Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της αγελαδοτροφίας

27/07/2025
2' διάβασμα
robot-aisthitires-kai-techniti-noimosyni-stin-ypiresia-tis-ageladotrofias-358817

Η ευρωπαϊκή γαλακτοπαραγωγή εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της ψηφιοποίησης, με συστήματα αυτόματης άμελξης και διατροφής που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, τους αισθητήρες και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων για να αυξήσουν την αποδοτικότητα, να ενισχύσουν την υγεία των ζώων και να βελτιώσουν την ποιότητα του γάλακτος.

Δύο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, μια ισπανική επιχειρησιακή ομάδα και το έργο Horizon dAIry 4.0, φέρνουν νέες λύσεις για την καθημερινή διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, προσφέροντας εργαλεία που μετασχηματίζουν τον ρόλο του κτηνοτρόφου.

Από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο υπολογιστικό νέφος

Η χρήση αυτόματων ρομπότ άμελξης έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, όμως φέρνει μαζί της και μια πρόκληση: Την επεξεργασία και την αξιοποίηση των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται. Η επιχειρησιακή ομάδα αναπτύσσει δύο έξυπνα εργαλεία λήψης αποφάσεων, που βοηθούν τον κτηνοτρόφο να κατανοεί καλύτερα τη συμπεριφορά και την υγεία των ζώων του.

Το πρώτο εργαλείο συνδυάζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το ρομπότ άμελξης με το ιστορικό κάθε αγελάδας. Έτσι, είναι δυνατή η παρακολούθηση της προσαρμογής της στο σύστημα και ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων, όπως η μαστίτιδα ή η χωλότητα, πριν εκδηλωθούν εμφανώς.

Το δεύτερο εργαλείο μετατρέπει αυτά τα δεδομένα σε πληροφορίες γενετικής επιλογής, βοηθώντας τους παραγωγούς να επιλέγουν ζώα με τα κατάλληλα γονιδιακά χαρακτηριστικά για αποδοτική άμελξη και καλή ευζωία.

Το μέλλον είναι προσωποποιημένο

Ακόμη πιο φιλόδοξο είναι το έργο dAIry 4.0, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Horizon Europe και επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση της άμελξης και της διατροφής με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Με τη χρήση έξυπνων αλγορίθμων και ειδικών αισθητήρων λέιζερ, το σύστημα μπορεί να αναλύει την ποιότητα του γάλακτος σε πραγματικό χρόνο, προσαρμόζοντας τόσο τη διαδικασία της άμελξης όσο και τη διατροφή κάθε αγελάδας ξεχωριστά.

Η προσέγγιση αυτή δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και μια ολιστική αλλαγή φιλοσοφίας, από τη διαχείριση, δηλαδή, του κοπαδιού στο σύνολό του, στη στοχευμένη φροντίδα κάθε ζώου ατομικά. Τα συστήματα θα δοκιμαστούν πιλοτικά σε έξι ευρωπαϊκές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητά τους και να ενσωματωθούν σταδιακά στην καθημερινότητα των κτηνοτρόφων.

Όπως επισημαίνουν οι συντελεστές των έργων, η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος της ευζωίας των ζώων και της βιώσιμης παραγωγής, αρκεί να εφαρμοστεί με γνώση, προσοχή και συνεχή επιμόρφωση.