ΓΠΑ: Βιωματική μάθηση σε εντομολογία και φυτοπαθολογία μέσω εκπαιδευτικής εκδρομής

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε Φθιώτιδα, Μαγνησία και Καρδίτσα
17/07/2025
4' διάβασμα
gpa-viomatiki-mathisi-se-entomologia-kai-fytopathologia-meso-ekpaideftikis-ekdromis-357945

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για άλλο ένα ακαδημαϊκό έτος η εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών του 8ου εξαμήνου του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για την εμβληματική εκδρομή του Τμήματος, που πραγματοποιείται για περισσότερα από 35 συνεχόμενα έτη, σε περιοχές των ΠΕ Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Καρδίτσας.

Κύριος σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής είναι η εξοικείωση των φοιτητών με διάφορα αντικείμενα της επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής, με έμφαση στη διάγνωση φυτοπαθολογικών και εντομολογικών προσβολών των καλλιεργειών, στο πλαίσιο των μαθημάτων Εντομολογίας και Φυτοπαθολογίας για τα καρποφόρα δέντρα και το αμπέλι του 8ου εξαμήνου.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η ομάδα των καθηγητών που συμμετείχε στην εκδρομή, «για κάθε ημέρα της εκδρομής οργανώθηκαν επισκέψεις σε επιλεγμένες καλλιέργειες, όπως ελιάς, φιστικιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, πυρηνόκαρπων, αρωματικών φυτών, πατάτας, ντομάτας κ.ά., όπου οι φοιτητές, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αναζήτησαν προσβολές σε φύλλα, κλαδιά και καρπούς. Με τον τρόπο αυτόν, οι φοιτητές εξοικειώνονται με τη διαγνωστική στο πεδίο, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους».

Οι ίδιοι συμπληρώνουν: «Επίσης, οι φοιτητές κινήθηκαν ανάμεσα από τα δέντρα, συλλέγοντας έντομα και προσβεβλημένα φύλλα, κλαδιά και καρπούς, με σκοπό να συλλέξουν δείγματα για την εντομολογική και φυτοπαθολογική συλλογή που απαιτείται να κάνουν στο πλαίσιο των σχετικών μαθημάτων. Επίσης, συλλέγουν και αναγνωρίζουν ωφέλιμα έντομα, αρπακτικά και παρασιτοειδή, ενώ εξοικειώνονται με τις μεθόδους παρακολούθησης των πληθυσμών των εντόμων (π.χ. δειγματοληψία, τινάγματα κλάδων, αναζήτηση ξυλοφάγων εντόμων κ.ά.)».

Στο πλαίσιο της εκδρομής, διοργανώνεται επίσκεψη στην εντομολογική συλλογή του εντομολόγου Δρ. Αθανασίου Κουτρούμπα, στο Εντομολογικό Μουσείο Βόλου. Επίσης, έχουν ενταχθεί δράσεις ενημέρωσης για τη σύγχρονη γεωργική και μελισσοκομική επιχειρηματική δραστηριότητα με επισκέψεις σε επιχειρήσεις, όπου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με νέους επιχειρηματίες. Στη φετινή εκδρομή, όπως τονίζουν οι καθηγητές, συμμετείχαν και φοιτητές μέσω του προγράμματος Erasmus. «Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η διάθεση που έδειξαν για τα αντικείμενα της εκδρομής, όπως εντυπωσιακή ήταν και η ενσωμάτωσή τους στον πυρήνα των εγχώριων φοιτητών».

Η εκδρομή χαρακτηρίστηκε για ακόμη μια φορά από τον ενθουσιασμό που έδειξαν οι φοιτητές για την ανεύρεση, την ταυτοποίηση και τη συλλογή δειγμάτων προσβολών, ρωτώντας και ακολουθώντας τις οδηγίες των καθηγητών τους κ.κ. Επαμεινώνδα Παπλωματά, καθηγητή, προέδρου του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ, Διονύσιου Περδίκη, καθηγητή, διευθυντή του Τομέα Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος, Αντώνιου Τσαγκαράκη, επίκουρου καθηγητή και Βασίλειου Δημητρακά, μέλους ΕΤΕΠ.

«Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας φιλοξένησαν στις επιχειρήσεις τους, καθώς και για τη διάθεσή τους να ενημερώσουν, αλλά και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, όπως και όλους τους φοιτητές του Τμήματος ΕΦΠ για τη μαζική τους συμμετοχή και τη συνεργασία τους. Επίσης, ευχαριστούμε τις πρυτανικές αρχές του ΓΠΑ για την υποστήριξή τους και ελπίζουμε να υπάρξει δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση της εκδρομής. Τέλος, θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν απαραίτητη και αναντικατάστατη εκπαιδευτική δραστηριότητα ειδικά για Γεωπονικά Τμήματα και για αυτό θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα και να αξιολογούνται με βαρύτητα αντίστοιχη της μεγάλης προσφοράς τους όχι μόνο στην εκπαίδευση των νέων γεωπόνων, αλλά και στην ενημέρωσή τους για το αγροτικό γίγνεσθαι και τις τάσεις της γεωργικής επιχειρηματικότητας», καταλήγουν οι καθηγητές.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: