιτείας, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να καλυφθούν όχι μόνο οι ανάγκες της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς αγοράς, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση», ξεκαθαρίζει.
Κρατά την παραγωγή και την ποιότητα ο Έβρος
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Τάσου Γιαμογλίδη, παραγωγού σκόρδου στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Ο ίδιος τονίζει ότι η φετινή παραγωγή είναι πολύ καλή, αλλά, λόγω της οψιμότητας της περιοχής, δεν έχουν γίνει ακόμη εμπορικές πράξεις, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τις τιμές. Υπογραμμίζει ότι το σκόρδο αποτελεί μια καλή καλλιέργεια, η οποία μπορεί να αποδώσει σημαντικό εισόδημα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο οικογενειακής εκμετάλλευσης. Τονίζει, όμως, ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός της παραγωγής, ώστε να μειωθεί το κόστος.
Αναφερόμενος στην καλλιέργεια του σκόρδου στην περιοχή της Ορεστιάδας, επισημαίνει ότι η εναλλαγή των χωραφιών παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση, αλλά και στην ποιότητα του προϊόντος. «Εκτός από σκόρδο, έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε και άλλα είδη που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όπως είναι το κρεμμύδι και η πατάτα. Με τα τρία αυτά προϊόντα μας μπορούμε να διεισδύσουμε στις αγορές και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα», υποστηρίζει.
Σταθερά, αλλά λίγα τα στρέμματα στα Ψαχνά Ευβοίας
Στην έλλειψη εργατικών χεριών στέκεται ο Δημήτρης Κίττας, παραγωγός από τα Ψαχνά Ευβοίας. Αναφέρει ότι η συλλογή ολοκληρώθηκε εδώ και έναν μήνα περίπου και σχεδόν όλα τα σκόρδα έχουν ήδη πουληθεί. Η τιμή κυμάνθηκε στα 13,5 λεπτά το κιλό, δηλαδή μισό λεπτό υψηλότερα από την περσινή χρονιά. Ο κ. Κίττας εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με την εμπορία του προϊόντος, καθώς οι παραγωγοί που ασχολούνται με το σκόρδο είναι λίγοι και δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό μέγεθος για καλύτερη εμπορική διαχείριση.
Αναφέρει, επίσης, ότι στην παραγωγή έχουν μπει έμποροι, με αποτέλεσμα πολλοί μικροί παραγωγοί να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Για την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια χρησιμοποιούνται κυρίως ξένοι εργάτες, ενώ οι μικροί παραγωγοί προσπαθούν μόνοι τους να αντεπεξέλθουν.
Προβληματίζουν οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια και υποδομές στην Κοζάνη
Για ζητήματα που επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή σκόρδου στην περιοχή του μιλά ο Ισαάκ Κυπάρογλου, παραγωγός από τα Πετρανά Κοζάνης. Υποστηρίζει ότι η δυσκολία εύρεσης εργατών γης επηρεάζει καθοριστικά την καλλιέργεια, η οποία στην περιοχή του εξακολουθεί να γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, γεγονός που την καθιστά
πιο δαπανηρή.
Όπως δηλώνει ο ίδιος, η φετινή χρονιά ήταν ικανοποιητική, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων, που συνέβαλαν θετικά στην ποιότητα του προϊόντος. Πάνω από το 70% της παραγωγής ανήκει στην α’ κατηγορία, σε σύγκριση με το 40% της περσινής χρονιάς. Αναφερόμενος στο θέμα της εμπορίας και των τιμών του σκόρδου για αυτή την περίοδο, δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο προϊόν που παράγουν στην περιοχή. «Εμείς επιμένουμε στην παραδοσιακή καλλιέργεια του σκόρδου, έτσι όπως τη μάθαμε από τους προγόνους μας, και για αυτόν τον λόγο οι τιμές των προϊόντων μας είναι ανεβασμένες. Για την α’ κατηγορία, η τιμή του προϊόντος κυμαίνεται στα 25 λεπτά το τεμάχιο και για τη β’ κατηγορία από τα 17 έως τα 18 λεπτά το τεμάχιο», σημειώνει.
Κλείνοντας, ο κ. Κυπάρογλου κάνει λόγο για την αναγκαιότητα υποδομών και κυρίως αποθηκευτικών χώρων, έτσι ώστε το προϊόν να μπορέσει να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ανάγκες της αγοράς, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον Μάρτη.