Ροδόπη: Αφετηρία για το περιφερειακό Γραφείο Αποτυπώματος Άνθρακα στην Κομοτηνή

Αποτελεί πρωτοβουλία της περιφέρειας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ
17/07/2025
4' διάβασμα
rodopi-afetiria-gia-to-perifereiako-grafeio-apotypomatos-anthraka-stin-komotini-357974

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του νεοσύστατου Γραφείου Αποτυπώματος Άνθρακα παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Κομοτηνή, σε εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με θέμα «Πράσινη Μετάβαση & Ανθρακική Γεωργία στην ΑΜΘ: Δημιουργία Δικτύου Φορέων για το Αποτύπωμα Άνθρακα». Η δημιουργία του Γραφείου αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και υλοποιείται σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-BEC) και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ. Στην πρώτη συνάντηση αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τους φορείς της τετραπλής έλικας, ήτοι αγρότες, επιστήμονες, επιχειρήσεις, ΟΤΑ και κοινωνία πολιτών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ανθρώπινος πυρήνας, που θα αποτελέσει μέρος της λύσης απέναντι στην κλιματική κρίση, μέσα από παρεμβάσεις που μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Η Εύα Σαρηγιαννίδου, συνεργάτιδα του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, εξηγεί ότι η εκδήλωση σηματοδότησε την εκκίνηση του πρώτου τέτοιου περιφερειακού Γραφείου στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ακόμη και για τις μελλοντικές προσδοκίες. «Θα λάβουμε υπόψη τις ανάγκες που κατέθεσαν οι φορείς για να δημιουργήσουμε τις επόμενες δράσεις του Γραφείου», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι στην αλυσίδα παραγωγής της τροφής εμπλέκονται όλοι, από τον αγρότη μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Το «καμπανάκι» έχει χτυπήσει για όλους και, όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση, αφορά και τους καταναλωτές, αναφορικά με την τροφή που μπαίνει στο πιάτο. «Εισπράξαμε την αγωνία των αγροτών για το πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο παραγωγής. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αριθμεί πολλούς αγρότες και μεγάλη σύνδεση με τα χωριά, άρα όλοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Οι αγρότες “πληρώνουν” τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με τα προβλήματα λειψυδρίας, υφαλμύρωσης και αύξησης του κόστους άρδευσης, πλην όμως οι συνέπειες μεταφέρονται και στον καταναλωτή», σημειώνει η κα Σαρηγιαννίδου.

Η πρώτη επικοινωνία του γραφείου αποτυπώματος άνθρακα με τους παραγωγούς και τους μεταποιητές θα γίνει μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας της περιφέρειας. «Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συναντήσεις για το κοινό, ανά περιφερειακή ενότητα. Το γραφείο στεγάζεται στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης», αναφέρει η ίδια.

Ευρωπαϊκή μεθοδολογία

Ο γεωπόνος – επιστημονικός συνεργάτης στο Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, Γεώργιος Γαλάνης, συμβάλλει στο επιστημονικό σκέλος της λειτουργίας του γραφείου. Χαρακτηρίζει «εξαιρετική» την ιδέα της περιφέρειας για τη δημιουργία του πρώτου πανελλαδικά Γραφείου Αποτυπώματος Άνθρακα και πιστεύει ότι θα υπάρξουν μιμητές. «Από την ΕΕ έρχεται επιτακτικά αυτό που ορίζουμε ως “κλιματικό νόμο” και, με βάση αυτόν, πρέπει να πάμε στη γεωργία άνθρακα. Υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων που θα εμπλακεί στη γεωργία και την αγορά άνθρακα, το οποίο απαιτεί υποστήριξη, που παρέχει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ», περιγράφει. Το Κέντρο παρουσιάζει εξωστρέφεια κυρίως στα Βαλκάνια, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, από όπου λαμβάνουν την τεχνογνωσία.

«Για παράδειγμα, η μεθοδολογία που αναπτύσσουμε και θα εφαρμοστεί προκύπτει από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει. Προσθέτει, επίσης, ότι πριν από την ενασχόληση με τη γεωργία άνθρακα εργάστηκαν με τη γεωργία ακριβείας, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω INTERREG, καθώς η διαχείριση, για παράδειγμα, των υδάτων είναι διακρατική και η ίδια λογική επικρατεί στη γεωργία άνθρακα.

Σε ερώτηση για το αν η ευφυής γεωργία συμβάλλει στη γεωργία άνθρακα, απαντά καταφατικά. «Είναι απλώς μια διαφορετική οπτική. Η ευφυής γεωργία είναι μία από τις μεθόδους γεωργίας άνθρακα και μπορούμε να τη δούμε όχι μόνο από την περιβαλλοντική και οικονομική άποψη, αλλά και από την πλευρά της αποθήκευσης άνθρακα στο έδαφος», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: