Υιοθεσία δέντρων ροδιάς στις Σέρρες

Νέοι κανόνες στην αγροτική παραγωγή

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών, στο χωριό Πεπονιά, σε μια μεγάλη καλλιεργημένη έκταση, εδρεύει το επισκέψιμο αγρόκτημα «Ρόδια Σερρών», που δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους της πόλης –και μη– να γίνουν αγρότες από το σαλόνι του σπιτιού ή το γραφείο τους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υιοθεσίας δέντρων ροδιάς, που έχει σκοπό να εξοικειώσει τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία καλλιέργειας ροδιάς, όσο μακριά κι αν βρίσκονται ή όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά τους. Το Growδιά project, όπως ονομάζεται, στοχεύει, σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη του οικογενειακού αγροκτήματος Μπάμπη Χατζάκο, να βάλει νέους κανόνες στην αγροτική παραγωγή.

Είναι ένα πρωτότυπο επιχειρηματικό εγχείρημα που αφορά την «υιοθεσία» ενός δέντρου ροδιάς από το αγρόκτημα, το οποίο «μεγαλώνει» χάρη στην οικονομική υποστήριξη κάθε αναδόχου. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζάκος, η υιοθεσία γίνεται είτε εξ αποστάσεως, είτε με επίσκεψη στο αγρόκτημα. Ο κάθε ανάδοχος είναι ένας εναλλακτικός καλλιεργητής, αφού μπορεί να ονοματίσει το δέντρο του και να παρακολουθεί όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των δέντρων και των καρπών τους.

Μπορεί έτσι να ενημερώνεται για την εξέλιξή του, να επισκέπτεται τον ροδεώνα όποτε θέλει και στο τέλος να απολαύσει τους καρπούς του κατά την περίοδο της συγκομιδής, που γίνεται τον Οκτώβριο. Από την πλευρά των υπευθύνων του αγροκτήματος αναλαμβάνονται όλες οι καλλιεργητικές διαδικασίες. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος αξιοποίησης της γης, επισημαίνει ο κ. Χατζάκος και συμπληρώνει πως στα αμέσως επόμενα σχέδια είναι η λειτουργία εγκαταστάσεων για workshops, σεμινάρια, ημερίδες κ.λπ.

Στη δράση συμμετέχουν και γνωστές επιχειρήσεις, όπου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τα δέντρα που υιοθετούν και οι καρποί τους πηγαίνουν σε κοινωφελή ιδρύματα ή ασθενείς οικονομικά ομάδες και οικογένειες. Το κόστος υιοθεσίας ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά δέντρο για κάθε καλλιεργητική χρονιά.

Αφροδίτη Χρυσοχόου