Έντονος ο προβληματισμός για την επιτραπέζια ελιά στην Καλαμάτα

17/06/2026
3' διάβασμα
entonos-o-provlimatismos-gia-tin-epitrapezia-elia-stin-kalamata-380681

Παρά τη σταθερή ζήτηση και τις σημαντικές προοπτικές που διατηρεί στις διεθνείς αγορές η επιτραπέζια ελιά της Καλαμάτας εξακολουθεί να προβληματίζει τους παραγωγούς της Πελοποννήσου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής, φυτοπαθολογικά προβλήματα και ζητήματα ανταγωνιστικότητας.

Ο γεωπόνος, παραγωγός και ιδιοκτήτης τυποποιητηρίου στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, Γιάννης Σταθόπουλος, περιγράφει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ως ιδιαίτερα δύσκολη. «Η χρονιά που πέρασε ήταν κακή για την επιτραπέζια ελιά. Καταγράφηκαν έντονα μυκητολογικά προβλήματα, ενώ η ακαρπία ήταν εμφανής σε πολλές περιοχές. Οι ασθένειες επηρέασαν τόσο την παραγωγή όσο και την ποιότητα του προϊόντος, γεγονός που δυσχέρανε τη διάθεσή του στην αγορά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό μέρος της παραγωγής οδηγήθηκε τελικά στην ελαιοποίηση, καθώς δεν πληρούσε τις ποιοτικές προδιαγραφές της αγοράς επιτραπέζιας ελιάς. Παράλληλα, τα διαθέσιμα αποθέματα παραμένουν περιορισμένα και, όπως σημειώνει, δεν χαρακτηρίζονται από την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, το μεσαίο μέγεθος διαμορφώθηκε φέτος μεταξύ 1,70 και 1,80 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Σταθόπουλος επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αγορών για την επιτραπέζια ελιά, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, το οποίο εμφανίζει σημάδια κάμψης στη ζήτηση. «Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί ένα προϊόν με προοπτική, ωστόσο απαιτεί περισσότερες καλλιεργητικές φροντίδες και έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος συγκομιδής και παραγωγής σε σχέση με την ελαιοποίηση», τονίζει.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο ζήτημα της ονομασίας «Ελιά Καλαμών», εκφράζοντας την άποψη ότι η απελευθέρωση της χρήσης του ονόματος αποτέλεσε ένα σοβαρό λάθος για τη χώρα.

«Η απόφαση αυτή ζημίωσε την Ελλάδα και επηρέασε αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις διεθνείς αγορές», υποστηρίζει.

Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς. «Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της ελιάς Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα προϊόν με πολλές χρήσεις και σημαντική προστιθέμενη αξία. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές μελέτες, έχει αναδειχθεί η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που μπορεί να δώσει η ποικιλία, ιδιαίτερα όταν συγκομίζεται πρώιμα. Αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές αξιοποίησης και διαφοροποίησης του προϊόντος», αναφέρει.

Όπως καταλήγει, η επιτραπέζια ελιά διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στις αγορές τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός προϊόντος που εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό πρεσβευτή της ελληνικής αγροδιατροφής στο εξωτερικό.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: