Γάζα: Επιδεινώνονται η επισιτιστική κρίση και η σφαγή αμάχων υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό

Τουλάχιστον 67 άμαχοι Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Βόρεια Γάζα την προηγούμενη Κυριακή (20/7), ενόσω περίμεναν φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με επίσημη αναφορά του υπουργείου Υγείας της Γάζας που αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Οι εν λόγω δολοφονίες σημειώθηκαν εν μέσω συνεχιζόμενης πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, η οποία έχει δημιουργήσει μια τεχνητή επισιτιστική κρίση στην περιοχή, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να ανακοινώνουν τουλάχιστον 19 θανάτους από ασιτία το 24ωρο που προηγήθηκε (σ.σ. από το Σάββατο 19 μέχρι την Κυριακή 20 Ιουλίου).
Σχετικά με το περιστατικό στη Βόρεια Γάζα, το παλαιστινιακό υπουργείο ανέφερε ότι εκτός από τους νεκρούς υπήρξαν και περίπου 150 τραυματίες. Το γεγονός χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πλέον πολύνεκρα συμβάντα που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων πρόσφατων περιπτώσεων στις οποίες έχουν δολοφονηθεί άμαχοι αιτούντες βοήθεια από επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού (IDF), συμπεριλαμβανομένων 36 το Σάββατο (19/7). Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά σε άλλο checkpoint παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο, φθάνοντας τον συνολικό απολογισμό της Κυριακής στους 73 νεκρούς.
Τις νέες φρικαλεότητες που διεξάγει ο IDF έσπευσε να καταδικάσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, το οποίο διεξήγαγε την επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους λιμοκτονούντες που αιματοκυλίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις. Όπως ανακοίνωσε, λίγο μετά την είσοδό του στη Γάζα, ένα κονβόι 25 φορτηγών του, που μετέφερε επισιτιστική βοήθεια, συνάντησε «τεράστια πλήθη πεινασμένων πολιτών», οι οποίοι στη συνέχεια δέχθηκαν ισραηλινά πυρά. «Το WFP επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βία που αφορά πολίτες που αναζητούν ανθρωπιστική βοήθεια είναι εντελώς απαράδεκτη», ξεκαθάρισε η οργάνωση, η οποία δεν μάσησε τα λόγια της παρότι χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις –φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ– ΗΠΑ.
Τεχνητός λιμός
Στη μαστιζόμενη από καταστροφικά επίπεδα λιμού Γάζα, 83 παιδιά και 32 ενήλικες έχουν πεθάνει από υποσιτισμό από την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στην Παλαιστίνη τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους επήλθαν αφότου οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν αποκλεισμό στη Γάζα στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την είσοδο φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων.
Τώρα, υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα παλαιστινιακά νοσοκομεία ξεμένουν από καύσιμα, επισιτιστική βοήθεια και φάρμακα, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται η διακοπή ζωτικής σημασίας λειτουργιών.
Στην κορυφή των διαδικτυακών τάσεων το hashtag #GazaIsStarving
Στο μεταξύ, το hashtag #GazaIsStarving (μτφ. «Η Γάζα λιμοκτονεί») μετατρέπεται σε ολοένα και πιο έντονη τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιδεινούμενη τεχνητή επισιτιστική κρίση, η οποία προκαλείται από τον αδιάκοπο ισραηλινό βομβαρδισμό του παλαιστινιακού θύλακα και την περιορισμένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας – με αποκλειστική υπαιτιότητα του Ισραήλ.
Την Κυριακή (20/7), η αραβική εκδοχή του hashtag εμφανίστηκε σε περισσότερες από 227.000 αναρτήσεις στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), όπου πρόσφατα είχε αναρριχηθεί στην κορυφή των τάσεων. Στο Instagram, το hashtag έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 5.000 αναρτήσεις.
Σφυροκόπημα από ξηράς στην Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ
Tο πρωί της Δευτέρας (21/7), ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν για πρώτη φορά στις νότιες και ανατολικές περιοχές της παλαιστινιακής πόλης Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές. Η ισραηλινή επιδρομή και ο βομβαρδισμός της πόλης –με απολογισμό νεκρούς και τραυματίες–, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά διά της χερσαίας οδού, ώθησαν δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων που είχαν παραμείνει εκεί να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν δυτικά, προς παράκτια σημεία της ομώνυμης επαρχίας και προς την κοντινή Χαν Γιουνίς. Η Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ αποτελεί μια περιοχή στην οποία είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ενώ ο IDF υποψιάζεται ότι εκεί βρίσκονται οι εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς. |
Κατάπαυση πυρός ζητούν 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας
Πάνω από 1.000 (!) αιτούντες ανθρωπιστική βοήθεια έχουν πέσει νεκροί στη Γάζα από τα τέλη Μαΐου
Υπό το φως των νέων εξελίξεων, οι υπουργοί Εξωτερικών 28 χωρών –μεταξύ των οποίων η Μ. Βρετανία και κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας– υπέγραψαν κοινή δήλωση, ζητώντας από το Ισραήλ τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και το προτρέπουν να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί την έστω και καθυστερημένη σκλήρυνση της στάσης από πλευράς αρκετών χωρών που μέχρι προσφάτως ήταν φανερά υποστηρικτικές προς το Ισραήλ ή… ένιπταν τας χείρας τους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών επισημαίνουν ότι «η ταλαιπωρία των αμάχων στη Γάζα έχει φτάσει σε νέα επίπεδα» και καταδικάζουν «τη σταδιακή χορήγηση βοήθειας και τις απάνθρωπες δολοφονίες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούσαν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή». Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν «τρομακτικούς» τους πρόσφατους θανάτους περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Πράγματι, όπως έχει αναφέρει ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Μαΐου στη Γάζα είτε σε κέντρα διανομής τροφίμων είτε σε σημεία από όπου γίνεται διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το OHCHR, 615 από αυτούς τους θανάτους έχουν σημειωθεί κοντά σε τοποθεσίες που διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), το οποίο υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ και αμφισβητείται ανοιχτά από τον ΟΗΕ, ενώ μάλιστα κατηγορείται ότι παγιδεύει τους Παλαιστίνιους μέσω ενός συστήματος δήθεν διανομής βοήθειας!
Αναλυτικά, οι χώρες που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι οι Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία.